“Joe, demà no tornis!”
Fa dies -potser setmanes o mesos- que hi ha excepcionalitat informativa i en la gestió pública. El govern català està ben centrat -en exclusiva?- en el procés polític, que passa per sobre de tota la resta. El govern espanyol, cofoi, estava preparant l'informe final de resultats i víctimes que l'havia de portar a les municipals amb bones possibilitats, i ara és el refredament -o glaciació?- de l'economia europea, que ha vingut just a xafar-li la guitarra i, de passada, la credibilitat dels pressupostos per al 2015.
Tant de bo que estiguem equivocats, però els intuïm a tots de braços plegats sense cap intenció de fer més política econòmica, a l'espera de les urnes, qualsevol que aquestes siguin. No és exactament el que més cal fer en els temps tempestuosos que vivim.
En aquest estat de quasi paràlisi, i com a reacció d'evasió mental, uns apunts dispersos i recents:
Grífols.
El repte de Hong Kong.
No s'ho pensava pas Martin Lee, durant dècades infructuós cap de l'oposició democràtica a Hong Kong, que acabaria donant suport a uns nois imberbes però decidits i valents que amenacen la falsa tranquil·litat imposada pel règim totalitari que domina el nou gegant econòmic. Són nois i noies que aconsegueixen espantar els inversors del tercer centre financer més important del món (després de Nova York i Londres i al davant de Singapur) i que fins ara es tapaven els ulls i el nas davant l'immobilisme xinés. Perquè si s'espanten els inversors és que progressen en les seves reivindicacions.
Dan Ariely.
El “risc de la longevitat” és cada cop més important –diu Ariely- i si no volem veure una fallida col·lectiva amb plena incapacitat per finançar-nos les nostres llarguíssimes velleses, cal que ens forcin a estalviar, i força. Ai el consum i el creixement!
Finances de fum i desigualtat.
Protecció de l'inversor.
No se si és el pessimisme de Grífols, la irracionalitat d'Ariely o la desesperació dels estudiants xinesos de Hong Kong, el que ens porta a tenir tan poca fe. Potser hauríem de fer com els governs i n'hauríem de tenir massa.