Opinió

EDITORIAL

L'estancament de la cervesa

El consum de cervesa per càpita baixa any rere any –només s'aguanta a les zones turístiques perquè els estrangers de sol i platja són animals de costums consolidats- i les grans marques es veuen obligades a fer grans campanyes publicitàries per mantenir la quota pròpia i esgarrapar part de la competència en un mercat que s'empetiteix. La fidelitat del consumidor és feble -només cal veure la rapidesa amb què molts canvien de marca quan en un bar en promocionen una altra amb preus d'oferta- i es mira d'atreure'l relacionant el consum amb determinats gustos i sensacions. De la mateixa manera que la publicitat d'un cava associa l'espot de les bombolletes amb el Nadal i les campanyes d'uns grans magatzems certifiquen l'arribada de la primavera, per al consumidor s'està convertint en tradició que s'associï el tret de sortida de l'estiu a un anunci de joves cantant en cales amb mitjanes a la mà. De la mateixa manera, cada estil de música té el seu propi festival patrocinat per una cervesera, i les marques es gastaran un grapat d'euros en anuncis televisius durant els mundials de futbol, un espectacle que convida al consum de cervesa més que no pas deu festivals de jazz.

Publicitat, patrocinis, promocions, finançament de la inversió en un establiment a canvi de l'exclusivitat... res és suficient per competir en un mercat a la baixa. Ho porten uns canvis en el consum que fan encara més difícil la consolidació d'un sector que s'està posant de moda, el de la cervesa artesana, que ha de buscar-se un lloc apel·lant a l'exclusivitat perquè per preu és impossible treure clientela als grans del sector.

Un dèficit fiscal vergonyós

La crisi està fent mal a moltes empreses i ciutadans de Catalunya i d'altres indrets de l'Estat espanyol. Això és cert. Però també és veritat que el Principat està sotmès a un dèficit fiscal vergonyós. Aquesta setmana, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell ha presentat els càlculs de les balances fiscals corresponents a l'exercici del 2011. Els números són clamorosos. La diferència del que paguen els catalans respecte a les inversions que torna l'Estat dóna una diferència de 15.006 milions d'euros en contra nostra. De fet, Catalunya va aportar un 19,2% dels ingressos (per sobre del seu pes en PIB a l'Estat, del 18,6%) i va percebre tan sols un 14% de la despesa feta per l'administració de l'Estat (per sota, per exemple, del seu pes en població, que és del 16%). El conseller d'Economia també va aprofitar per carregar contra un sistema de finançament que ofega i que posa en perill l'estat del benestar. “Espanya ens frena”, va etzibar. Hi ha la previsió que a final de mes el ministre Montoro -això si no ho retarda novament- donarà a conèixer les dades calculades des del seu punt de vista. Alguns experts ja han dit que segurament des de Madrid es donarà un excés de números amb la idea que els ciutadans no acabin d'entendre els diners que el catalans han pagat a l'Estat i no han tornat. Hi ha experts que asseguren que en trenta anys han marxat de Catalunya més de 300.000 milions d'euros, una xifra esgarrifosa que dificulta de ple el normal desenvolupament econòmic i social d'un poble. Com es pot dir que Catalunya ha de ser la locomotora econòmica espanyola amb tants frens a les rodes?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.