ecolasetmana

atreviments empresarials

Grifols ha protagonitzat la setmana amb nou contracte internacional, nova planta i l'explicitació del suport a Mas. Per Paula Mateu

Les inversions, inauguracions i compres empresarials fan pensar que algunes empreses albiren una millora en el negoci o que han decidit perdre les pors i ser proactius per aconseguir-la

Allau de notícies empresarials aquesta setmana. I si, fa uns mesos, la tònica era que les noves no fossin bones, aquesta setmana en coincideixen moltes de signe positiu. Les notícies d'inauguracions d'instal·lacions, inversions i adquisicions fan pensar que algunes empreses albiren una millora en el negoci o bé que han decidit atrevir-se i buscar nova activitat.

Grifols ha estat protagonista per partida doble. Dilluns anunciava un acord amb la Creu Roja japonesa segons el qual aquesta entitat farà servir una plataforma de la catalana per analitzar 5,3 milions de donacions anuals fins al 2021 i que reportarà a Grifols 274 milions d'euros. Tres dies més tard, Artur Mas acompanyava Víctor Grifols en la inauguració d'una nova planta de fraccionament de plasma on hi ha invertit 20 milions i ocuparà 70 persones. L'empresari va aprofitar l'ocasió per expressar el seu suport a Mas amb un “tiri endavant, no s'arronsi”. “Sé que està passant moments difícils, però té una determinació; amb fermesa i determinació es pot arribar molt lluny”, va afegir Grifols.

També s'ha conegut que Miquel Alimentació prepara el seu desembarcament a la Xina, que el Grup Roca obrirà una nova fàbrica al Brasil, que Torres ha adquirit el celler de la DO Rueda El Albar Lurton, que la Corporació Alimentària Guissona va facturar l'any passat 1.467 milions, el rècord de la companyia, i que Applus i eDreams ultimen la sortida a borsa.

Per la seva banda, l'aerolínia Norwegian ha inaugurat una base d'operacions a l'Aeroport del Prat i preveu transportar 700.000 viatgers que sortiran o aterraran a Barcelona entre març i octubre, un 40% més que en el mateix període de 2013.

En el terreny macroeconòmic, destaca la publicació de la xifra del dèficit espanyol i català al tancament de l'any. L'Estat va registrar un 6,62%, només una dècima per sobre del que s'havia pactat amb Brussel·les. Catalunya, per la seva banda, va tancar 2013 amb un 1,97% de dèficit, gairebé quatre dècimes per sobre de l'objectiu fixat pel govern espanyol. No obstant això, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va qualificar la xifra de "molt significativa” i va destacar els esforços de l'executiu català.

Aquesta setmana també s'han conegut les dades de l'atur registrat del març. A finals d'aquest mes hi havia registrades a les oficines del SOC 624.467 persones, un 0,81% menys que al febrer i un 5,96% menys que el mateix mes de 2013. Els sindicats CCOO i UGT, però, han cridat a no desfermar l'eufòria per aquestes dades i han denunciat l'augment de la precarietat al mercat de treball.

Des de Frankfurt va arribar la notícia que el BCE manté els tipus d'interès en el 0,25%, malgrat l'amenaça de deflació. El seu president, Mario Draghi, va deixar clar, no obstant això, que a la institució monetària hi ha consens per actuar si és necessari i per fer-ho fins i tot amb mesures extraordinàries.

De tornada a Catalunya, cal destacar el final del serial sobre BCN World. Si més no, en l'àmbit polític. Artur Mas i Pere Navarro segellaven diumenge un acord per facilitar la instal·lació del complex d'oci i dimecres es ratificava en la votació parlamentària sobre la reforma fiscal i urbanística per acollir BCN World, en què PPC i C's es van abstenir, mentre que ERC, ICV-EUiA i la CUP van votar-hi en contra. Precisament el president d'aquest projecte, Xavier Adserà, ha anunciat que el segon gran resort el construirà Hard Rock.

El que ja està més consolidat és Alimentària. Pel saló, celebrat aquesta setmana, han passat 140.000 visitants i s'hi han celebrat 10.000 reunions de negoci amb expositors.

Per últim, l'Institut Català de Finances (ICF) ha consolidat en els darrers anys la seva nova identitat, la d'eina de finançament al servei de la pime. Des del 2011, ha formalitzat 2.3000 milions d'euros en préstecs i avals per a 9.400 empreses, un 98% de les quals són pimes i autònoms. L'any passat va habilitar finançament per un import de 620 milions, a 1.200 empreses. Tal com va preveure el seu conseller delegat, Joan Ramon Sanromà, enguany, si bé el sostre està situat en 650 milions en préstecs més 30 milions en activitat de capital risc, la previsió és arribar als 450 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.