Opinió

EDITORIAL

Molts no trobaran feina mai més

El debat ara és saber si la recuperació econòmica serà lenta o més ràpida. Perquè sempre es lliga el creixement econòmic amb la creació d'ocupació. El problema és que un grup de gent ja no podrà treballar mai més, no perquè no vulgui sinó perquè no el contractarà ningú. I això sí que és un problema real que afecta tota la societat. L'Estat espanyol lidera diversos rànquings d'àmbit europeu. Un d'ells és el de l'atur. Ara està al 25% i Catalunya, entorn del 22%. El problema és que fins i tot quan hi havia activitat econòmica enmig del boom, ja hi havia un alt percentatge de persones fora del mercat laboral. Alguns experts ja diuen que l'atur estructural no baixarà del 12% fins i tot quan les coses vagin millor que ara. Amb la crisi s'han reduït els recursos destinats a les polítiques actives d'ocupació, fet que encara dificulta més ajudar els desocupats. Si a la manca d'experiència se li suma la manca de formació -o la baixa qualificació-, el resultat s'acosta als perfil d'aturats que, segons experts, sindicats i empreses de col·locació, són menys ocupables: joves que havien abandonat els estudis i que han treballat durant anys en un mateix sector de baixa qualificació, i majors de 45 anys que han acumulat gairebé el total dels anys treballats en una mateixa empresa o sector i que han estat víctimes de processos d'acomiadament els darrers anys. Un dels col·lectius amb més dificultats correspon al perfil de dona, més de 50 anys i amb poca formació. Un altre grup d'alt risc és el de joves que no han acabat els estudis superiors. Els experts expliquen que una de les causes és la poca formació, però també el fet d'haver treballat molt temps en un únic sector sense haver-se posat al dia. Així, una de les solucions serà aprofundir en la formació i treure el màxim suc de l'experiència acumulada. També caldrà tenir creativitat i no estar pendent només de rebre una trucada d'una possible proposta de feina. Darrerament ja han sortit diverses iniciatives en què els aturats s'organitzen per trobar feina, sobretot el col·lectiu de més de 45 anys, que és un dels que ho tenen més malament.

Acció decidida per animar l'economia

Llargament esperades per tots -mercats, governs, empreses, famílies-, les accions que ha programat el BCE per treure l'economia de l'encefalograma pla de la deflació, amb una rebaixa històrica de tipus i una generosa injecció de 400.000 milions d'euros perquè flueixi el crèdit, el BCE ha posat en solfa tot allò que va anunciar el seu president, Mario Draghi, ja fa temps, que hom faria el que calgués perquè no es fes miques l'euro. A més, cal fer avinent que Draghi també prepara un pla d'adquisició d'actius, per confirmar aquesta fermesa que tant s'havia trobat a faltar. No convindria perdre de vista que aquestes accions contundents, que han arrencat un vistiplau poc convençut Bundesbank, ens revelen que la situació del context econòmic és encara greu, i que no és garantida una recuperació de l'economia de debò, més enllà dels cofoismes dels responsables polítics. Aus de mal averany volen pensar que incrementant el deute, quan les economies estaven en ple procés de despalanquejament, potser és pitjor el remei que la malaltia. D'altres, creuen que si volem una veritable zona euro, compacta i solidària, caldrà arribar als eurobons i reestructurar justament aquest deute gegantí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.