ecolasetmana

Un dèficit més que perpetu

El govern català publica les balances fiscals corresponents a 2011 i que mostren un dèficit de 15.006 milions d'euros segons el càlcul del flux monetari (el 7,7% del PIB).

Segons les dades de la sèrie històrica la mitjana del dèficit en termes de PIB de Catalunya des del 1986 se situa en el 8%

Catalunya és contribuent net en termes fiscals, i un contribuent molt generós, ens paguem tot el que rebem i ho fem amb escreix.” Tan contundent es mostrava aquesta setmana el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell en la presentació de les balances fiscals de Catalunya amb l'Estat corresponents a l'exercici 2011. Segons aquestes dades el saldo català, és a dir, la diferència entre el que Catalunya va aportar a l'administració de l'Estat i la inversió que aquesta va fer a territori català (càlcul equivalent al flux monetari), es va situar en un dèficit de 15.006 milions d'euros, és a dir, el 7,7% del PIB català. Catalunya va aportar el 19,2% dels ingressos (per sobre del seu pes en PIB a l'Estat, del 18,6%) i va percebre tan sols un 14% de la despesa feta per l'administració de l'Estat (per sota, per exemple, del seu pes en població, que és del 16%).

Segons les dades de la sèrie històrica la mitjana del dèficit en termes de PIB de Catalunya des del 1986 se situa en el 8%. El darrer any publicat (2010) el dèficit va assolir el 8,5%. La millora en les dades de 2011 s'explica, segons Economia, bàsicament per la reducció del dèficit espanyol i per tant la menor contribució catalana a finançar endeutament.

Segons l'altre sistema de càlcul, el de la càrrega benefici -que calcula l'impacte sobre el benestar dels ciutadans-, el dèficit català es va situar en els 11.087 milions d'euros, és a dir, el 5,7% del PIB. Una xifra que probablement no distarà molt de la que té previst presentar en les pròximes setmanes el grup del Ministeri d'Hisenda, i que es basarà en exclusiva en el càlcul segons el flux benefici.

En espera de conèixer les dades de les balances -perdó, dels Comptes Públics Territorialitzats- del ministeri, Mas-Colell ha volgut deixar clar que els catalans “tenim tot el dret a rebre solidaritat de tornada, i això no és que se'ns faciliti tresoreria sinó solidaritat en termes de respecte cap a la nostra identitat i el nostre autogovern”. En tot cas, i deixant clar que no té res a veure amb les balances fiscals, el conseller també va aprofitar per carregar contra un sistema de finançament que ofega i que posa en perill l'Estat del Benestar. “Espanya ens frena”, va destacar Mas-Colell tot mostrant el seu convenciment que ni aquest 2014 ni el 2015 hi haurà nou sistema de finançament.

Per cert, aquesta setmana el govern ha anunciat una operació pionera que li permetrà ingressar 800 milions d'euros a través de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que pagarà per les infraestructures de sanejament, bàsicament les depuradores.

La publicació de les balances fiscals ha ocupat bona part de l'atenció en una setmana que també ha tingut un punt clar d'interès informatiu al BCE, i més concretament a com els bancs han retirat prop de 25.500 milions d'euros en dipòsits tot just abans que s'apliqui el nou tipus negatiu a aquests dipòsits aprovat la setmana passada per l'autoritat monetària. Si aquests diners arribaran o no a particulars i empreses és, però, encara una incògnita.

També és encara una incògnita l'impacte real que tindrà comptabilitzar les activitats il·legals com ara la prostitució o el tràfic de drogues en el càlcul del PIB que fa l'INE, tal i com obliga la UE. En tot cas els càlculs preliminars parlen de fins a 47.800 milions d'euros. Qualsevol camí és bo per deixar enrere la recessió.

Per cert que segons el BBVA l'economia catalana creixerà un 0,9% aquest any, i fins a un 1,5% el 2015.

Aquesta setmana ha estat també la setmana de la protesta del gremi de taxistes a bona part de les principals ciutats europees. El sector exigeix el tancament d'aplicacions com Uber o Blablacar que permeten localitzar conductors disposats a fer de taxista tot i no disposar de llicència.

Més optimisme hi ha al sector d'automoció. Després de l'aprovació divendres passat d'una nova edició del pla PIVE (amb 175 milions), el govern espanyol ha garantit al sector la reserva de fins a 300 milions d'euros més.

Finalment, en el pla empresarial destaca l'interès mostrat per Caixabank i el Sabadell per fer-se seu Barclays Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.