ecolasetmana

Més treball destruït

L'EPA anima el dia dels treballadors recordant que entre el gener i el març van desaparèixer 38.100 llocs de treball.

Amb aquesta situació del mercat laboral, pocs incentius tenen les empreses per apujar els sous, tot i que el president de la patronal CEOE, Joan Rosell, va expressar dilluns el seu desig que en alguns sectors es puguin començar a apujar moderadament per animar el consum

Les manifestacions del Primer de Maig convocades per CCOO i la UGT es van fer dijous amb el lema Contra la pobresa laboral i social. Més ocupació, més convenis i més salaris. Pancartes de calaix, en vista de la situació.

Pobresa: 272.300 llars catalanes tenen tots els membres sense feina, segons l'enquesta de població activa (EPA) del primer trimestre de l'any difosa dimarts. Són 18.200 llars en aquesta situació menys que un any abans, però el nombre de desocupats a Catalunya puja de 600 persones en un trimestre, fins a 840.200 (108.000 menys que en el primer trimestre del 2013).

Ocupació: La mateixa EPA assenyala que entre els mesos de gener i març es van destruir a Catalunya 38.100 llocs de treball, és a dir, 422 cada dia. A l'Estat espanyol, els llocs de treball que es van destruir en el mateix període van ser 184.600 i són 5,93 milions de persones les que estan sense feina, 2.300 persones menys que en el trimestre anterior.

Salaris: Amb aquesta situació del mercat laboral, pocs incentius tenen les empreses per apujar els sous, tot i que el president de la patronal CEOE, Joan Rosell, va expressar dilluns el seu desig que en alguns sectors es puguin començar a apujar moderadament per animar el consum.

Si hem de fer cas de les noves previsions macroeconòmiques del govern espanyol, presentades dimecres, es comença a crear ocupació per primera vegada després de la crisi, de manera que a finals del 2015 hi haurà 600.000 llocs de treball més i 800.000 desocupats menys. Les previsions, “prudents” segons el ministre d'Economia, Luis de Guindos, situen el creixement del PIB espanyol en l'1,2% set i nou dècimes més del previst anteriorment. El nou quadre macroeconòmic preveu un augment de la demanda interna per primer cop després de sis anys i que també creixi el consum privat després de tres anys de reduccions contínues.

El grup Torraspapel, que als anys vuitanta va arribar a tenir 3.000 treballadors a les comarques gironines, ha anunciat la seva intenció de tancar la fàbrica de Sarrià de Ter, on treballen 132 persones. Lecta, l'actual propietari, argumenta per a aquesta decisió la caiguda de la demanda i l'augment dels costos de l'energia.

I ja han començat a tremolar els treballadors que fabriquen material ferroviari a les plantes d'Alstom de Santa Perpètua de Mogoda i de Siemens a Cornellà de Llobregat. Quan hi ha fusions s'acaben tancant fàbriques, i la francesa Alstom està negociant si ven una part del seu negoci a la nord-americana General Electric o si fa una aliança amb l'alemanya Siemens.

La banca creditora de Pescanova ha pres el control del grup amb la seva proposta de viabilitat, que ha tombat l'oferta de Damm i el fons luxemburguès Luxempart, que abandonen el consell d'administració de l'empresa. Les entitats participants en l'acord són Banc Sabadell, Banco Popular, Caixa Bank, NCG Banco, BBVA, Bankia i UBI Banca.

Quatre empreses catalanes del sector de la manufactura avançada han estat seleccionades entre les onze companyies més innovadores del món per par-ticipar en el programa W2NYC Global Industry Challenge, que tindrà lloc del 12 al 14 de maig a la ciutat de Nova York. Aquest programa, impulsat pel New York City Economic Development Corporation (NYCEDC), busca empreses altament innovadores en sectors que són estratègics per al desenvolupament industrial de la ciutat. En aquesta edició, l'àmbit seleccionat inclou la impressió en 3D i les solucions de gestió intel·ligent. Les quatre companyies catalanes que han estat escollides són Boluda Industrial, Intesis Home, RepRapBCN (un projecte de la Fundació CIM-UPC, de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech) i Sensing Tex. El programa les posarà en contacte amb inversors privats i possibles socis locals per explorar oportunitats de negoci als Estats Units.

La Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) ha imposat a Vodafone una multa de 3,1 milions d'euros per haver incomplert el reglament europeu de roaming, infracció amb la qual la companyia va tenir durant set mesos uns ingressos un 128% superiors als que corresponien per aplicació de l'eurotarifa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.