Opinió

Justícia gratuïta, funció social en perill

El govern de l'Estat, en lloc d'agrair el servei públic que prestem en benefici dels ciutadans, vol canviar la Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta en perjudici de les persones

Avui, 12 de juliol, celebrem el dia de la justícia gratuïta, terme que es defineix com

“el dret que garanteix que cap persona no es quedi sense possibilitat d'accedir a la justícia per manca de recursos econòmics”.

Som els 83 col·legis d'advocats de l'Estat i més de 42.000 advocats els que, durant les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any, prestem, de forma voluntària, aquest servei públic a la ciutadania mitjançant els Serveis d'Orientació Jurídica i del Torn d'Ofici i Assistència al Detingut, per tal de garantir que la manca de recursos econòmics no impedeixi a cap persona la defensa dels seus drets davant dels Tribunals de Justícia.

Malgrat la carència dels mitjans econòmics suficients de què disposem, és l'esforç i la solidaritat de cadascun dels col·legis d'advocats, mitjançant l'organització i gestió del servei, i de tots i cadascun dels seus advocats, a través de l'efectiva prestació del servei, el que garanteix que els ciutadans deld seus respectius partits judicials tinguin aquest accés igualitari davant la justícia per a la defensa dels seus interessos. Aquesta garantia que es configura a favor del ciutadà, es fa mitjançant la prestació d'un servei de qualitat que pivota en dos elements fonamentals, per una banda la formació, tant inicial com continuada, dels advocats que presten el servei, així com el seu control deontològic per part dels col·legis, i per altra banda, la prestació del servei per part dels advocats amb immediatesa, proximitat i amb una infraestructura digna i uns mitjans materials adequats.

El Col·legi d'Advocats de Mataró, que l'any 2013 va rebre la certificació ISO 9001 per la qualitat del seu servei, amb 79 advocats inscrits al Servei d'Orientació Jurídica i 214 advocats inscrits al Torn d'Ofici i Assistència al Detingut, és l'encarregat de prestar aquest servei als més de 300.000 habitants que conformen el Partit Judicial de Mataró. Així, durant l'any 2013, es van atendre 1.319 consultes al Servei d'Orientació Jurídica, oferint a les persones interessades un primer consell gratuït no vinculant amb la finalitat de determinar la viabilitat o no de la seva pretensió, així com determinar si compleix o no els requisits legalment exigits per ser beneficiari del dret de justícia gratuïta. També, l'any 2013, es van tramitar 6.905 sol·licituds d'advocat del torn d'ofici de les quals 2.996 van ser d'assistència al detingut.

Doncs bé, l'actual govern de l'Estat, en lloc d'agrair el servei públic que prestem en benefici dels ciutadans i millorar les seves condicions, pretén modificar la Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta en perjudici del ciutadà i d'un accés igualitari a la justícia, donant continuïtat a la pèrdua progressiva del dret a la tutela judicial efectiva que va començar amb la llei de taxes. El govern ara vol no garantir la viabilitat econòmica del servei excloent la gratuïtat de determinades prestacions, com és el cas de les traduccions, vol incrementar la burocràcia en el servei tant per al ciutadà com per al col·legi i els advocats, vol eliminar la formació especifica de l'advocat i la proximitat entre l'advocat i el client… i un llarg etcètera.

És per tot això que volem aprofitar el dia d'avui per reivindicar la importància de la justícia gratuïta i del torn d'ofici com a servei públic fonamental, i més en aquests moments de crisi econòmica que provoca un increment de persones beneficiàries d'aquest servei.

Però és evident que aquesta tasca no correspon només als advocats sinó a tot el conjunt de la societat, que és la que, en definitiva, en sortirà perjudicada si no es redreça la situació a fi d'obtenir mesures eficaces per aconseguir la millora del servei i amb aquesta una millor defensa dels drets dels ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.