ecolasetmana

Reforma amb floretes

El Congrés aprova la rebaixa fiscal de Montoro, però el ministre admet que el resultat final depèn de les autonomies.

La xifra de 9.000 euros que ha donat Montoro només serà correcta si totes les autonomies apliquen exactament la mateixa modificació i, de moment, només Múrcia ha copiat la reforma

El Congrés dels Diputats ha donat llum verd aquest dijous a la reforma fiscal ideada pel ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. El govern -el mateix que va elevar la pressió fiscal quan va arribar a la Moncloa- s'ha vantat que aquesta reforma, que entrarà en vigor l'1 de gener de 2015, suposarà un estalvi per als contribuents de 9.000 milions en dos anys, gràcies, sobretot, a la modificació de l'IRPF, l'impost de societats i, en menor mesura, l'IVA.

Però la xifra avançada per Montoro està qüestionada. La reforma afecta el 50% de l'IRPF, el tram estatal, perquè l'altra meitat depèn de les autonomies. Per tant, la dada dels 9.000 de renda disponible per als ciutadans en dos anys només seria correcta si tots els governs autonòmics apliquessin exactament la mateixa modificació en la renda. I, de moment, només Múrcia ha copiat la reforma de l'executiu estatal. De la resta, algunes -Madrid, Aragó o Cantàbria, per exemple- aniran un pas més enllà, i altres -el cas de Catalunya, Andalusia i Galícia- no tenen previst modificar l'IRPF.

El text va incloure esmenes d'última hora que el PP ha negociat durant el tràmit parlamentari amb altres grups. L'IVA de les plantes i flors, que amb la primera reforma del PP va pujar fins al 21%, es rebaixa al 10%. Aquesta mesura arriba després de les queixes dels floristes, que asseguraven que la demanda havia caigut un 50% des de la pujada del 2012. Per altra banda, les activitats per als nens en horari extraescolar queda exempta d'IVA. I els ens públics de ràdio i televisió es podran deduir a partir de 2015 tot l'IVA que suporten.

Mentre la nova normativa fiscal s'ha aprovat, sembla que una altra de les reformes que ha de liderar Montoro, la del finançament autonòmic, encara està lluny d'arribar tan sols a discutir-se formalment. El ministre ha admès que no hi haurà un nou model en la legislatura actual perquè, segons diu, no hi ha diners i no és el moment de generar nous greuges entre comunitats autònomes.

El que sí que arribarà més aviat -almenys s'iniciarà- són els accessos viaris definitius del Port de Barcelona. La ministra de Foment, Ana Pastor, ha anunciat que les obres per construir-los començaran al mes de desembre i està previst que s'allarguin durant uns tres anys i mig. Precisament aquesta setmana s'ha sabut que el trànsit de mercaderies entre els mesos de gener i octubre ha augmentat un 9% en comparació al mateix període de 2013.

En el terreny macroeconòmic i de les previsions, el servei d'estudis del BBVA ha augurat un creixement del PIB català de l'1,8%, mentre que la pujada al conjunt de l'Estat arribaria fins al 2%. Pel que fa a l'ocupació, preveu un increment del 4,3% a Catalunya i del 3% a l'Estat.

I les exportacions catalanes continuen sent un dels pilars de la recuperació. Les vendes a l'exterior van assolir els 58.269 milions d'euros, un 10,3% més que el mateix mes de 2013.

El comportament de l'economia i el mercat de treball influirà en l'evolució dels salaris. En aquest sentit, el president de la CEOE, Joan Rosell, ha proposat que els sous augmentin un 0,6% l'any vinent.

En l'àmbit empresarial, la junta d'accionistes de FCC ha aprovat l'ampliació de capital de 1.000 milions que permetrà l'entrada del financer George Soros a la companyia i que el deixarà com a primer accionista.

Seat contractarà de manera imminent 233 treballadors temporals per a la planta de Martorell. Segons la companyia automobilística, els empleats començaran a treballar la setmana vinent i ajudaran a cobrir un increment puntual de la demanda del Seat Ibiza i l'Audi Q3.

Per la seva banda, Desigual obrirà botigues a Mèxic i a Canadà per primera vegada. A més, la firma catalana ampliarà la seva xarxa de botigues als EUA.

I l'empresa d'experts en turisme DNA s'ha integrat al grup Expertus, mentre que Kantox ha estat premiada per l'Associació Espanyola de l'Economia Digital.

Per altra banda, les estacions d'esquí catalanes, que preveuen mantenir el nombre de visitants en la temporada que està a punt de començar, han invertit 17,5 milions en la posada a punt de les seves instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.