Opinió

La nova llei de propietat intel·lectual

La llei reforça en les seves funcions la Comissió de Propietat Intel·lectual quant als continguts a la xarxa i limita en un major grau el que hem d'entendre com a còpia privada

El febrer del 2013 es va presentar l'avantprojecte que modifica la llei de propietat intel·lectual. Aquest avantprojecte aprofundeix en l'eradicació de la denominada “pirateria” a través de la xarxa recollint nous supòsits específics que a partir d'ara es consideraran infractors dels drets d'autor. Un dels més rellevants és el que afecta els continguts dels webs.

La llei reforça en les seves funcions la Comissió de Propietat Intel·lectual pel que fa als continguts penjats a la xarxa així com limita en un grau més alt el que hem d'entendre com a còpia privada. Quant a la còpia privada, la llei estableix que “[…] no necessita autorització de l'autor la reproducció, en qualsevol suport, sense assistència de tercers, d'obres ja divulgades, quan concorrin simultàniament les següents circumstàncies: a) Que es porti a terme per una persona física per al seu ús privat. b) Que la reproducció es realitzi a partir d'obres a les quals hagi accedit legalment. A aquests efectes, s'entendrà que s'ha accedit legalment a l'obra divulgada únicament en els següents supòsits: primer, quan es realitzi la reproducció a partir del suport original de la còpia de l'obra adquirida en propietat per compravenda comercial; segon, quan es realitzi una reproducció individual i temporal d'obres a les quals s'hagi accedit a través d'un acte legítim de comunicació pública, mitjançant radiodifusió, únicament amb el propòsit de permetre el seu visionat o audició en un moment temporal més oportú. c) Que la còpia obtinguda no sigui objecte d'una utilització col·lectiva ni lucrativa.” Si bé hi ha algunes exclusions que comprenen:

-“Les obres que s'hagin posat a la disposició del públic conformement al convingut per contracte, de tal manera que qualsevol persona hi pugui accedir des del lloc i moment que triï.”

(Amb aquestes l'avantprojecte de llei es refereix a les obres a les quals es pot tenir accés des de qualsevol dispositiu o mitjà. Perquè aquest ús pugui ser lícit, ha d'existir consentiment per part del titular dels drets, ja sigui a través d'un contracte, com pot ser la compravenda a través d'Itunes, o bé a través de llicències, com poden ser les llicències Copyleft o Creative Commons.)

- “Les bases de dades electròniques.”

-“Els programes d'ordinador, en aplicació de la lletra a) de l'article 99.”

Quant als continguts penjats a la xarxa, la llei tracta d'apoderar la Comissió de Propietat Intel·lectual, com ja ho va fer la coneguda com a “llei Sinde” en referència a l'antiga ministra de cultura, atorgant-li potestat per determinar si els continguts d'un determinat web són susceptibles d'haver comès una infracció dels drets d'autor. No obstant això, el projecte de llei va més enllà atès que en el moment que el titular dels drets denunciï la infracció d'aquests drets, la comissió podrà, si així ho considera oportú, sol·licitar la retirada en 24 hores dels continguts denunciats per aquest titular dels drets ja no solament de manera concreta sinó de manera general, podent comprendre totes les obres dels drets de les quals és titular el denunciant.

Això podria suposar un problema, atès que si es retirés el contingut dins aquestes 24 hores però un usuari tornés a penjar contingut d'aquest denunciant, sense que el propietari del web se n'adonés, es consideraria incomplert el requeriment amb la possibilitat de suspendre el servei. Si la comissió sol·licita la retirada d'un contingut, el titular del web tindrà 24 hores perquè sigui retirat. En cas de no realitzar aquesta retirada, es podrà sol·licitar als intermediaris que donen serveis al web, als serveis de pagament electrònic i de publicitat, que suspenguin el servei. Si bé aquestes mesures haurien de ser ratificades pel jutge, només el jutge s'hi podrà negar si es vulneressin els drets de llibertat d'expressió o informació. L'incompliment per dues vegades o més d'un requeriment de retirada de continguts pot comportar una multa d'entre 30.000 i 300.000 euros.

No hem d'oblidar que la comissió no és un òrgan jurisdiccional sinó un òrgan col·legiat i que ell mateix està compost per membres nomenats pels ministeris d'Educació, Cultura i Esport, Indústria, Energia i Turisme, Presidència, i Economia i Competitivitat entre el personal de les seves administracions. És a dir, la nova llei amplia el concepte d'infracció incloent-hi la posada a disposició no solament de la còpia sinó d'enllaços on aparegui l'obra, així com reforça el poder de la comissió, la qual podrà actuar suprimint els procediments judicials i, per tant, deixant de banda la separació de poders de l'estat de dret. És evident que d'aquesta manera es redueixen les garanties judicials que els usuaris i proveïdors haurien de tenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.