Opinió

El PDR català punxa per culpa del Ministeri d'Agricultura

El Ministeri d'Agricultura ha reduït la seva aportació per al Programa de Desenvolupament Rural català un 74%, només ens dóna 59.067.273 milions d'euros per a tot el període

Aquestes setmanes han esdevingut especialment intenses en la negociació del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 per a Catalunya, atès que estem treballant en la priorització de línies d'ajut i en l'assignació pressupostària d'aquestes. Per als que no pertanyen al sector, direm que aquest és un tema molt important per assegurar un suport econòmic adequat per als professionals de l'agricultura amb vista als pròxims anys.

D'entrada celebro anunciar que hem aconseguit el compromís del Departament d'Agricultura d'augmentar considerablement el pressupost destinat a incorporacions de joves, plans de millora, mesures agroambientals i ICM (Indemnització Compensatòria), mesures que considerem clau per a la nostra activitat. Cal donar suport al necessari relleu generacional, a la modernització de les nostres explotacions i assegurar que puguem seguir produint aliments de qualitat, amb seguretat alimentària, amb respecte al medi ambient i, també, amb respecte a la butxaca del consumidor. A més, seguirem demanant fins que ens ho assegurin que aquestes línies d'ajut no estiguin subjectes, en cap cas, a disminucions en les diferents reprogramacions financeres.

Dit això, el que ens preocupa molt, i així ho estem traslladant als partits polítics amb representació a Madrid, és que el Ministeri d'Agricultura hagi reduït la seva aportació per al pròxim PDR català d'un 74%, donant-nos només 59.067.273 milions € per tot el període. Això ho estem treballant també a través de COAG, perquè senzillament és inadmissible.

La nostra organització respecta les postures i les accions de la resta de representants del sector, però tenim clar que no s'ha de desvirtuar la realitat, que cal treballar seriosament pel sector i unir esforços perquè les nostres reivindicacions arribin clarament a Madrid. Els números parlen per ells mateixos: mentre que l'aportació de fons FEADER (UE) adreçats al PDR català augmentarà un 11%, situant-se en 348.500.000 €, i la del Departament d'Agricultura serà un 1% superior (402.897.843 milions €), el ministeri ha fet una destralada del 74%.

Està clar que estem vivint uns anys difícils, i que tots voldríem que el pressupost del govern de Catalunya fos més elevat, però en aquest cas pensem que el més preocupant és l'actitud de Madrid. Ells han d'entendre que volen un PDR definit des de Catalunya, no des de Madrid, i amb suficients recursos econòmics per poder donar resposta a les necessitats i realitats productives dels professionals de l'agricultura i la ramaderia de casa nostra.

D'altra banda, pensem que el que cal exigir al Departament d'Agricultura, tal i com ho estem fent, són mesures de suport realment bones per a les 440 persones a les quals se'ls denegà l'ajut de Pla de Millora de la campanya 2012 per manca de pressupost. I evidentment demanem que això s'estengui als 1.000 expedients que previsiblement es denegaran de la campanya 2013 pel mateix motiu (gairebé el 90% de les sol·licituds presentades). Això és el que cal que facin, posar remei a un error, perquè està clar que si no hi ha diners no s'han de convocar ajudes, perquè l'únic perjudicat és el pagès o ramader que ha invertit temps i molts diners, i ara no sap com fer front als deutes.

També demanen al DAAM que es comprometi a evitar la pèrdua de fons europeus que no puguin executar altres comunitats autònomes. En aquest nou període això serà possible gràcies entre altres a organitzacions com la nostra, però cal coordinar-ho bé amb el ministeri i assumir amb responsabilitat la part de cofinançament de correspon a Catalunya. El que està clar és que no es poden perdre més de 70 milions d'euros, com fins ara.

Ara toca centrar-nos que al Programa de Desenvolupament Rural es prioritzi l'activitat agrària, base de la Política Agrària Comuna, i a aconseguir que Madrid doni suport econòmicament a les prioritats definides a Catalunya!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.