ecolasetmana

La pime es reivindica

L'acte ‘Diguem prou', de Pimec, concentra més de 1.400 empresaris i autònoms a Barcelona, en una setmana que ha servit per constatar que a la inversió estrangera no li fa por la independència.

L'acte de Pimec va acabar amb crits a favor de la independència d'una part dels assistents, amb desplegament d'estelada inclòs

Més de 1.400 empresaris de petites i mitjanes empreses i autònoms es van reunir dimecres al Palau de Congressos de Barcelona per dir prou en un acte reivindicatiu organitzat per Pimec. Els objectius, deixar clar a les administracions que se senten discriminats davant les grans corporacions i demanar mesures que ajudin a reactivar l'economia.

“Els nostres dirigents han incomplert de manera reiterada les seves promeses, des de la baixada d'impostos i cotitzacions socials que prometien uns fins al país business friendly que ens oferien uns altres”, va destacar el president de Pimec, Josep González.

En l'acte es van combinar els parlaments en directe amb vídeos de testimonis d'empresaris, i es van projectar imatges d'arxiu per mostrar com els polítics havien incomplert les seves promeses. “S'han omplert la boca de les paraules pime, emprenedor i autònom a la pràctica, però la realitat ha estat una altra”, hi va afegir González. Les pimes van demanar, entre altres mesures, accés al crèdit, menys pressió fiscal, rebaixes en les cotitzacions, menys burocràcia i reduir la factura elèctrica, i les van fer arribar als governs català i espanyol.

L'acte de Pimec va acabar amb crits a favor de la independència d'una part dels assistents, amb desplegament d'estelada inclòs. Una iniciativa en bona part organitzada per socis del CCN, que no va agradar gens a González, que, tement-se el desenllaç final, s'havia passat els dies previs posant l'accent en el fet que l'acte havia de quedar totalment a banda del procés polític que es viu a Catalunya.

I parlant d'independència i empresaris, al secretari d'estat de Comerç i exdirigent de la FAES, Jaime García-Legaz, li devia costar no poc esforç presentar aquesta setmana les dades sobre inversió estrangera a l'Estat durant el 2013. Un balanç que mostra un creixement de les operacions a Catalunya (31,5%) contra la caiguda d'un 7,1% de la comunitat de Madrid i que tira per terra els arguments de la por i de la fugida de multinacionals de Catalunya. I això a pesar que García-Legaz es va esforçar per treure importància a l'estadística afirmant sense complexos: “Les dades que oferim tenen limitacions quant a la seva capacitat explicativa i no se'n pot extreure cap lectura.” I ja està.

Això sí, Madrid va acumular encara un 54,6% del total de la inversió, mentre que Catalunya va pujar del 18% al 22,2%, i a moltíssima distància el País Basc va ser el tercer amb el 6%.

Un altre tema polèmic, l'informe Lagares sobre la reforma fiscal, va ser motiu d'anàlisi per part del Col·legi d'Economistes de Catalunya. El president del Registre d'Economistes d'Assesors Fiscals (el REAF), Valentí Pich, es va mostrar conciliador amb la proposta del comitè d'experts en tant que l'excessiva disparitat i complexitat fiscal entre territoris no resulta positiva “i aquí la targeta de presentació de Catalunya, amb uns tipus més elevats, no és gaire bona”. Això sí, tant Pich com el degà del Col·legi d'Economistes, Joan B. Casas, van destacar que si se suprimeixen impostos autonòmics caldrà que l'Estat compensi els governs per la pèrdua d'ingressos, si bé aquest capítol no representa més d'un 3% en el pressupost català.

I just aquesta setmana que les pimes i els autònoms es reivindicaven, hem sabut que les 35 empreses que cotitzen al selectiu espanyol van guanyar el 2013 prop de 20.000 milions d'euros. Una xifra allunyada dels 5.000 milions de pèrdues que van admetre les firmes de l'Íbex 35 el 2012. Tot comença a rutllar a les altes esferes, gràcies en part al fet que l'últim any el selectiu borsari va dir adéu a perles com ara Bankia.

On tenen motius per seguir respirant una miqueta més és a la tèxtil Dogi, que aquesta setmana ha formalitzat l'opa de Sherpa Capital i que aportarà 3,8 milions d'euros a la companyia. En canvi, el propietari de la vigatana Casa Sendra, de Vic, amb 165 anys d'història, ha decidit llançar la tovallola després de perdre l'últim plet per poder fer servir el terme llonganissa de Vic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.