Eines

Financer i una mica més

El 90% dels enquestats d'un estudi de la consultoria de selecció de personal Page Group creuen que la direcció financera guanya cada vegada més pes dins de l'organització de les empreses i assumeix més funcions

La projecció és el que més pesa en el moment de decidir un canvi de feina
En moltes empreses, al responsable de finances se li exigeix conèixer bé les TIC

El responsable de l'àrea financera d'una empresa és molt més que tot això, de comptable ha passat a directiu que ha de prendre decisions que poden afectar altres àrees, com ara recursos humans o vendes. Aquesta és una de les interpretacions que es poden extreure de l'enquesta sobre perfils financers elaborada per la consultoria de selecció especialitzada Page Group sobre una base de 728 professionals de l'àrea financera.

Concretament, en ser interrogats sobre com veuen l'evolució del perfil financer en els pròxims cinc anys, un 90% creuen que els responsables d'aquest àmbit assumiran més responsabilitats en el si de l'empresa. Així mateix, quan se'ls qüestiona sobre quina és la qualitat més important per desenvolupar amb eficiència un lloc de treball, un 45% responen que la capacitat analítica i un 34% la resolució d'incidències, mentre que l'orientació a resultats i els coneixements tècnics es queden amb un 21% i un 17%, respectivament. Per Jaime Delgado, executive manager de Michael Page, “és clar que ara tenim un paradigma nou, i es valora més en el director financer la seva capacitat de gestió de persones i la resolució de problemes que la comptabilitat”.

Traspuar optimisme.

Per la seva banda, Victoria Sánchez, directora de Page Personnel, creu que “les decisions del departament financer tenen cada vegada més pes en els resultats de les empreses, i per aquest motiu el 90% dels perfils financers són optimistes i confien que a mitjà termini tindran un recorregut professional en les seves companyies, sense necessitat de cercar una empenta a la seva carrera en altres empreses.” Un fet, la confiança dels empleats en la seva companyia, que contribueix a estabilitzar les estructures de l'àrea financera. En aquest sentit, també és reveladora la dada sobre les dimensions del departament financer, que també revela l'estudi de Page Group: un 51% dels enquestats treballen en departaments iguals o superiors a vuit persones; el 29%, en departaments d'entre quatre i set persones, i un 21% en un departament de tres o menys persones. I la necessitat de fer créixer la dotació dels equips de finances és patent: un 25% dels enquestats destaquen com a dificultat principal per desenvolupar la seva feina la manca de personal.

En un altre dels ítems de l'empresa, en què l'enquestat ha de respondre si està prou valorat el departament financer dins de l'empresa, i quina és la seva contribució als resultats de l'empresa, un 47% opinen que està bastant valorat, mentre que un 57% pensen que la contribució del departament financer en la consecució de resultats és molt important.

Juan Lleonart, director financer i de TIC d'AN Grup Gestió, personifica les noves atribucions del director financer. Com explica, “el comptable ha hagut d'automatitzar-se, i per això ara els directors de sistemes informàtics provenen de l'àrea de direcció financera, atès que han de lliurar dades que tinguin intel·ligència, perquè després es puguin prendre decisions”.

Incorporar les tic.

En el camp de la formació també es té molt en compte que els temps canvien. Jordi Fabregat, responsable del màster de finances d'Esade, uns estudis que presten una importància especial als sistemes informàtics, també és conscient que actualment “el director financer acompanya tota l'organització de l'empresa, ajuda a prendre decisions fonamentals, atès que ara les limitacions financeres són molt grans”.

Jordi Olivella, director financer de Peli Products, també serveix d'exemple d'aquesta nova figura del superdirector financer: “Has de motivar la gent, guiar tots els departaments i ser creatiu. Si abans et limitaves a quadrar els números, ara t'has de preocupar de si tot és correcte al centre productiu.”

Continuar a finances.

El professional de les finances té un tarannà que podríem considerar bastant vocacional, segons conclou un altre dels capítols de l'enquesta. Quan es planteja als enquestats cap a on anirien si haguessin de reorientar la carrera, un 56% manifesten que es quedarien a l'àrea de finances, mentre que un 18% creuen que constituirien la seva pròpia empresa. Un 7% i un 6% optarien per recursos humans, màrqueting i compres-logística.
Una dada que crida especialment l'atenció és la que fa referència a la mobilitat. Quin és el principal motiu que empeny a un canvi? Si fa uns anys la remuneració podia ser el factor determinant, ara ja no és així: un 53% responen que el que més pesa és la projecció professional que pugui arribar a guanyar amb el canvi de feina, mentre que només un 15% manifesten que es mourien per un augment del salari. A la pregunta complementària de què és el que més valoren d'una empresa, el 62% dels enquestats responen que la fiabilitat financera, mentre que un 22% confien en el producte, i un 9% i un 7% valoren la imatge de marca i el sector.

Pot ser interessant com s'observen els efectes de la crisi en cada sector des de l'òptica del professional de finances. Així doncs, segons l'opinió d'un 37% dels entrevistats, tecnologia i comerç electrònic és el sector que menys ha patit la crisi, seguit pels del gran consum i alimentació (23%) i farmàcia (16%) i serveis (12%). Els més afectats serien retail, transport i logística, indústria i construcció.

Diferències de gènere.

L'estudi també fa distincions de gènere. En la qüestió sobre què es valora més en un lloc de treball, un 48% d'homes valoren més la responsabilitat i la projecció, mentre que un 39% de les dones donen més valor a les funcions. Quant a la remuneració, si un 43% de les dones s'estimen més el tipus fix més variable i un 29% volen un fix més beneficis socials, en el cas dels homes són un aclaparador 71% els que volen un tipus fix més variable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.