Opinió

La reindustrialització d'Europa anima l'Anoia

L'Anoia encara és industrial, i ho havia estat molt més. Ara, el PIB industrial està per sobre del 28% (8 punts per sobre de la mitjana catalana), però als 90 era del 40%

La Unió Europea concentra les seves activitats d'investigació i innovació pel període 2014-2020 en el programa Horitzó 2020. Aquest programa treballa sobre tres pilars: els reptes socials, el lideratge industrial d'Europa i l'excel·lència científica.

Els tres aspectes són d'enorme rellevància, però pel món empresarial el missatge que arriba amb més força és l'objectiu del lideratge industrial, perquè representa un canvi estratègic en la política europea i perquè obre noves expectatives en el sector industrial, que tan maltractat s'ha sentit en les darreres dècades.

L'objectiu que es planteja la Unió Europea pel 2020 és que la indústria representi el 20% del PIB europeu. Regions d'Europa més industrialitzades, com ara Catalunya, ja han assolit el 20% del PIB provinent de la indústria, o millor dit, encara tenen un PIB industrial per sobre del 20%. Ara es tracta que aquest percentatge deixi de caure i comenci a pujar. El president Mas demana que Catalunya arribi al 2020 amb una participació industrial en el PIB del 25%. Cosa que no serà fàcil, ja que representa un enorme creixement industrial que avui encara costa imaginar.

És difícil especular si Catalunya podrà o no assolir al 2020 l'objectiu industrial plantejat pel president, però hi ha regions, com ara l'Anoia, que manté, tot i les dificultats, un PIB industrial per sobre del 25%.

Per l'Anoia el pilar industrial de l'Horitzó 2020 representa la gran oportunitat de recuperar part del que s'ha perdut en aquests darrers 20 anys de política industrial erràtica a àmbit europeu.

L'Anoia encara és clarament industrial, i ho havia estat molt més. Ara, el PIB industrial està per sobre del 28% (8 punts per sobre de la mitjana catalana), però als anys 90 estava per sobre del 40%; aquesta davallada explica el deteriorament progressiu de l'economia de la comarca.

És més, les empreses de serveis, moltes amb gran dependència del client industrial, també s'han afegit a la llarga llista de damnificats per la decadència industrial. Les dificultats de les empreses industrials i de serveis han propiciat que l'Anoia sigui la comarca amb el percentatge d'atur més alt de la demarcació de Barcelona; a finals del 2013 l'atur representava un 19,6% contra una mitjana del 16% a la província.

La Unió Europea disposa d'un pressupost de 76.880 M€ per desenvolupar els tres pilars estratègics que comentàvem i que en el cas de la indústria se centra en l'acceleració del desenvolupament de les tecnologies i la innovació i les seves aplicacions per millorar la competitivitat de les empreses del futur i així ajudar les pimes que ja són innovadores a convertir-se en empreses amb lideratge mundial. Els àmbits específics en els quals es produiran les inversions són les tecnologies de la informació i la comunicació, la nanotecnologia, la fabricació i transformació avançada, la biotecnologia i l'espai.

Avui l'Anoia està especialment preparada en àmbits de fabricació i transformació avançada, ja que és capdavantera en sectors tan importants com la moda, el paper i les arts gràfiques, però també està molt ben situada en el sector del metall, del plàstic i, per descomptat, en el sector de la pell. En tots aquests sectors ha estat innovadora i ha desenvolupat tecnologies que permeten mantenir un diferencial respecte a productes procedents d'altres àmbits geogràfics. Avui és així i per això aquests sectors reïxen, però cal que continuï sent així per no perdre el lideratge, i créixer d'acord amb les noves possibilitats del nou marc econòmic.

Ser capdavanters en aquests àmbits industrials no pot fer perdre l'objectiu de situar-se també en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació, les nanotecnologies i la biotecnologia.

En aquest sentit cal apostar per noves formacions universitàries a la comarca, que potenciïn el coneixement i permetin assolir projectes empresarials en línia amb la proposta europea. En aquest sentit Igualada i la comarca estan d'enhorabona, ja que el 18 de setembre s'han inaugurat les noves instal·lacions de l'Escola d'Enginyeria d'Igualada, que permetran, de ben segur, l'increment de disciplines i carreres universitàries que s'hi impartiran. Amb ciutadans formats, l'emprenedoria és de més qualitat, la projecció en el temps de les empreses està més garantida, i la industrialització és més ferma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.