Opinió

Pot ser el bitcoin la moneda d'un nou estat?

Tot i que els bitcoins no compleixen els requisits per ser la moneda d'un nou estat, les criptodivises obren perspectives estimulants per a particulars i empreses

Una botiga escocesa d'una coneguda empresa internacional de compra, venda i intercanvi de productes tecnològics i d'entreteniment ha posat en marxa una iniciativa monetària pròpia: durant dos dies ha declarat l'establiment zona lliure de lliures. La botiga ha acompanyat la decisió d'un gest que assenyala l'alternativa de pagament i ha obert el primer caixer automàtic de bitcoins. Segons fonts de l'empresa, la iniciativa va encaminada a donar suport a les reivindicacions financeres i econòmiques d'Escòcia respecte al Regne Unit i s'alinea amb l'interès que, segons aquestes mateixes fonts, mostren els escocesos pel bitcoin com a alternativa monetària.

No obstant això, els bitcoins podrien ser la moneda d'una Escòcia independent? Es calcula que al món hi ha prop d'onze milions de bitcoins i el seu valor, que oscil·la fent sotracs, està al voltant dels 500 euros. La majoria de països no tenen cap regulació específica per a monedes virtuals i només Islàndia i Vietnam s'han posicionat en contra dels bitcoins, ja sigui perquè estan impulsant monedes virtuals pròpies, com és el cas de l'illa, o perquè no els reconeixen com a divises. Creats l'any 2009 per algú que, sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto, volia aconseguir un sistema monetari descentralitzat, anònim i segur, els bitcoins són monedes pensades perquè cap país ni unió els controli.

Malgrat que van ser concebuts per esdevenir una realitat monetària sense autoritats centrals, hi ha ciutadans que es plantegen si aquestes monedes virtuals, codis criptogràfics al cap i a la fi, podrien utilitzar-se com a monedes de nous estats. Ja fos com a alternativa a la lliura o a l'euro, els bitcoins permetrien disposar d'una divisa en cas que ni el Regne Unit ni la Unió Europea permetessin a nous estats continuar utilitzant les monedes actuals.

Ara bé, a un país li convé que el bitcoin sigui la seva moneda? Els bitcoins no tenen un banc central que reguli la seva producció o que apreciï o devaluï el seu valor en cas que això sigui necessari. De fet, el seu valor és quelcom poc transparent: sense una autoritat central, amb cada declaració que un govern o un regulador financer fa respecte l'ús d'aquesta moneda, el seu valor cau i la seva recuperació no depèn de la millora de l'economia o d'unes bones perspectives, sinó que resta a les mans dels seus propis usuaris i de la confiança que aquest mostrin.

Com passa amb la resta de monedes virtuals, fer operacions amb bitcoins comporta un risc afegit: en no estar regulats, qui en compra té la possibilitat de no poder canviar-los o de perdre els diners sense que hi hagi cap autoritat a la qual recórrer. Aquest és el problema amb què s'han trobat tots aquells que tenien i intercanviaven bitcoins amb MT Gox, el principal banc d'intercanvi que, ara fa tot just un mes, va fer fallida i va quedar sota administració judicial. Es calcula que aquesta empresa controlava el 6% dels bitcoins existents, és a dir, més de 700.000 monedes valorades en 370 milions de dòlars, i tot apunta que els seus propietaris difícilment recuperaran els seus diners.

Així, l'escenari en què un nou Estat adopta els bitcoins com a moneda pròpia sembla poc probable. La manca de control en la seva producció i valor, el no reconeixement internacional i el fet de no gaudir de l'estatus de divisa obliga a descartar-los. Tanmateix, convida a reflexionar sobre la idoneïtat d'emprar una moneda virtual de creació pròpia a qualsevol país.

Tot i que els bitcoins no compleixen els requisits per ser la moneda d'un nou estat, les criptodivises obren perspectives estimulants per a particulars i empreses interessades en realitzar pagaments internacionals de molt baix cost i qüestionen la utilitat de sistemes com el SWIFT, una plataforma internacional que permet els intercanvis internacionals de comunicacions, serveis i productes entre institucions financeres (bancs, especialment), com a proveïdors únics d'aquests intercanvis.

No obstant això, en el terreny corporatiu es repeteixen les limitacions del bitcoin i les monedes virtuals ja esmentades: caldria una regulació clara perquè aquestes alternatives puguin ser, com a mínim en l'àmbit empresarial, una solució. La bona notícia? Hi ha experts desenvolupant protocols perquè les criptodivises, tot i no disposar de cap autoritat central o del suport d'un Estat, puguin ser utilitzades com a eina financera d'intercanvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.