Opinió

Cal un canvi a Pimec

Catalunya necessita un Estat propi per defensar el nostre teixit empresarial, però també necessita construir un nou model econòmic basat en els nostres punts forts
Només des de la queixa no canviarem la situació actual. Hem d'aprofitar el procés que viu el país per tal que la pime digui clarament què li cal per ser més competitiva

Fa dues setmanes, 1.400 autònoms i empresaris ens vam reunir entorn del lema #diguemprou. Sota el paraigua de Pimec vam aplaudir les queixes vers les actuacions del govern espanyol (l'organització hi va incloure el català) entorn del preu de l'energia, de la manca de crèdit per a la pime, del suport a la gran empresa de l'IBEX contra l'oblit de la pime i de la corrupció generalitzada, entre d'altres.

La queixa posava de manifest els greuges que patim les pimes catalanes i, de fet, les de la resta de l'Estat. Curiosament, la majoria dels assistents van cridar “independència” al final de l'acte. Vet aquí, doncs, que la resposta de part de l'empresariat als greuges és esdevenir un Estat, com ho demostren les enquestes de Pimec, Cecot i la Cambra de Comerç.

Només des de la queixa no canviarem la situació actual. Cal esperit constructiu. Hem d'aprofitar el procés que viu el país per tal que la pime digui clarament què li cal per ser més competitiva, generar més riquesa, llocs de treball i benestar social. És la millor oportunitat que hem tingut des de la Transició per fer-ho.

En aquest sentit, Pimec és qui millor pot defensar els interessos d'autònoms i petits empresaris. Sens dubte és fonamental per al procés. Quan el president Mas demanava més implicació de l'empresariat en el procés, el president de Pimec va desaprofitar l'oportunitat de liderar la veu dels empresaris. Callar és, en certa manera, acceptar l'statu quo actual i deixar en safata a la patronal de les grans empreses oligàrquiques la veu del món econòmic. De fet, durant l'acte #diguemprou, el Sr. González va jugar amb l'equilibri de retrets entre les dues administracions (central i autonòmica) sense matisos, com si les dues tinguessin les mateixes eines per solucionar la greu situació de lespimes catalanes.

Sortosament, una vegada més es demostra que el país viu un procés que va de baix cap a dalt i la majoria de la sala (tret de les primeres files, on hi havia els càrrecs institucionals) es va aixecar dues vegades reivindicant la independència com a la solució a la situació actual, cosa que va posar de manifest el distanciament existent entre les bases i la cúpula de la patronal. Aquest missatge és un símptoma més que l'empresariat català està prou madur per abordar un procés com el que el Parlament de Catalunya lidera i que Pimec hauria d'abraçar sense complexos.

El Sr. González hauria de fer un clar canvi de rumb. Fins i tot s'hauria de plantejar si és la persona adequada per liderar aquesta patronal en el moment actual. Primer, perquè un president amb 17 anys al capdavant d'una institució -més els que acumula com a president de Sefes- ha d'entendre que cal deixar pas a noves maneres d'afrontar els problemes, sobretot si s'està lluny de les bases. En segon lloc, perquè el país viu un moment únic que cal aprofitar, implicant-s'hi per aprofitar les oportunitats que això suposarà per al teixit empresarial, i també per ser conscient i preveure els riscos que segur que comportarà. Catalunya necessita un Estat propi per defensar les nostres empreses, però també construir un nou model econòmic basat en els nostres punts forts: la diversitat del nostre teixit productiu; la capacitat creativa; la visió internacional dels negocis i el foment del turisme de valor afegit. Aquests punts forts són els punts dèbils de gran part de l'Estat espanyol. Per tant, el model que ens cal és oposat al que necessita l'Espanya castellana.

És moment de canvi a Pimec. Des del Cercle Català de Negocis hem intentat els darrers dos anys que l'actual president impulsés una transformació interna, però no ha estat possible. Ara volem fer una crida als gremis i associacions de Pimec perquè es plantegin un canvi sincer, que avantposi els interessos de les pìmes i autònoms. Aquest canvi ha de ser possible en els pròxims mesos, coincidint amb les eleccions a la presidència de Pimec que ha de tenir lloc abans de novembre d'enguany.

El Cercle Català de Negocis aposta per una candidatura el màxim de transversal i representativa del món empresarial català, que construeixi en positiu amb l'únic objectiu d'alinear les necessitats reals de les empreses d'avui amb l'estratègia de la patronal.

Estem convençuts que una Pimec forta i que doni suport al procés serà garantia perquè el món empresarial català aprofiti la nova situació, cosa que revertirà en l'economia de tot el país i en el benestar dels catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.