Gran angular

Els preus de l'energia empenyen l'IPC a la baixa

Els descensos del preu del petroli, que se succeeixen des de fa sis mesos, han portat el barril de cru a situar-se per sota dels 57 dòlars (46,85 euros), marcant el registre mínim en cinc anys. Tot i que no en la mateixa intensitat, la gasolina i el gasoil també han registrat baixades en els darrers mesos: la gasolina ha caigut un 13% des de principis d'any i el gasoil, un 14,6%.

Aquesta caiguda és un factor clau per explicar la dada de l'IPC avançat del mes de desembre. Segons l'INE, els preus a l'Estat espanyol van davallar un 1,1% en el darrer mes de l'any, de manera que el descens de l'IPC s'accelera. L'any 2014 començava amb un increment dels preus del 0,2% i el mes d'abril fins i tot es va arribar a un 0,4%. A partir del juny, però, la tendència es va invertir i, durant el segon semestre s'han succeït els descensos. El més profund ha tingut lloc al desembre.

Els sis mesos continuats de baixada de preus han fet aparèixer les veus d'alarma sobre el perill de deflació. No obstant això, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha considerat la dada positiva i ha posat en relleu l'estalvi que pot suposar que el cru continuï en



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.