Gran angular

Amb les meves pròpies mans

Fa anys que la botiga Conesa del carrer Petritxol de Barcelona ven detalls per a celebracions com ara casaments o naixements. D'un temps ençà també ofereix productes sense acabar per tal que la gent pugui participar en l'elaboració del que regalarà. “La gent vol fer les coses ella mateixa”, justifica Joaquim Conesa.

L'afició per les manualitats i per les coses fetes a mà ha anat en augment en els darrers anys. A la Fira de Barcelona ho havien detectat i, per això, es van decidir a organitzar un esdeveniment relacionat. I ho han acabat fent en col·laboració amb l'empresa Evident Events, que feia quatre anys que era darrere de la iniciativa Fil, paper i sucre. Aquesta se celebrava als carrers de Badalona i es pot considerar, segons Anna Ventura, l'embrió del primer Handmade Festival que tindrà lloc a Barcelona aquesta setmana. Segons Ventura, codirectora del saló, cada vegada hi ha més fires petites de carrer, i això va portar l'organització a buscar una diferenciació i a agafar força de la mà de Fira de Barcelona.

Joan Antoni Llopart, també codirector, avança que s'esperen 160 expositors i uns 20.000 visitants en els tres dies del saló (divendres, dissabte i diumenge). A més de l'exposició comercial, on es podrà adquirir material per diferents especialitats -el fil, el paper, la cuina i el bricolatge i jardineria-, hi haurà un mercat d'artesans, tallers i sessions magistrals, concerts i mostres del que es pot arribar a fer amb aquestes tècniques. Per exemple, la Handmade Home, una casa moblada i decorada exclusivament amb objectes fets a mà.

D'afició a negoci.

Les manualitats, més enllà d'una afició, s'han convertit en negoci per a moltes persones en els darrers anys. Algunes, artesans que han convertit el seu hobby en una ocupació o una font d'ingressos extra. Altres, persones que, en comprovar que no eren els únics a qui els agradava practicar la seva afició, han vist que tindrien públic i han decidit muntar una botiga relacionada. Així, aquestes han proliferat en els darrers anys. Ventura explica, per exemple, que, entre 2010 i 2014, s'ha multiplicat per 10 el nombre de botigues de scrapbooking, una de les tècniques que es fan amb paper, a Barcelona.

Irune va trobar una sortida laboral en la seva afició a cosir en particular i per les manualitats en general. Segons explica, quan el 2012 es va plantejar tornar al mercat laboral després d'haver-se pres un temps per tenir cura dels seus tres fills, va veure clar que no volia tornar a treballar per a una tercera persona. Havia conegut el concepte de cafè costura a Londres i es va plantejar importar-lo. I, després d'haver fet un pla empresarial i que Barcelona Activa l'aprovés i d'haver demanat un préstec i que el banc el concedís, va posar en marxa el Costuretats Social Club al concorregut carrer Verdi del barri de Gràcia de Barcelona.

Allà hi ven material per a diferents manualitats, té màquines -de cosir, d'imprimir...- que lloga als aficionats, exposa i ven objectes creats per artesans i organitza tallers. “No és només per aprendre la tècnica, dels tallers la gent vol endur-se'n alguna cosa a casa feta per ella i sobretot viure l'experiència, gaudir, compartir i xerrar mentre fa un te o berena”, explica Irune.

Molts altres establiments no s'han creat de nou, sinó que han adaptat el seu negoci a la demanda que genera aquesta tendència. Merceries, botigues de llana o papereries de les que es diuen de tota la vida ofereixen material i, fins i tot, han habilitat espais per fer tallers. És el cas de la papereria Conesa, per exemple. Des de fa quatre anys, cada dissabte s'hi imparteixen tallers de scrapbooking. I, de tant en tant, s'hi sumen d'altres disciplines. Segons Joaquim Conesa, hi ha gent que ve d'altres localitats de Catalunya per seguir-los. I algunes persones, després compren allà els papers i altres materials. “Avui dia costa vendre qualsevol cosa. I això és una sortida més per a nosaltres”, conclou Conesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.