Gran angular

Pit i cuixa fan fer caixa

En un disc que va ser publicat ja fa quasi deu anys, el grup tarragoní de rock en català Els Pets entonava una cançó en què clamava: “Doctor Corbella, no sé què em passa però vaig calent de valent.” Qui sap si la consulta va arribar a trobar mai algun tractament pal·liatiu. No deu ser un diagnòstic senzill perquè, tradicionalment, la contenció de la pulsió sexual ha comportat febrades costoses de guarir. És per això que hi ha qui ha optat per aprofitar-se'n i buscar-hi un rendiment econòmic.

Un estudi publicat per Sex Place, una cadena de botigues d'articles eròtics que s'autodefineix com la xarxa franquiciada més important de l'Estat espanyol en aquest sector, proclama que la indústria eròtica genera un impacte anual de 400 milions d'euros. La xifra és bastant similar a la informació que maneja l'organització del Saló Eròtic de Barcelona, que se celebra cada mes d'octubre i que en la passada edició va reunir 20.000 visitants (el Mobile World Congress, per exemple, n'acumula 80.000).

Sex Place destaca que el mercat trempa perquè els objectes eròtics i els articles sexuals “ja no es veuen com alguna cosa estranya i vergonyant” i apunta que constitueixen “una nova oportunitat d'inversió, tant pel que fa a autoocupació com a inversió”. Per sustentar la teoria es destaca que “segons les darreres xifres, l'any passat el volum de vendes dins del sector va créixer un 78% i, dins dels establiments de la marca Sex Place, la mitjana del tiquet de compra va augmentar un 45%”.

No hi ha dades per territoris però sí certa unanimitat que Holanda i Anglaterra són els principals països fabricants d'articles eròtics i Catalunya (juntament amb països de l'est d'Europa, sobretot Hongria), un dels punts calents a l'hora de la realització i producció de pel·lícules.

Menys tela, més caixa.

Un bar de Tarragona s'ha convertit en escenari on comprovar l'efecte magnètic que té l'erotisme. Al polígon Riu Clar, un entramat de carrers plens de tallers i naus industrials a tocar l'autovia que mena a Barcelona i Castelló, el bar Eric II ha trobat la fórmula per recuperar la clientela que s'havia anat evaporant.

L'establiment ofereix el que ha batejat com a esmorzars picants. No es tracta d'una oferta on abundin els plans carregats de salsa tabasco sinó que, tres dies a la setmana (dimarts, dijous i dissabte), les cambreres que feinegen a la planta de dalt del bar vesteixen un uniforme compost per faldilla curtíssima, llenceria i una diadema amb diabòliques banyes vermelles. La vestimenta deixa poc marge per encabir-hi el bolígraf i el bloc de notes i l'eficàcia del servei se'n ressent. Tot i això, el negoci és un continu entrar i sortir de gent.

Feta presencialment la comparativa entre un dimecres i un dijous a la mateixa hora, el dia dels esmorzars picants guanya per golejada. Paqui Marín, mare de la mestressa de l'establiment, ho corrobora: “Els dies que fem els esmorzars picants ho tenim ple, els clients fins i tot han de fer cua per seure.”

La iniciativa ha despertat crítiques pel suposat tracte vexatori que es dispensa a les treballadores i l'assemblea feminista revolucionària de Reus l'Hora Violeta ho ataca durament referint que és un evident tractament de la dona com a objecte sexual. Requerida pel tema, Paqui Marín apunta que “qui tingui alguna cosa a dir que vingui i m'ho digui a la cara. Nosaltres som els que hem de fer tot el possible per tirar el negoci endavant, un negoci del qual mengen tres famílies”. La propietària, Loli Carrillo, en declaracions a l'agència Efe, es manifestava de manera similar i apunta que “és un local familiar i gràcies al fet de donar una mica d'alegria i a fer les coses diferent tirem endavant, això no és masclisme”.

En aquest terreny, Maskcopas Financial Service acaba de publicar un informe on diu que el consum setmanal en bars és de 15 euros, un 47% menys que en l'època precrisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.