Gran angular

Pal, palet, sóc jo el més bonic?

operacions de venda de pals per a ‘selfies' va registrar, cada hora, el web Ebay.
Amazon parla d'un augment
del 400%

Va ser el juliol passat, en plenes festes de Sanfermín a Pamplona, quan es van publicar les imatges d'un individu que es feia fotos amb el telèfon mòbil mentre corria l'encierro i tenia els toros a tocar del cul. Llavors, van ser diversos els que van recordar aquella reflexió d'Albert Einstein (1879-1955) on deia: “Hi ha dues coses infinites, l'univers i la estupidesa humana. I de l'univers no n'estic del tot segur.”

La fal·lera per prendre fotos d'un mateix amb el telèfon mòbil (el fenomen batejat com a selfie) fa mesos que s'ha escampat com un virus i, més enllà de la febre fotogràfica del petit Nicolás i de la frivolitat de molts personatges del paper cuixé, fins i tot hi han sucumbit personalitats tan suposadament circumspectes i mesurades com el Sant Pare i el president nord-americà Barack Obama (la intensitat de la seva rialla mentre es retratava al costat de la primera ministra de Dinamarca durant el funeral de Nelson Mandela no va fer cap gràcia a la seva esposa, Michelle).

Passa per caixa.

Rere tota tendència hi ha negoci, i el selfie no n'és cap excepció. Com que per norma la gent no té uns braços telescòpics (els germans Gasol, a banda) i es fa complicat prendre imatges on càpiga alguna cosa més que el nas i el front de qui dispara, el pal allargador per fer autofotos ha penetrat amb força en el mercat.

La revista Time (té una tirada de tres milions d'exemplars) l'ha considerat un dels millors invents de l'any (en una llista on també hi ha un patinet que levita) i les xifres avalen l'èxit que ha tingut el producte. En aquest sentit, el portal Amazon ha donat dades que parlen d'un increment de vendes de fins al 400% a l'Estat espanyol en les setmanes prèvies a Nadal. El fenomen no té fronteres, perquè al Regne Unit les vendes entre setembre i novembre van repuntar un 300% i, a partir de llavors, van seguir escalant a un ritme del 60% cada setmana a mesura que les festes s'acostaven.

També Ebay, el portal web que fa de mitjancer en operacions de compra online i en el qual l'exfutbolista David Beckham ha col·locat aquesta mateixa setmana el seu Audi RS6 a la venda, apunta que el setembre passat va marcar realment un punt d'inflexió pel que fa als pals allargadors per fer autofotos. Segons Ebay, les cerques relacionades amb el pal per a selfies (selfiestick, en anglès) van créixer un 700% en el darrer trimestre de l'any i el web va arribar a registrar 90 operacions de venda d'aquest article cada hora.

Prohibit.

Però de la mateixa manera que per a molts s'ha convertit en un dels regals més desitjats, també ha esdevingut un turment per a d'altres. La molèstia que causen els pals enlaire en, per exemple, monuments, exposicions, desfilades, espectacles culturals o esdeveniments esportius provoca un sentiment de rebuig i alimenta les tesis dels qui asseguren que aquesta és una moda per a frikis maleducats. A instàncies dels clubs, la Premier League (la lliga de futbol anglesa) ha decidit prohibir els bastons per a selfies a, de moment, els estadis del Tottenham i de l'Arsenal.

El diari The Wall Street Journal publicava fa uns dies un article que portava per títol “Si tens la intenció de sumar-te a aquesta moda estúpida, almenys fes-ho de la millor manera possible” i es dedicava a fer una anàlisi dels diferents tipus de pal que hi ha en el mercat. L'article indicava que molts d'aquests estris es fabriquen al sud-est asiàtic amb estàndards de qualitat bastant laxes.

De fet, la forquilla de preus és com un ventall completament desplegat i va des dels poc més de 5 euros fins als vora 200 que costen els més sòlids (aptes per retratar esports extrems). Tot plegat per un pal que ara està de moda però que l'any 1995 ja apareixia en un llibre japonès dedicat a invents inútils. El selfiestick compartia pàgina amb un paraigua per a les sabates i amb unes ulleres per mirar enrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.