Opinió

Catalans amb menys il·lusió

Els botiguers calculen que aquesta campanya de Nadal vendran un 4% més que en l'anterior, una perspectiva que si es compleix farà que el 2014 es tanqui amb el primer augment de vendes des del començament de la crisi. El sector turístic, per la seva banda, apunta que aquest any acabarà amb un increment de la demanda de viatges del 3,4%. Els dos sectors detecten un augment de la confiança dels consumidors que aquests no manifesten, ans al contrari, segons el III Baròmetre Cofidis de la Il·lusió, un estudi demoscòpic elaborat per Cofidis i la firma de recerca Gfk amb una base de 2.200 entrevistes personals. Aquest estudi conclou que Catalunya afronta el 2015 amb menys il·lusió, que el 2014 ha tornat a caure, ha perdut 6 punts en un any, i s'ha situat en 54 punts en una escala de 100.

Amb cinc punts menys que la mitjana estatal, Catalunya es converteix en una de les tres comunitats autònomes amb menys índex d'il·lusió, juntament amb La Rioja i Astúries. Curiosament, la percepció que tenen els catalans de la seva il·lusió supera en 20 punts la real. Davant la pregunta “Es considera vostè una persona il·lusionada?”, la resposta espontània dels catalans situa el seu nivell d'il·lusió en 74, tot i que ni els més il·lusionats -dones amb edats compreses entre els 15 i els 34 anys, amb un nivell d'il·lusió de 60- s'hi acosten.

Viatjar es consolida com la primera il·lusió (36%), juntament amb tenir temps per estar amb familiars i amics (25%) i aconseguir una feina (21%). Pel que fa a 2013, els projectes dels catalans i la seva prioritat han canviat molt. Malgrat ser la primera il·lusió, la de fer un viatge baixa 9 punts i tampoc es dóna tanta importància a una alimentació més sana o a fer més esport, dues de les grans il·lusions de l'any passat que en aquesta ocasió baixen 7 punts en el rànquing de prioritats dels catalans. Per contra, hi ha projectes que encara no són prioritaris però que creixen considerablement: tenir més temps per a un mateix o per gaudir dels amics i la família, aconseguir un augment de sou o comprar un habitatge.

Comprar-se un cotxe, adquirir un nou estri electrònic o reformar la casa ja no són projectes vitals per la majoria dels catalans. Els catalans han desviat la seva mirada dels projectes més materialistes i se centren més en els que formen part de l'àrea emocional. Com a mostra, comprar-se un cotxe tenia el 2012 una prioritat del 15%, i ara està en el 9, i els homes són els que més han canviat de prioritats en aquest sentit.

Aquest any, els sentiments juguen un paper clau en els somnis dels catalans. Disposar de més estona per a un mateix (17%) i gaudir de la família (25%) figuren en el top 10 d'aquest any. En la mateixa línia, trobaríem il·lusions com ampliar el cercle d'amistats, enamorar-se o fer alguna activitat solidària.

Segons l'ocupació, varia de manera considerable la prioritat que es dóna als projectes vitals. Viatjar és la primera il·lusió per a mestresses de casa, pensionistes i treballadors, però els estudiants donen prioritat a ampliar el seu cercle d'amistats (48%) i els aturats, a trobar feina (83%). Els desocupats són els que tenen uns projectes més singulars i diferents de la resta de perfils: després d'aconseguir feina, deixar de fumar i trobar parella són les seves principals
il·lusions.

Si analitzem la població per edats, els més joves són els que tenen un índex més alt d'il·lusió (59/100) i més projectes, encara que són els que menys importància donen a les seves il·lusions. Els catalans majors de 55 anys són els menys il·lusionats (51/100) i tenen menys projectes encara que aquests són vitals per a ells (84/100). L'edat també és un factor clau a l'hora de donar prioritat a uns projectes sobre la resta. Mentre que la principal il·lusió dels catalans d'entre 15 i 34 anys i dels més grans de 55 és viatjar, la prioritat per a edats compreses entre els 35 i els 54 és trobar feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.