Gran angular

Fonts netes de nitrats

Els nitrats han esdevingut al país un afer espinós, una mena de pesta que ha contaminat una part remarcable dels nostres aqüífers, que haurien de ser una reserva d'aigua potable per a les llars, però també per a les indústries.

Han estat diverses les tecnologies que s'han assajat per trobar-hi una solució global, però si no ha estat el cost econòmic, que feia inviable la solució, la generació de residus tampoc no anima a tirar-les endavant. Si més no fins arribar a l'electrodesnitrificació, la solució que ofereix Hydrokemós, una empresa nascuda a redós de l'Institut Químic de Sarrià (IQS). Aquesta nova solució per descontaminar l'aigua de nitrats compleix tant el requisit econòmic com ambiental: redueix el cost del tractament dels 8,9 euros per quilo de nitrat eliminat de les solucions estàndards a 5,6 euros i és lliure de residus.

Com explica Josep-Alfons Canicio, director de Dr. Canicio Consulting Chemist, societat que des de fa 25 anys genera tecnologies en química fina i medi ambient –de la qual sorgeix Hidrokemós-, “fa 10 anys, des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), se'ns va suggerir que calia trobar un procediment que no generés residus, perquè eliminar nitrats generant més residus, com salmorra de nitrats i altres sals, no ens duu enlloc”.

Des que des de l'octubre del 2013 està en funcionament el prototip HYK-22, hom pot comprovar com l'electrodesnitrificació és una tecnologia ben neta, no només perquè transforma el nitrat contaminant en nitrogen i oxigen, és a dir, en aire, sinó perquè no utilitza cap additiu químic, atès que fa servir com a reactiu els clorurs naturals de l'aigua subterrània.

Ruth Canicio, directora d'Hidrokemós, explica que “el valor de la nova solució el dóna la seva oportunitat econòmica, ja que no es pot extreure de la llera pública ni un metre cúbic més, i no és competitiu que l'aigua dessalada afegeixi un euro més per metre cúbic, quan el ciutadà ja en paga 2,5.”

Hidrokemós -participada en un 64% per Dr. Canicio i en un 34% pel fons Abisum- cerca actualment capital per passar del laboratori a la demostració sobre el terreny, amb una planta semiindustrial que potabilitzaria 50 m³ al dia d'un pou contaminat amb nitrats. La solució ja ha despertat l'interès de grans companyies del cicle de l'aigua, que interpreten que podria obrir mercat a altres geografies també afectades per la nitrificació de l'aigua, com àrees agrícoles d'estats com Califòrnia, Texas o Arizona, als EUA, on la sobreexplotació de la terra s'ha saldat també amb un seriós problema de nitrificació de les aigües subterrànies.

Algú podria argumentar que no es pot obviar la despesa energètica per provocar la reacció química. “En aquesta tecnologia, el sistema es pot alimentar amb energia solar o eòlica, amb la qual cosa la factura energètica s'abarateix”, com explica Ruth Canicio. A més, és possible aprofitar l'energia de les molècules de nitrat quan es converteix en gas nitrogen.

Com observa la directora d'Hidrokemós, es tracta d'una tecnologia modulable: “Podria tenir una acceptació més immediata al mercat un equip petit per a particulars o comunitats, com ara urbanitzacions.” Però també pot ser, a una escala gran, el millor remei per netejar aqüífers, com anota Josep-Alfons Canicio, que lamenta que a la UE l'activitat agrícola i ramadera ha malmès un 20% dels aqüífers amb nitrats. A casa nostra, ens trobem amb situacions crítiques com que el 62% de les fonts de l'àrea de la plana de Vic estan contaminades. Com diu, “amb aquesta tecnologia, podríem fer servir els elèctrodes com a barrera reactiva, instal·lada a l'aqüífer contaminat, amb la qual cosa es pot tractar l'aigua a sota”.

Potser és massa aviat per albirar què ens ofereix el futur, però les expectatives de negoci de l'electrodesnitrificació, arreu, són prou engrescadores: 1.200 milions d'euros, segons Hidrokemós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.