Gran angular

Un 2015 per estalviar més?

Si hem de fer cas del que diuen uns i altres, el 2015 pot ser un any de confirmació dels bons averanys de recuperació o, per contra, un nou any en què la frustració es reflecteix en les dificultats d'arribar a final de mes. En tot cas, alguns sondatges sobre el ciutadà consumidor ens revelarien que potser estem en un impasse, en què si bé encara hi ha restes de la prudència que ha marcat a fuetades la dura crisi, minva la preocupació sobre (la mancança) de diners. La darrera Enquesta Internacional Nadal i Any Nou 2015 que elabora l'empresa d'estudis de mercat Ipsos a tretze estats, per encàrrec del banc ING Direct, ens ofereix un quatre de got mig ple, mig buit: fins a, o només, un 43% dels espanyols enquestats, un miler, diuen que el propòsit principal per al 2015 serà estalviar més, i un 37% no estan preocupats pels diners que han gastat durant les festes passades, ja sia oferint una bona proposta gastronòmica als convidats o en presents a la família.

Hi ha més dades, en l'apartat de l'enquesta reservat a l'estalviador espanyol, que ens esbossen un punt d'inflexió, o una cruïlla. Fins a un 77% dels enquestats de l'Estat reconeixen que els principals desitjos per al 2015 tenen a veure amb afers financers, però al final, segons s'observa igualment en l'enquesta, també és un 43% el que reconeix que la bona voluntat de l'1 de gener no arriba enlloc, i l'afany estalviador no s'acaba complint. De fet, Espanya està per sota de la mitjana europea (54%) en el compliment dels bons propòsits financers. Especialment fiables són en aquest apartat els holandesos, els quals arriben a un 77%, així com els alemanys (62%), els francesos (62%) o els britànics (63%).

En la comparativa amb els altres estats objectes de l'enquesta, val a dir que el desig “estalviar més” és difícil que pugui reeixir arreu. La mitjana de tots els estats participants en l'estudi és de només un 40%, i només en dos casos, Itàlia amb un 51%, i el Regne Unit, amb un 54%, se situen per damunt del 50%.

Poca fe.

La despesa, a la llum d'aquesta enquesta, és un cavall molt difícil d'embridar. En el cas espanyol, només un 25% tenen fe a assolir que les finances familiars durant el 2015 estiguin sempre sota control i no surtin dels llindars marcats l'1 de gener. Un altre cop se situaria per sota de la mitjana de l'estudi, en el 30%. A qui vulgui especular amb arguments antropològics, els tòpics sobre el despreniment llatí, els podria veure confirmats amb la ràtio d'Itàlia (22%), però clarament desmentit amb la d'Holanda i el seu mite calvinista: un 23%.

Quant a pensar en el 2015 com l'avinentesa inajornable per reduir deutes –una altra cosa que la crisi ha
engreixat–, el cert és que el consumidor europeu ja hi ha perdut la confiança. Només un 24% confien que la
despesa es mantindrà dins dels paràmetres que s'han fixat prèviament, i en el cas espanyol aquest percentatge ja cau fins al 22%. Sí que l'enquesta internacional enderroca algun tòpic quan fa agrupacions per edat. Si el seny estalviador sovint, de forma superficial, és atribuït als consumidors de més edat, l'enquesta d'ING
Direct ens diu que la franja d'edat on és més tangible la preocupació per assolir una millor gestió de les finances enguany, fonamentalment estalviar més, és la de 25 a 34 anys, amb un 83%, seguida de la de 18 a 24 anys, amb
un 82%. Superarien, per poc, això sí, la franja en què se suposa que tothom posa seny i es torna més calculador sobre el seu futur financer, la de 35 a 44 anys. Aquí sí que el sociòleg
de guàrdia podria visualitzar alguna empremta de la crisi, en el sentit que, vist tot el que ha passat
durant la crisi, amb hipotecats desnonats o petits
estalviadors entrampats en preferents, de ben jove cal tenir una estratègia, ben prudent, sobre les circumstàncies econòmiques pròpies. L'enquesta s'ha fet
a l'Estat espanyol, França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Holanda, el Regne Unit, Luxemburg, Polònia, Txèquia, Àustria, Romania i Turquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.