ecolasetmana

Tancat per corrupció

La successió d'escàndols sembla imparable i fa molt difícil preveure el que pot passar en les properes eleccions municipals.

Amb una mà es firmava l'austeritat de les administracions públiques que representaven i es demanaven sacrificis a la població, i amb l'altra es recollien els bitllets dels empresaris disposats a entrar en el joc per assegurar-se uns suculents guanys futurs

Aquesta setmana ha tocat el torn a l'operació Púnica, que ha posat al descobert una xarxa de cobrament de comissions per a l'adjudicació de contractes públics i que implica més de mig centenar de càrrecs polítics de diferents partits, tot i que la investigació policial situa al centre de la trama l'exnúmero dos del PP de Madrid i home fort d'Esperanza Aguirre, Francisco Granados.

La xarxa investigada afectaria sobretot càrrecs municipals i hauria pogut embutxacar-se fins a 250 milions d'euros en comissions il·legals. Una xifra gens menyspreable, sobretot si es té en compte que els fets haurien passat ja en ple context de crisi econòmica. Amb una mà es firmava l'austeritat de les administracions públiques que representaven i es demanaven sacrificis a la població,i amb l'altra es recollien els bitllets dels empresaris disposats a entrar en el joc per assegurar-se uns suculents guanys futurs. I és que, per molt que després sembli que s'oblida una mica, perquè hi hagi polítics corruptes calen empresaris corruptes.

En fi, que tal com estan les coses i en espera del que digui la darrera enquesta del CIS, ja es poden anar preparant els partits tradicionals per als resultats de les properes municipals, perquè com deia fa uns dies Pablo Iglesias, l'ascens de Podem és, bàsicament, mèrit del PP i del PSOE.

I en aquesta lluita de titulars de corrupció i frau, El Mundo acusava aquesta setmana l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, de tenir un compte a Suïssa. L'alcalde convergent ho nega i acusa el diari madrileny d'inventar-s'ho amb fins polítics. És el que té el moment. Hi ha tanta porqueria que escampar-ne una mica més costa poc.

És clar que hi ha moltes maneres de caure en la corrupció i portar a la fallida una entitat financera a còpia d'operacions creditícies més que sospitoses també hauria de tenir alguna pena. Aquesta setmana el ministre d'Economia elevava a 42 -2.600 milions d'euros- el número d'operacions remeses pel FROB a la fiscalia corresponents a la banca nacionalitzada (Bankia, Catalunya Banc i Novagalicia).

A pesar del desgavell sembla que els indicadors segons els quals hem arribat al final del túnel es van succeint. La Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a l'alça quatre dècimes la previsió de creixement del PIB català per al 2014 i l'ha situat en l'1,6%. Per al 2015 estima que l'economia creixerà un 2,1%. El president Miquel Valls va assegurar que “les bases són sòlides”. D'altra banda, la Cambra també va criticar les inversions en ferrocarril previstes al pressupost de l'Estat per l'any vinent. Les considera discriminatòries vers el corredor Mediterrani. Informa Francesc Muñoz.

El que no està gens clar és si finalment el govern català presentarà pressupost per al 2015 o si prorrogarà l'actual. El president Mas es mostra confiat que hi ha marge per tenir nous comptes, i aquesta setmana el conseller Mas-Colell refermava aquesta idea, però continuen faltant uns 2.000 milions d'euros per quadrar els números, segons els càlculs propis d'Economia.

En el pla empresarial destaca aquesta setmana Softonic, que ha anunciat un important reajustament de la plantilla -actualment vora les 400 persones- per la forta caiguda de vendes. La firma fundada per Tomás Diago el 1997, era un dels màxims exponents de l'ecosistema emprenedor barceloní en l'àrea tecnològica.

Bastant més positius són els plans de futur per a Abertis. El grup de gestió d'infraestructures anunciava aquesta setmana la sortida a borsa de la seva filial de telecomunicacions, que factura al voltant de 400 milions d'euros i representa un 5% del benefici brut del grup. En canvi el govern estatal confirmava també aquests dies que retardarà la sortida a borsa d'Aena fins al 2015, davant els dubtes respecte la selecció de l'auditoria que s'ha d'encarregar de l'operació. I tancant les notícies d'empresa ens quedem amb les dades de Seat per als primers nou mesos. Com acostuma a passar amb la filial del grup Volkswagen, una de freda i una de calenta, perquè si bé va millorar les pèrdues operatives en un 11% fins els 82 milions, segueix sent el fanalet vermell d'un grup que va guanyar 8.687 milions, un 29,6% més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.