ecolasetmana

Una taca que s'estén

El cas Enfiladissa, la causa contra Chaves i Griñán, i els viatges de Monago tornen a posar la corrupció a primera plana.

La macrobatuda ordenada per la jutge Alaya ha acabat amb 32 detencions. Dos directius d'Adif i un alt càrrec de la Diputació de Sevilla han anat a la presó i una vintena més de persones han estat imputades

La corrupció ha passat a formar part de les converses de bar, de sobretaula i, fins i tot, d'ascensor. Cada vegada és més freqüent sentir una frase, que es diu amb un toc irònic, però que amaga la indignació dels ciutadans: “Aviat serà notícia el dia que no imputin a un polític, càrrec públic o empresari.”

Aquesta setmana els fets han tornat a alimentar aquesta indignació ciutadana. Dimarts es va destapar el cas Enfiladissa que, després d'una macrobatuda policial a tretze províncies ordenada per la cada cop més popular jutgessa Mercedes Alaya, va acabar amb la detenció de 32 persones per presumpta relació amb una trama de suborns a funcionaris d'administracions locals a canvi de concessions públiques a empreses. D'aquests, tres –dos directius d'Adif i un alt càrrec de la Diputació de Sevilla- els van enviar a la presó i una vintena més van ser imputats.

Tres dies més tard, el Tribunal Suprem va obrir una causa contra els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, a més de tres exconsellers més, per investigar la seva relació amb el frau dels ERO. Griñán i Chaves han declarat que tenen intenció de comparèixer per voluntat pròpia abans que el Suprem els citi formalment.

Per la seva banda, l'actual president d'Extremadura, Juan Carlos Monago, s'ha vist envoltat en un escàndol per 32 viatges a Canàries que va fer en 19 mesos, quan era senador i que, segons Público, els hauria carregat a la cambra alta. Monago ha respost a les informacions afirmant que té documents certificats que proven que, en realitat, els 16 viatges -32 vols-, que va fer i va pagar el Senat eren de feina, i que uns 22 desplaçaments més els va pagar amb la seva Visa perquè eren de caràcter privat.

Més enllà dels escàndols de corrupció, aquesta setmana ha estat notícia el preu del petroli. El barril de Brent s'ha situat per primera vegada en quatre anys per sota dels 80 dòlars. En set mesos, la caiguda ha estat del 32,3%. El preu de la gasolina, en canvi, ha baixat un 5,3%, i el del gasoil, un 4,1%.

A més, s'han conegut les dades d'inflació de l'octubre. A Catalunya els preus van pujar un 0,1% respecte al mateix mes de l'any passat. La inflació a l'Estat espanyol, en canvi, va caure un 0,1% respecte al mateix mes del 2013. Per tant, els preus ja acumulen quatre mesos en taxes negatives, cosa que fa tornar a aparèixer el fantasma de la deflació.

L'INE també ha publicat les dades de venda d'habitatges, entre les quals destaquen les d'habitatges de segona mà. I és que, dels 27.024 pisos que van canviar de mans al setembre a tot l'Estat, gairebé un 70% eren de segona mà. Si la compra venda general va augmentar un 13,7% interanual, la d'habitatges usats ho va fer un 37,3%.

D'altra banda, la industria del motor, un altre sector que ha notat la crisi, tot i que molt menys que el de la construcció, reclama al govern 75 milions més en ajuts. Són els que calen, segons diu la patronal dels fabricants de cotxes, Anfac, perquè es mantingui el ritme actual de matriculacions del que queda d'any.

En el terreny internacional, aquesta setmana ha estat notícia la multa de 3.440 milions d'euros imposada als bancs JPMorgan, Citi, Bank of America, HSBC, RBS i UBS, per manipulació en el mercat de divises. També ho ha estat Warren Buffet, que acaba d'anunciar la compra de l'empresa de piles Duracell a Procter & Gamble -de la qual també és accionista- per més de 5.000 milions d'euros.

Més a prop, el conseller Mas-Colell ha avançat que presentarà els pressupostos del 2015 la primera setmana de desembre i ha augurat que l'aprovació definitiva serà al gener, la qual cosa obligarà a fer una pròrroga tècnica d'uns dies dels comptes del 2014. Ho ha anunciat durant la 14a Jornada dels Economistes que organitza el Col·legi d'Economistes de Catalunya.

A escala empresarial, la Generalitat ha ampliat el préstec a Boí Taüll, cosa que ha permès el pagament de les nòmines que es devien als treballadors des de juliol i que aquests hagin posat fi a la vaga.

Més bones notícies per a Almirall i Nostrum. La primera ha augmentat un 96,8% els seus beneficis, i la segona ha captat 6,4 milions en una ampliació de capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.