Opinió

EDITORIAL

Previsió alcista amb reserves

La borsa s'encara a un nou exercici, alcista com sempre preveuen els analistes, que al llarg de l'any s'han de plànyer de no haver sabut preveure algun accident inesperat, o no tant. El 2015 també ve farcit de factors macroeconòmics i geopolítics que poden alterar la bona marxa d'una borsa que és innegable que va barata i podria rebre generosos fluxos de diners, amb el benentès que difícilment l'inversor podrà trobar rendibilitats als dipòsits més enllà de l'1%, ara que els diners gairebé no valen res. Fins i tot el més conservador haurà d'anar a la cerca d'oportunitats a la renda variable. Però la borsa té la pell molt fina i són diversos els agents externs que la poden fer transitar per incerts episodis de volatilitat, de la mateixa manera que la política monetària també pot ser decisiva perquè es compleixin els averanys alcistes de la majoria d'analistes del mercat. Si comencem per aquesta segona variable, cal dir que el mercat dóna per segur el desplegament de les mesures de flexibilitat quantitativa que Mario Draghi, al capdavant del BCE, ha promès per reactivar l'economia productiva, tot seguint l'exemple de la Reserva Federal, el Banc d'Anglaterra i el Banc del Japó. Aquesta acció hauria de donar un bon suport a la inversió en borsa, que s'afegiria als bons resultats que hom preveu per a les empreses cotitzades durant el 2015. És clar que cal que es materialitzi, i amb la profunditat que s'ha anunciat. Per una altra banda, hi ha por, fundada?, que les eleccions a Grècia, amb una victòria de Syriza que es podria saldar amb un impagament del deute, facin trontollar els mercats, si bé, com comenten molts analistes, aquests ja semblen descomptar fortes reestructuracions del deute i recorden que la situació ja no és la de fa dos anys, quan Grècia podia trencar l'euro. Una victòria de l'esquerra radical a Grècia podria servir d'esperó per als seus homòlegs espanyols en les pròximes conteses electorals, amb conseqüències també sobre el deute espanyol. Amb tot, val a dir que les grans cotitzades espanyoles fan el seu negoci en els mercats globals. Tampoc no caldria ignorar altres elements, com ara la crisi aguda de Rússia, un cert esgotament del creixement de la Xina o el trasbals de la rebaixa del preu del petroli, que si bé té conseqüències negatives en l'esfera financera dels EUA, és positiva per a la UE.

Impostos més baixos, en teoria

Aquest mes entra en vigor la reforma fiscal, que el govern del PP ven com una rebaixa d'impostos. En realitat, pel que fa a l'IRPF, es tracta de tirar enrere la pujada feta amb el canvi de govern i tornar-lo als nivells del 2011, però si bé això representa que deixin de tributar més persones amb ingressos baixos, en els trams mitjans té un efecte més incert i en els més alts la pressió fiscal del 2015 serà més alta que la de fa quatre anys, ja que la baixa de tipus bé acompanyada de l'eliminació o reducció de deduccions per treball personal, indemnitzacions per acomiadament, lloguer, dividends o antiguitat d'immobles que es venen, entre altres. Pel que fa a les empreses, la disminució del tipus de l'impost sobre societats té com a contrapartida l'eliminació de moltes deduccions, amb l'agreujant que s'elimina el tipus reduït per a les microempreses. Baixen els tipus nominals i pugen els efectius, cosa inevitable si la intenció d'Hisenda és mantenir la recaptació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.