Gran angular

Fins a 13 anys de presó per les targetes de Bankia

Els fets poden ser qualificats d'apropiació indeguda, administració deslleial i falsedat comptable

El jutge instructor del cas Bankia ha citat com a imputats els expresidents de l'entitat Rodrigo Rato i Miguel Blesa, i l'exdirector general Ildefonso Sánchez Barcoj, després que un informe de la fiscalia anticorrupció apuntés cap a possibles delictes d'apropiació indeguda i administració deslleial amb la utilització de les targetes opaques amb les quals 86 exconsellers i directius de Caja Madrid van gastar 15,5 milions d'euros al marge de les despeses de representació entre 1999 i 2012.

El delicte d'apropiació indeguda està castigat amb pena de presó d'entre 3 mesos i 6 anys, i multa de 6 a 12 mesos. El delicte societari d'administració deslleial en haver disposat de patrimoni de l'entitat en el seu perjudici i en exclusiu benefici dels administradors està penat amb presó de sis mesos a quatre anys o multa del tant al triple del defraudat. La responsabilitat civil derivada d'aquest delicte, com en el cas del delicte fiscal, inclou també la devolució de la quantitat defraudada.

Amb aquests targetes també s'hauria pogut produït falsedat comptable, delicte societari consistent a mantenir una doble comptabilitat o distorsionar l'oficial, castigat amb pena de presó d'un a tres anys, multa i indemnització per responsabilitat civil. Si s'hagués reintegrat en tot o en part a l'entitat les quantitats rebudes com a retribució extra no justificada, aquesta responsabilitat civil derivada del delicte en la sentència es veuria eliminada o disminuïda en la quantitat retornada, a més de constituir una circumstància atenuant a l'hora de fixar les penes. És el cas dels que han tornat part del que van cobrar, 300.000 euros entre 2011 i 2012, després de la creació de Bankia: quatre directius, entre ells Rato.

Si els ingressos anuals no declarats a Hisenda han estat superiors a 120.000 euros, ens trobaríem amb un delicte fiscal penat amb pena de presó d'un a cinc anys. Si cap any no han gastat més de 120.000 euros, la infracció és administrativa i es sanciona amb multes i interessos. Sánchez-Barcoj va ser qui va gastar més amb les targetes amb les quals es feien operacions que es camuflaven al compte de despeses realitzades amb targetes robades, amb 484.200 euros; Miguel Blesa se situa en el tercer lloc, amb 436.700 euros, al darrere de Ricardo Moprado, el director financer que segons l'auditoria encarregada pel Frob va ser qui va inventar la trama i va fer una despesa total de 448.300 euros. Rato en va carregar per una suma de 44.200 euros.

Despeses

Deduccions incorrectes

L'Agència Tributària fa anys que analitza les despeses dels òrgans de representació de Caja Madrid, a la recerca de factures que no es poden deduir. L'última acta d'infracció correspon a 2007, amb anul·lació de la deducció del 35% en l'impost sobre societats de les despeses que no corresponien i una sanció del 20%. Hisenda, però, no demana que aquests pagaments siguin inclosos en les declaracions de l'IRPF dels directius i consellers que els reben.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.