Gran angular

Mig segle de futurs líders

El passat 15 de setembre van començar les classes de la cinquantena edició del programa MBA de l'IESE. Prop de tres-cents alumnes de seixanta països que durant els propers dos anys es formaran per ser els futurs líders empresarials i que suposen el mig segle de vida d'una de les accions que més han contribuït a situar Barcelona en el mapa de l'economia global.

Res a veure amb aquella ciutat del 1964, encara aïllada a causa de la dictadura, però amb un clima industrial prou inquiet perquè l'escola de negocis, creada sis anys abans, es plantegés oferir un programa d'estudis de dedicació exclusiva i de dos anys de durada aleshores inèdit a Europa. “Va ser una aposta visionària, l'equip directiu i de professorat es va saber anticipar perquè és clar que l'ambient socioeconòmic d'aleshores no feia pensar en aquest tipus d'oferta a curt termini”, explica l'actual director del programa de MBA de l'IESE, Franz Heukamp.

Una aposta que ha ajudat a situar la capital catalana en les primeres posicions dels rànquings mundials en els programes de formació per a directius però que també ha servit per situar la ciutat en el mapa mental de milers de directius que potser decideixen portar una inversió a un lloc que coneixen “i del qual guarden un bon record”, diu Heukamp. Aquella primera promoció, però, encara tenia poc a veure amb l'actual. Per començar, eren tan sols 27 alumnes, i només dos eren estrangers. Una fotografia molt diferent de la dels 291 alumnes que han començat aquests dies les classes i que provenen, en el 83% dels casos, d'altres països. Una seixantena de nacionalitats que representen tots els continents, majoritàriament Àsia (25%) i Europa (23%). “Vénen alumnes amb experiències vitals molt diferents, fet que enriqueix molt la classe”, destaca Heukamp. També ha canviat la mitjana d'edat d'aquests alumnes, que ha passat de 24 a 28 anys. Un salt que el director del programa qualifica de positiu. “Poden aportar més experiència i això també enriqueix; sempre recomanem que els alumnes que vinguin a aquest programa tinguin com a mínim dos anys d'experiència en el mercat laboral.”

El caràcter internacional no només ha guanyat terreny en la nacionalitat dels alumnes sinó també, i molt, en les sortides professionals. Al principi, explica Heukamp, els estudiants “aspiraven a treballar bàsicament en empreses locals”, però això ha canviat. “Tenim alumnes de tot el món que busquen feina a empreses de tot el món”, diu. I per això l'IESE organitza trobades amb aquestes empreses no només a Barcelona sinó també a Nova York i a Singapur.

Aquesta globalització també s'ha incorporat en el contingut del programa. I és que si bé Heukamp destaca que l'objectiu del MBA “sempre ha estat el desenvolupament del lideratge i això segueix sent així”, hi afegeix que “no té res a veure dirigir una empresa avui que fa cinquanta anys, entre d'altres coses perquè avui les empreses es mouen en un entorn global”.

A més, el programa també aspira a formar els futurs emprenedors i per això aquesta matèria ha guanyat pes i avui consta com una assignatura obligatòria en el primer curs, a banda d'inspirar-ne moltes altres d'optatives. “L'altra gran nova àrea que hem introduït és la dels negocis basats en les tecnologies de la informació.” Uns canvis, especifica Heukamp, que no han afectat altres plantejaments més de fons a pesar que la crisi econòmica ha posat en evidència la formació d'uns directius massa orientats a obtenir resultats immediats. “Sempre hem intentat parlar d'impacte durador, però és cert que hi ha hagut altres models més enfocats al curt termini i és cert que la societat ha estat crítica amb alguns programes de MBA”, destaca el responsable de l'IESE.

En aquest mig segle també ha canviat el paper de la dona en els quadres directius de les empreses. D'un paper totalment residual les dones han passat a ocupar un encara tímid 26% de les cadires al MBA de l'IESE. Serà interessant conèixer aquesta xifra d'aquí a cinquanta anys més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.