Gran angular

Hisenda aspirava a ingressar 4,7 milions de ‘la roja' campiona

Els del Barça haurien pagat 223.200 euros en impostos. L'Agència Tributària cobrarà als guanyadors que juguen a Espanya

El Brasil es quedava el 25% i la resta tributava a Espanya al tipus màxim de l'IRPF
L'Argentina ha pactat la segona prima més alta, la mateixa que fa quatre anys

Molts indignats han celebrat que la selecció espanyola de futbol hagi caigut a les primeres de canvi en el Mundial del Brasil, perquè trobaven insultant que amb l'aigua que baixa s'enduguessin una prima de 720.000 euros per barba (un 20% més que fa quatre anys a Sud-àfrica) si el guanyaven. Al final, no veuran ni un euro perquè el règim de primes establert per la Federació Espanyola de Futbol fixava que només es començava a cobrar (72.000 euros) si s'arribava a quarts. Els premis pujaven a 180.000 euros si jugaven les semifinals i a 360.000 euros si quedaven subcampions.

Per aconseguir el campionat, els 23 jugadors i els 6 membres de l'equip tècnic de la roja haurien guanyat 20.880.000 euros. Quantitat que no hauria sortit de cap pressupost públic, perquè quedava més que coberta amb els 25 milions d'euros de premi que la FIFA pagarà a la selecció guanyadora. Amb la derrota, la selecció espanyola es limita a ingressar els 5 milions d'euros que tenia assegurats per participar.

La satisfacció perquè els milionaris de la pilota no s'hagin fet una mica més rics no hauria de ser tanta si mirem els interessos col·lectius. Si Hisenda som tots, ens interessava més que la roja hagués guanyat el mundial, pels impostos que es cobrarien. El conveni per evitar la doble imposició entre Espanya i Brasil estableix que no tributen al Brasil els ingressos que en aquest país obtinguin els no residents, si el pagament el fa una empresa no resident. Per això, si la selecció espanyola guanyava el mundial de futbol la Hisenda brasilera no tocava ni un euro dels 720.000 que s'embutxacaria el seleccionador. Vicente del Bosque tributaria aquests ingressos a Espanya, al tipus màxim de l'IRPF de la seva residència fiscal, que a Madrid és del 51,5%; de la prima, l'Agència Tributària espanyola es quedaria 370.800 euros. També tributarien totalment a Espanya les primes de les cinc persones que formen la resta de l'staff tècnic (1.854.000 euros més).

A les primes dels jugadors amb residència a Espanya, en canvi, s'hauria aplicat l'article del mateix conveni que estableix l'excepció que els artistes i els esportistes han de pagar impostos en els dos estats. Per als no residents, l'impost sobre la renda brasiler estableix que s'aplicarà una retenció en la font del 25%, o sigui que cadascun dels futbolistes de la selecció hauria pagat a aquell país 180.000 euros i després inclouria els 720.000 euros en la declaració de renda de 2014 com a ingressos del treball, tributant al tipus marginal i descomptant de la quota el ja pagat al Brasil. De cadascun dels residents a Catalunya -Piqué, Alba, Xavi, Iniesta, Busquets i Pedro- Hisenda s'hauria quedat 223.200 euros a un tipus del 56%, i els residents a Madrid -Casillas, Ramos, Juanfra, Xabi Alonso. Koke i Diego Costa- haurien ingressat 190.810 euros al 51,5%.Els 12 jugadors residents a Espanya i els tècnics haurien pagat a Hisenda un total de 4.708.800 euros amb el campionat de la roja.

La manca d'encert dels espanyols que juguen en equips estrangers, en canvi, no frustra cap expectativa de l'Agència Tributària, ja que passen comptes amb la hisenda del seu país de residència. No pagarien res a la Hisenda espanyola els que juguen a l'estranger, que també pagarien al Brasil el 25% i passarien comptes amb les hisendes del seus països de residència. Els que haurien sortit més ben parats són els que juguen a la Premiere League, ja que els estrangers residents al Regne Unit no tributen pels ingressos que generen fora mentre no entren al país. Es troben en aquesta situació De Gea, Azpilicueta, Cesc Fàbregas, Cazorla, Fernando Torres, David Jiménez i Mata. Reina i Albiol haurien declararat a Itàlia, Javi Martínez a Alemanya i David Villa, a Austràlia.

Premis de consolació., Hisenda encara té opcions de treure algun profit del mundial, si en l'equip campió hi ha jugadors que treballen a Espanya. Argentina ha pactat una prima de 510.000 euros (la mateixa que a Sud-àfrica) per guanyar el mundial, de manera que l'Agència Tributària es quedaria amb 158.100 euros de la part de Messi. Si el triomf és per al Brasil, dels 330.000 euros que cobraran els jugadors Neymar en deixaria 102.300 a Hisenda mentre que Marcelo en pagaria 82.500 perquè la tributació a Madrid és més baixa.

El desastre també afectarà els ingressos de la federació espanyola, que haurà de renegociar a la baixa uns contractes de patrocini que li aporten uns 50 milions d'euros anuals i baixar el preu dels amistosos.

Prediccions. Messi

El valor assegurable no equival a èxit

Combinant les dades sobre el valor assegurable dels equips i els grups en què juguen, Lloyd 's, el mercat d'assegurances especialitzats més gran del món, va predir que Alemanya, amb l'equip més car, guanyarà el mundial. Una predicció que encara es pot complir, però ja ha fallat una altra predicció: que jugaria la final amb Espanya.

Les prediccions de Lloyd's s'han fet a partit d'un estudi elaborat amb CEBR (Centre of Economics and Business Research), que situa en 7.700 milions d'euros el valor assegurable dels jugadors del mundial. L'equip més valuós és Alemanya, amb 795,1 milions d'euros, seguit per Espanya (731,7 milions), Anglaterra (682,1 milions) i el Brasil (555,95 milions). El grup G -Alemanya, Portugal, Ghana i els Estats Units- és el més difícil, amb un valor combinat de 1.475 milions d'euros, i el més fàcil és el C -Colòmbia, Costa de Marfil, el Japó i Grècia-, amb un valor conjunt de 418,4 milions d'euros.

Una mostra de la gran diferència de valor entre equips és que el tres primers sumen més que els vint últims. Una altra, que el valor mitjà d'un jugador anglès supera el de tots els de Costa Rica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.