ecolasetmana

A la pela tant li és el debat

El comerç amb Espanya i la inversió estrangera mostren que el procés secessionista no afecta l'economia catalana.

L'any 2013 Catalunya es va mantenir com la líder comercial, amb unes vendes a la resta de l'Estat que van sumar 44.091 milions d'euros, tan sols un 0,7% menys que un any abans. És el territori que menys potència comercial perd, juntament amb el País Valencià, mentre que la facturació de Madrid i el País Basc a la resta de l'Estat es redueix

El debat sobre el procés sobiranista no influeix en les relacions comercials amb la resta de l'Estat, segons un informe sobre comerç interregional de Ceprede, un grup d'investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid, que constata que l'any 2013 Catalunya es va mantenir com la líder comercial, amb unes vendes a la resta de l'Estat que van sumar 44.091 milions d'euros, tan sols un 0,7% menys que un any abans. Catalunya és el territori que menys potència comercial perd, juntament amb el País Valencià, mentre que la facturació de Madrid i el País Basc a la resta de l'Estat es redueix un 2,8% i un 2,3%, respectivament.

Tampoc sembla que hi hagi conseqüències fora d'Espanya. El 2013 va ser l'any en què Invest in Catalonia -l'àrea d'atracció d'inversions estrangeres de la Generalitat- va captar més projectes, 52, que han suposat una inversió total de 222 milions d'euros (un 10,2% més), la creació de 2.630 llocs de treball directes i el manteniment de 1.474. Segons el balanç de les exportacions i inversions estrangeres al 2013 que dijous va presentar el Departament d'Empresa i Ocupació, Catalunya va tornar a ser la primera regió de l'Europa continental en atracció d'inversions i llocs de treball creats per aquests projectes, i les exportacions de les empreses catalanes van situar-se en xifres màximes per tercer any consecutiu, assolint els 58.359 milions d'euros (+0,1%) i 14.680 empreses exportadores regulars. Dimarts, l'associació d'empreses exportadors AMEC va informar que les 400 empreses que en formen part, dos terços de les quals estan situades a Catalunya, van exportar l'any passat un 6,5% més que el precedent, fins a 4.300 milions.

Una de les vies per a la internacionalització de les pimes del sector agroalimentari és la fira Alimentària, que comença dilluns, congregarà 140.000 professionals i 3.800 empreses expositores i es calcula que deixarà a l'àrea metropolitana de Barcelona 170 milions d'euros.

L'aportació del 0,9% del sector exterior a l'evolució del PIB va mitigar l'any passat el descens de l'economia catalana, que, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, va ser del 0,5%. La situació va millorar en l'últim trimestre del 2013, amb un creixement del 0,4%, i les previsions del govern català són que el 2014 el PIB creixi un 1,5%, 0,3 punts més del que el Banc d'Espanya preveu per al conjunt de l'Estat.

Bona notícia, dilluns, en l'àmbit ferroviari, amb l'obertura de la nova línia de tren de rodalies que connecta Figueres amb Mataró sense haver de fer transbord a Maçanet de la Selva. En carreteres, en canvi, el govern espanyol proposa crear una entitat pública que es faci càrrec de les nou autopistes -les radials de Madrid i la circumval·lació d'Alacant-, que estan en fallida. El rescat implicaria una quitació del 50% dels 4.600 milions de deute amb la banca i el pagament de la resta amb bons a 30 anys. Condicions que ja voldrien haver obtingut els desnonats per la banca rescatada, que va encolomar a l'Estat un mort que costa de ressuscitar: Sareb, la societat gestora d'actius procedents de la reestructuració bancària, va tancar el 2013 amb 261 milions d'euros de pèrdues, quan el pla de negoci del conegut com a banc dolent preveia 47 milions en números vermells. En canvi, l'intervingut Catalunya Banc va tancar l'exercici passat amb 532,2 milions de benefici, en part per les plusvàlues generades pel bescanvi de les preferents i altres plusvàlues fiscals.

Una assemblea de vaguistes i el comitè d'empresa de Panrico han rebutjat la proposta de la direcció de CCOO i la Generalitat per sotmetre a referèndum entre tota la plantilla de la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda l'última proposta de mediació del Departament de Treball, que rebaixa el nombre d'afectats per l'ERO de 154 persones a 94.

L'Associació Empresarial de l'Hospitalet i Baix Llobregat ha aconseguit en els dos darrers anys més de 5 milions d'euros en finançament per a les seves empreses associades, gràcies al servei d'assessorament financer, que s'ha especialitzat a donar suport en la negociació amb entitats financeres i altres fonts d'inversió.

Casa Tarradellas va presentar dimarts els resultats de l'any 2013, amb una facturació de 760 milions d'euros, un 4,3% més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.