ecolasetmana

Més control europeu

La ratificació al Parlament Europeu de la Unió Bancària posa el sistema financer espanyol a mans del BCE.

La UE ha demanat si hi ha fons europeus afectats per la investigació que la fiscalia anticorrupció porta a terme sobre un suposat frau comès a Andalusia amb cursos de formació d'aturats que no s'han fet, en el qual estan implicades disset empreses i dues organitzacions empresarials

El Parlament Europeu va ratificar dimarts el mecanisme únic que permetrà liquidar bancs en fallida, amb un fons comú de 55.000 milions d'euros per pagar les seves reestructuracions i tapar els forats que deixin. També van donar llum verd a la directiva que obligarà els accionistes i creditors a assumir pèrdues en futurs rescats. A partir del 4 de novembre, el BCE controlarà els bancs que tinguin més de 30.000 milions en actius o el 20% del PIB estatal i operin en almenys tres països, i això implica buidar de competències el Banc d'Espanya, ja que el banc europeu supervisarà el 95% del sistema financer espanyol.

La UE ha demanat si hi ha fons europeus afectats per la investigació que la fiscalia anticorrupció porta a terme sobre un suposat frau comès a Andalusia amb cursos de formació d'aturats que no s'han fet, en el qual estan implicades disset empreses i dues organitzacions empresarials. Mentre el PSOE acusa el govern del PP ha obert una “causa general” contra Andalusia, els seus socis de govern d'IU demanen explicacions, prou escamnats que estan amb l'escàndol dels falsos ERO. Aquest nou cas de malversació de fons coincideix amb l'ordre de l'Audiència de Barcelona que ingressin immediatament a la presó l'empresari andorrà Fidel Pallerols i l'exsecretari d'Organització d'UDC Vicenç Gavaldà, condemnats pel finançament il·legal del partit democratacristià amb el desviament de recursos destinats a cursos de formació ocupacional. La decisió es produeix després que el Consell de Ministres va decidir no atorgar-los l'indult que havien demanat i tot i que la condemna va ser inferior a dos anys.

De parats a qui donar formació no en falten. Andalusia, Ceuta, Melilla, les Canàries i Extremadura són les cinc regions amb més atur de la UE, amb almenys una de cada tres persones a l'atur el 2013, segons les últimes estadístiques comunitàries. Catalunya apareix entre les 25 regions europees amb més atur, un 23,4% que dobla la mitjana dels 28. Més estadístiques comunitàries: hi ha cinc estats membres -Grècia, Xipre, Portugal, Espanya i Eslovàquia- on els preus baixen.

A França, les perspectives són tan poc optimistes que el nou primer ministre, Manuel Valls, ha confirmat la retallada de despesa pública i ha anunciat que per primera vegada els sous de funcionaris no pujaran i que es congelaran, fins l'octubre de 2015, les pensions i les prestacions socials, a excepció de les mínimes. Aquí, on els comptes públics també van fatal, el Consell Executiu va aprovar dimarts la venda per 28 milions d'euros de dos edificis més per reduir l'endeutament: l'antiga seu del Memorial Democràtic i la seu de la Conselleria de Medi Ambient.

Colonial va llançar dilluns la seva ampliació de capital de 1.266 milions d'euros amb la qual el seu primer accionista, el Grup Villar Mir, i altres socis es reforçaran en el capital de la immobiliària. Paral·lelament, el fons sobirà de Qatar ha duplicat la seva aposta per Colonial, elevant fins al 8,78% la participació del 3,78% que la setmana passada va prendre al capital social de la immobiliària.

L'Obra Social de “la Caixa” destinarà aquest any 212,2 milions d'euros -12 milions més que el 2013- a projectes socials, educatius, mediambientals i culturals a Catalunya. Les principals línies d'acció seran la lluita contra l'exclusió social, facilitar l'accés a l'habitatge, el foment de l'ocupació entre col·lectius amb dificultats, l'envelliment saludable o l'atenció a persones amb malalties avançades.

Ryanair calcula que perdrà uns 500.000 euros anuals amb el nou impost mediambiental que prepara la Generalitat. L'aerolínia afirma que hauria de reduir de 20 vols l'oferta des del Prat per compensa-ho. Ara bé, David O'Brien, director comercial de Ryanair, reconeix que els plans no passen per rebaixar la seva quota a Barcelona sinó més aviat al contrari -per l'hivern vinent sumarà dues noves rutes a Edimburg i Manchester-, però afegeix que aquest sobreesforç a Barcelona afectaria negativament Reus i Girona.L'aerolínia irlandesa ha fet un gir en la seva política de servei al client i de comercialització a través del web per corregir la mala imatge que els està penalitzant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.