Eines

CARLOS TORRES BLÁNQUEZ

AUTOR D'“INVERTIR LOW COST”

“No s'ha d'invertir en borsa pensant si és o no un bon moment”

Cal un mínim de dos o tres mil euros per tenir una cartera diversificada

La borsa és una bona alternativa ara que els bancs donen poc pels estalvis?

La borsa funciona amb cicles llargs; ara s'ha acabat una fase baixista que ha durat uns cinc anys i estem en una altra dinàmica que es podria considerar alcista. El que passa és que ara hi ha més risc. El meu consell és no pensar si ara és un bon moment o no i tenir una pauta constant. I sobretot no concentrar tot el capital en la fase d'eufòria que, de fet, és el que sol fet el petit estalviador: espera que la borsa doni bons resultats, observa durant tres o quatre anys, aleshores s'engresca i ho inverteix tot de cop.
Però el fet que l'economia s'estigui recuperant és un bon senyal per invertir?

El cicle de l'economia i el de la borsa no van coordinats. De la mateixa forma que hi ha gent que quan hi ha eufòria a la borsa pot prendre decisions econòmiques en un altre àmbit i equivocar-se, el mateix passa quan l'economia millora i s'entra a la borsa, per això alguns petits inversors van amb el peu canviat.
Hi ha dos mantres bàsics per invertir a borsa. El primer és que s'ha de diversificar, hi està d'acord?

Penso que és més important concentrar els recursos en la qualitat sobretot si aquests són limitats. Invertir a tot i a dret sense un criteri determinat no és la solució, en aquest cas, el millor és invertir en un fons d'inversió. La teoria de la diversificació és relativa, per a mi és més important diversificar en el temps. No concentrar tots els recursos en les èpoques d'eufòria, insisteixo.
L'altre mantra és invertir a llarg termini.

La borsa del 2014 està al nivell de la del 1998, o sigui que la veritat d'invertir a llarg termini també és relativa. No sempre és cert que invertir a llarg termini sigui rendible. En tot cas és millor invertir poc a llarg termini que molt a poc termini. Si tens paciència acabes guanyant més i reduint el risc.
A partir de quina quantitat convé invertir?

Ara l'avantatge que hi ha és que hi ha agents de valors i bancs d'inversions on line que són molt competitius i ofereixen condicions molt bones. Però si hi ha comissions s'ha de calcular la quantitat necessària per tal que aquestes no es vagin menjant part de la rendibilitat. En teoria a partir de qualsevol quantitat es pot començar a invertir. Hi ha agències que no demanen un mínim i altres, només cent euros. Jo diria que per tenir una cartera diversificada amb unes cinc accions necessitaríem uns dos mil o tres mil euros.
És millor invertir tenint en compte la cotització o els dividends?

Hi ha diverses maneres d'invertir depenent del perfil. Es pot fer en base al preu aprofitant que van barates les accions i esperar que pugin, o simplement mirar si l'empresa té una bona rendibilitat dels seus recursos. Totes dues opcions donen resultats. Cadascú ha de trobar la manera d'invertir que s'adapti a la seva personalitat.
I fer-ho amb criteris més ètics, per exemple?

Si hom segueix la pauta de la rendibilitat sobre recursos propis i l'aplica a un univers determinat de valors ha de tenir la mateixa rendibilitat. El criteri és més important que no el sector.
Veig que la clau és tenir estratègia i coherència.

Sí, tenir un criteri i aplicar-lo sempre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.