Opinió

Business: àngels o dimonis?

Segons dades internacionals, publicades en diferents estudis, el percentatge de fracàs de les empreses emergents en els seus primers tres anys de vida és del 80%

Fa quatre temporades vam poder gaudir de la millor temporada del Barça. Aquell any van guanyar la lliga, la copa del Rei, la recopa d'Espanya, la Champions League, la recopa d'Europa i, fins i tot, la copa Intercontinental (mundial de clubs). Mai cap altre club ha aconseguit una fita igual, guanyar-ho tot en la mateixa temporada, la qual cosa ens feia pensar que el club gaudia d'un estat de gràcia. Per això, molt poques persones volen recordar que, en el mateix any, cap a finals de temporada, el Barça rebia l'Espanyol en el seu camp, en un dels derbis més desiguals mai vistos, ja que el segon equip de la Ciutat Comtal anava el darrer de la classificació. Mai, en la història de la lliga espanyola de futbol, el cuer de la classificació havia sortit airós de la visita al camp del líder. Com és de suposar, les apostes pagaven fortunes per cada euro que es decantava per la victòria espanyolista.

Podríem fer la següent reflexió: quina probabilitat d'èxit es podria esperar d'un equip que anava l'últim i que estava a punt de baixar a segona divisió en una visita a casa del que no pocs pensaven que era un dels millors equips de tots els temps? Segurament, la majoria dels que haguessin contestat aquesta pregunta haurien dit que, si aquell partit es jugués 100 vegades, el Barça hauria guanyat, com a mínim, en 99 cops.

Però, com es podia saber abans d'aquella jornada quin dels 100 possibles partits es jugaria de veritat? Tan sols si les apostes es paguessin molt bé, la inversió en un equip com l'Espanyol, amb tan poques possibilitats de guanyar, es podria considerar rendible (més enllà d'emprar els sentiments com a brúixola per a una inversió).

Les empreses emergents

Segons dades internacionals, publicades en diferents estudis, i molt variats, i considerant els àmbits local i internacional, el percentatge de fracàs de les empreses emergents en els seus primers tres anys de vida és del 80%; és a dir, que de cada deu empreses que es creen, vuit hauran desaparegut en el decurs de tres anys.

El que aquí ens volem plantejar és per què els inversors capitalistes d'aquestes empreses emergents exigeixen rendibilitats tan elevades per poder ajudar a dur a terme el negoci. I per explicar-ho, ens ajudarem d'un exemple.

Suposem el cas d'un inversor que es planteja una rendibilitat moderada, en un context de risc de mercat, d'un 12%, buscant una inversió diversificada; és a dir, invertint potser en deu empreses, a raó de 1.000 euros en cadascuna, amb una inversió total de 10.000 euros.

Si calculéssim el capital final que tindria, un cop haguessin passat tres anys, i tenint en compte un rendiment anual del 12%, incloent els interessos acumulats en aquest període, el capital final superaria lleugerament els 14.000 euros (1).

D'altra banda, si pensem que, segons les estadístiques publicades, tan sols dues de les deu empreses tindran èxit, les altres vuit fracassen. D'aquestes vuit, suposem que la meitat (quatre empreses) ens permeten només recuperar la inversió, i amb les quatre restants perdem el capital invertit. Per tant, del capital inicial, els inversors en recuperarien 6.000 euros. Ara bé, la pregunta és: quina hauria de ser la rendibilitat obtinguda per les dues empreses, només dues, que haurien sobreviscut als tres anys de vida, per a aconseguir l'objectiu del 12% de mitjana com a resultat d'invertir en les deu empreses a la vegada? Doncs per compensar les pèrdues, la rendibilitat de cadascuna de les dues empreses que han tingut èxit hauria de ser superior al 70% anual (2).

Per tant, abans de fer efectiva la inversió de 1.000 euros en cadascuna de les empreses, l'inversor les hauria d'avaluar, emprant aquesta taxa del 71,28%, sabent que només dues de les deu oferiran, realment, aquesta rendibilitat. Però com que és impossible saber, en el moment de la inversió, quines sobreviuran i quines no, els àngels inversors exigeixen un percentatge que, a primera vista, és totalment desmesurat, però que en realitat només es tracta de compensar les pèrdues de les empreses que es queden pel camí.

I perquè la vida està feta de petits miracles, com és el cas de sobreviure tot i que les previsions diuen el contrari, en aquella temporada en què el Barça va assolir la glòria universal, l'Espanyol no només va guanyar el partit, sinó que es va mantenir a primera divisió.

1) 10.000,00€ x (1+12%)³ = 14.049,28 €

2) 2.000,00€ x (1+71,28%)³ = 10.049,28€. Si li traiem la inversió inicial (2.000,00€), el rendiment és de 8.049,28



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.