Gran angular

El capital risc estranger torna, a la cacera de pimes en dificultats

Les recents compres d'Establiments Miró per part de Springwater i PPT per part d'Urdaneta mostren que es recupera l'interès dels inversors forans pel mercat català

La inversió ha augmentat un 127% en el primer semestre i se centra en pimes

Establiments Miró ha passat a ser propietat del fons de capital risc suís Springwater Capital, després de guanyar en el procés concursal la subhasta dels actius de la cadena d'electrodomèstics, per la qual ha pagat tres milions d'euros i assumit avals per 1,5 milions més, confia que Miró tornarà a tenir beneficis l'any que ve.

El de Springwater és un exemple de l'atractiu que les empreses espanyoles tornen a tenir per als inversors estrangers. Va començar a operar a Espanya fa un any, amb la compra per 17 milions d'euros del negoci de gestió documental d'Indra, i va continuar amb les adquisicions milions de la divisió industrial d'Adveo (antiga Unipapel) per 16 milions d'euros; de l'operador de veu i dades Sarenet a Vocento per 14,3 milions; de Datasur a Kutxabank; del portal de beneficis per a empleats Inspiring Benefits; i una participació majoritària en els negocis turístics no relacionats am els creuers de Pullmantur, propietat de la naviliera Royal Caribbean. El grup, que podria fer compres per valor de 100 milions d'euros aquest any en el mercat espanyol, va fracassar en l'intent de compra de l'empresa de reprografia digital Service Point.

Martin Gruschka, fundador i cogestor de Springwater, explicava el gener que Espanya torna a ser un bon mercat per als inversors estrangers perquè les empreses estan disposades a negociar, i també la banca (aquests fons operen amb un gran palanquejament bancari). El canvi es va produir durant el segon semestre de 2013, segons les dades de Asociación Española de Entidades de Capital Riesgo (Ascri). L'any passat, la inversió de capital risc va ser de 2.357 milions d'euros en 543 operacions, i el 80% del volum invertit ho va ser en la segona meitat. Ascri destaca que el 91% de les operacions van ser per inversions inferiors a 5 milions d'euros en companyies en fase d'arrancada o creixement, i que els fons internacionals van ser els responsables del 70% del volum invertit.

La tendència a l'alça ha continuat el primer semestre de 2014, amb un creixement interanual de la inversió d'un 127%, fins a 1.174 milions, i 231 operacions. Ascri destaca que si bé és cert que ha tornat l'interès dels inversors internacionals per Espanya, ha estat “primordial” el paper jugat pel fons de fons Fond-ICO Global, dotat amb 1.200 milions d'euros que en el termini de quatre anys s'invertiran a través de 40 gestores de capital risc.

Capital indoeuropeu. Springwater està especialitzada en la compra de petites i mitjanes empreses. Com el fons indoeuropeu Urdaneta Capital, que s'ha adjudicat la unitat productiva de l'empresa catalana Precision Process Technology (PPT), proveïdora de components per al sector de l'automoció amb una planta de producció a Barberà del Vallès. L'import de la compra ha estat de 900.000 euros i Urdaneta assegura la continuïtat del 95% de la plantilla de PPT, formada per 108 treballadors, i mantindrà l'activitat de l'empresa, centrada en la fabricació de peces de plàstic d'alta qualitat per a l'interior de vehicles. PPT té clients europeus líders en el sector de l'automoció com Delphi, Kostal, Continental o Magneti Marelli. El fons inversor ha anunciat que en aliança amb un soci industrial expandirà la firma als mercats d'Índia i Mèxic. Urdaneta Capital té previst traslladar a finals d'any la planta de Barberà del Vallès a unes instal·lacions més grans, situades també a la província de Barcelona, que permetran un augment de la producció. La previsió és que al 2015 PPT facturi 7,5 milions d'euros.

Fonts de PPT i d'Urdaneta Capital destaquen que aquest ha estat un dels concursos de creditors que s'ha solucionat de manera més ràpida, en pocs mesos i per adjudicació directa, i que ha obtingut l'acceptació i validació del 98% dels treballadors.

Urdaneta, amb seu a Londres i oficina a Pune (Índia), ha obert oficina a Barcelona per operar al mercat espanyol, on en una primera fase destinarà fins a cinc milions d'euros a cada compra, amb el focus posat a empreses industrials auxiliars de l'automòbil, de béns d'equips i de materials per a la construcció. Es dedica a comprar pimes europees en concurs de creditors o en procés de liquidació i les reestructura per fer-les créixer en el mercat indi, amb l'objectiu de vendre-les en un termini d'entre cinc i sis anys.

Preferències

Interès per les petites que arranquen

En la primera meitat de 2014 es va mantenir l'interès del capital risc per les pimes en fase d'arrancada i expansió, ja que el 90% de les operacions es van fer en aquest sector i per imports inferiors als 5 milions d'euros. Pel que fa al middle market (operacions entre 10 i 100 milions d'euros), en el primer semestre es van fer onze operacions amb una inversió total de 215,1 milions d'euros, destacant les de Nace y Geriatros per Magnum i MCH Private Equity per Lenitudes).

Entre las operacions més importants realitzades durant el primer trimestre destaquen les de Sherpa Capital a Dogi, Corpfin Capital a FCC Logística, Proa Capital a Rotor, KKR a Port Aventura, Eurazeo a Desigual, Springwater a Pullmantur,Nazca a Gestair, Diana a Gocco, CVC a Grupo R i Baring Private Equity a Forus.

Indústria

El 52 per cent, a Catalunya

Segons dades del Ministeri d'Economia i Competitivitat, la inversió estrangera destinada a la indústria manufacturera va augmentar un 13% a Catalunya el 2013, arribant als 1.365 milions d'euros, la xifra més alta des de l'any 2005. En canvi, al conjunt d'Espanya, el volum d'inversió estrangera en aquest sector va disminuir un 38%, fins a 2.634 milions d'euros. Això va fer que Catalunya concentrés el 52% de la inversió estrangera a Espanya en aquest sector, el percentatge més elevat des de 2005.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.