Gran angular

L'incentiu econòmic per protegir el clima

La Cimera sobre el Clima de París preveu mobilitzar un fons de 84.000 milions d'euros per fer polítiques contra el canvi climàtic

En la nova política, qui vulgui ajut econòmic ha de presentar un pla

El 2015 ha de ser l'any decisiu per al clima, la seva protecció definitiva contra els gasos d'efecte hivernacle. A la cimera de París que se celebrarà el novembre vinent, hom confia que l'incentiu econòmic, a través de la mobilització de 100.000 milions de dòlars -84.000 milions d'euros- sigui l'eina que esperoni uns i altres a fer operatives polítiques de mitigació de cara a la data clau de l'any 2020.

Josep Garriga, assessor de la Fundació Empresa i Clima i antic responsable de les polítiques contra el canvi climàtic de la Generalitat, explica, tornat de la recent Cimera de Lima, que “a París és previst que puguem assolir l'acord monetari que no va ser possible a la Cimera de Copenhaguen, i es concretarà l'oferta dels EUA de mobilitzar 100.000 milions de dòlars per realitzar polítiques de mitigació.” Garriga insisteix que “estem parlant de mobilitzar, no pas de pagar.” Així, es concediran crèdits amb períodes de carència dels interessos, “a canvi que es facin inversions tecnològiques per elaborar plans contra el canvi climàtic.” Per posar un exemple, el Japó ja va anunciar a la Cimera de Lima que faria un gran pla de prevenció de tsunamis o aiguats. El fons que es vol crear, que figura en l'annex al document de la declaració de la Cimera de Lima, parteix d'un principi quid pro quo: hi contribueixen els rics, però també estats com ara Colòmbia, Indonèsia i Mongòlia, que “hi posen tot esperant rebre molt més.” Així, un país com Mongòlia hi ha compromès vuit milions d'euros, tot esperant que del fons en pugui rebre cent. El principi que es vol instaurar a París, com diu Garriga, és que “el fons ofereixi diners per estimular els que poden fer accions contra el CO2 i no ho fan, i els que ho voldrien fer però no tenen recursos”.

Les accions per fer es triaran dins de les possibilitats que ofereixen els eixos de mitigació: eficiència energètica, tant en la producció com en la despesa; captura del CO2 que genera el consum de carbó; ús d'energia renovable i el recurs a la nuclear allà on sigui possible -la UE l'abandona pel rebuig social, però la Xina i l'Índia la pensen desenvolupar.

Una de les garanties que el compromís dels estats serà ferm és que poc abans de la cimera de París, a l'octubre, els estats estaran obligats a presentar el seu pla nacional d'adaptació, per poder comparar el seu compromís amb allò que el Panel d'Experts sobre Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC) considera necessari. Així mateix, a partir de París, es vol adoptar una política de reposició, en què les aportacions del fons són condicionades: “Per exemple, ofereixo 100 milions a Indonèsia cada cop que em presenta un projecte de control de la funció clorofíl·lica dels boscos a través de satèl·lits.” En aquesta nova política, es voldrà donar preferència a països pobres, com ara els d'Àfrica, i els petits arxipèlags, “perquè no facin les barbaritats que ha fet el món desenvolupat”. “Així, més que obligar-los a reduir, es vol que el seu desenvolupament econòmic no superi ràtios de dues o tres tones de CO2 per habitant i any, amb ajuts per a un transport sostenible o l'ús de renovables.”

La por dels grans al vincle

L'èxit de la Cimera de París dependrà de la implicació de debò de la Xina i els EUA, i és per això que no es podrà parlar d'obligacions. La Xina ha mostrat la seva oposició a controls externs sobre les seves polítiques de mitigació, però està compromesa amb un grup de 77 estats per ser proactiu, mentre que en el cas dels EUA no és possible involucrar-lo en un tractat internacional vinculant, que seria rebutjat pel seu Senat, sota control dels republicans, però sí que, atès que ha aprovat la Convenció Marc del Canvi Climàtic, per aquesta via podria aprovar noves accions. En el cas de la UE, com que és previsible que no compleixi els sostres de reducció de CO2, haurà de fer un sobreesforç en la compra de drets d'emissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.