Gran angular

La UE tomba el ‘roaming' però les operadores no es resignen

Les companyies al·leguen que perdran 5.000 milions i alerten que poden deixar d'invertir

La Comissió diu que els consums pujaran perquè s'acabaran les pors per la factura

Serà més tard del que s'havia previst, però, finalment, serà. La Comissió Europea ha aconseguit, amb el suport del Parlament Europeu, matar el roaming, és a dir, vetar els rerecàrrecs que cobren les companyies operadores en cada trucada o comunicació que s'estableix entre diferents estats membres de la UE. La Comissió volia enterrar el roaming durant aquest 2014 (s'hauria venut com una mostra de la utilitat de les institucions europees per motivar els electors per als comicis del 25 de maig) però finalment els coneguts com a “costos en itinerància” desapareixeran el desembre del 2015.

Neelie Kroes, l'holandesa que és vicepresidenta de la Comissió, feia mesos que alertava que els 28 països de la UE són un espai comú i que, per tant, és una ximpleria que es cobri un plus als abonats per trucar o enviar missatges d'un país a l'altre. El Parlament Europeu es vanta ara d'haver “fet un gran pas cap a la consolidació del mercat únic de les telecomunicacions” i Pilar del Castillo, membre del Partit Popular europeu i una de les ponents del nou text normatiu, assegura: “No solament hem proposat eliminar el roaming de les trucades, els missatges de text i la descàrrega de dades a partir del 15 de desembre de 2015, sinó que també hem presentat propostes substancials per aconseguir una gestió eficaç de l'espectre, la qual cosa permetrà el desplegament del 4G i el 5G a tot Europa.”

En aquest punt, però, és on les companyies aixequen el dit. I és que les operadores europees estan disgustades pel vet i poden tenir un as a la màniga.

Les poderoses companyies (Vodafone, Telefónica i Orange a l'Estat espanyol i les seves homòlogues en cada país) lamenten que perdran un 2% dels seus ingressos, que vénen a ser 5.000 milions d'euros. Diuen que la capacitat per fer inversions queda compromesa i que es podria encallar el desplegament de les xarxes 4G i 5G.

Aquest és un argument que no convenç en absolut la Comissió Europea, que manté que, en realitat, les operadores guanyen mercat (300 milions de clients potencials) i que l'usuari serà molt més actiu en la itinerància perquè ja no es contindrà a l'hora de comunicar-se quan es trobi en un territori que no és el propi de la seva operadora (segons l'Eurobaròmetre, el 70% dels usuaris limiten l'ús del mòbil quan surten del seu país).

Per evitar tripijocs de les operadores, la Unió Europea es reserva la possibilitat de legislar per evitar que les empreses de telecomunicacions bloquegin o alenteixin l'accés als serveis o aplicacions que els puguin ser competència. El 2012, per exemple, el regulador europeu de les telecomunicacions va informar que diversos proveïdors d'internet havien bloquejat o alentit l'accés a Skype, un servei per fer videotrucades de manera gratuïta per internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.