Empreses

Finanzarel preveu intermediar 40 M€ per a pimes el 2015

La plataforma especialitzada en el finançament del circulant de les empreses ha tancat una ronda de capitalització per 700.000 euros

La firma catalana ofereix als inversors interessos que van del 8% al 12%

Finanzarel, la plataforma tecnològica especialitzada en crèdit per a pimes, preveu intermediar uns 40 milions d'euros aquest 2015. És l'objectiu que s'han marcat els socis fundadors, Paulino de Evan i Jorge Bustos, després d'haver tancat amb èxit una ronda de finançament en què han aconseguit uns 700.000 euros que destinaran “al desenvolupament de la plataforma i a donar-la a conèixer”, segons explica De Evan.

A l'ampliació de capital han acudit el fons americà P2P Equity Partners LLC, tres family offices locals (fons d'inversió que gestionen grans patrimonis familiar), Josep Maria Ayala, expresident de l'ICO i exconseller delegat de l'ICF, i petits inversors de les xarxes d'Iese i Esade.

Finanzarel, un mercat virtual que posa en contacte pimes que necessiten capital per al seu circulant i inversors que busquen millors rendibilitats en el curt termini, es va posar en marxa el primer trimestre del 2014 i actualment ja hi ha unes 300 pimes registrades, que han fet demandes de crèdit per uns 10 milions d'euros, i prop de 50 inversors. Amb la injecció de recursos, els seus promotors confien a consolidar Finanzarel com a “una de les principals plataformes de finançament participatiu de l'Estat”, segons que diu Jorge Bustos.

El context actual juga al seu favor. “La banca tradicional que abans de la crisi representava el 100% de les fons de finançament de les pimes ha maltractat el petit empresari i avui dia té un problema de confiança molt greu”, explica De Evan. Aquest fet suposa una oportunitat per a propostes alternatives que es basen en l'ús de la tecnologia per fer més eficient la intermediació perquè no necessiten grans estructures que encareixen el sistema. Cal pensar que al Regne Unit gairebé un 40% dels recursos financers de les empreses són de fonts alternatives. “Volem ser una font complementària per a la pime”, diu Bustos.

D'altra banda, Finanzarel posa al mercat un producte d'inversió amb alta rendibilitat (del 8% al 12%), amb un perfil de risc baix (els inversors poden construir carteres molt diversificades amb fraccions de factures) i líquida (els terminis van dels 60 als 70 dies).

Una de les claus de la intermediació és la valoració del risc d'impagament, que fan a partir d'un procediment matemàtic en el desenvolupament del qual han dedicat bona part del temps de llançament de l'empresa, i que dia a dia es perfecciona (llegiu la peça de la dreta).

En base a la valoració del risc s'obté el rating de la demandant de crèdit i, en conseqüència, els interessos que poden obtenir els inversors. Aquests s'adjudiquen les factures -que solen oscil·lar entre els 3.000 i els 250.000 euros- a través un procediment de subhasta.

Els creadors de Finanzarel, que mantenen la majoria després de l'entrada de capital, expliquen que “no aspirem a tenir una gran base d'inversors, sinó un grup reduït però amb un perfil molt professional”, diu De Evan. De moment, descarten el petit estalviador disposat a aportar quantitats reduïdes de diners. En canvi, aspiren a atreure l'inversor institucional (companyies d'assegurances, fons de jubilació, etcètera), àvid d'oportunitats. Però també els agradaria que es fixessin en la plataforma entitats de finançament públiques com ara l'ICF o l'ICO: “S'ha demostrat que el capital que aquests organismes han canalitzat a través dels bancs per a la pime no hi han arribat, i nosaltres podem ser un canal més adequat”, afirmen.

L'especialització en el descompte de factures i de pagarés es basa en la idea que un dels problemes de la pime espanyola és la seva pèssima capitalització, però no descarten més endavant entrar en altres àmbits com ara el consum. Ara bé, De Evan pensa que el repte de país és que la pime tingui instruments adequats per a cada necessitat de finançament, que és un dels grans dèficits que hi ha.

Orígens.

Tot va començar el 2009, quan De Evan i Bustos es coneixen estudiant un PDG a l'Iese. La crisi financera havia esclatat i moltes pimes ben gestionades i rendibles es trobaven sense recursos ni per el dia a dia. Coincidint en el temps hi havia inversors a la recerca de bons productes on col·locar els seus diners. Ivan i Jorge van veure l'oportunitat de crear un mercat, un punt de trobada entre empreses i inversors amb ajuda de la tecnologia. Era un projecte molt ambiciós per al 2009, però les respectives trajectòries professionals els van portar al camp del finançament del deute empresarial i a adquirir coneixement i contactes, de manera que el 2013 van entendre que havia arribat el moment de treure la pols d'aquell vell projecte.

El model tradicional i les noves propostes

“Els bancs són elefants gens eficients”

De les operacions que es concreten, Finanzarel cobra de l'empresa sol·licitant un 0,25% mensual de la quantitat finançada. També reclama una part a l'inversor segons les plusvàlues. “Només cobrem de les parts si l'assoleix el finançament”, puntualitza Paulino de Evan. El soci fundador de la plataforma considera que són marges justos que no penalitzen perquè l'estructura és lleugera. En aquest moments, la plantilla de la firma és de cinc persones. En aquest mateix sentit, Jorge Bustos critica els bancs tradicionals perquè fan recaure la seva ineficiència als clients amb elevades comissions i baixos interessos: “Són elefants ineficients”, diu. El que sí que reconeixen és la influència i capacitat de pressionar el govern; pensen que altres països estan apostant més per les noves plataformes que surten. Ara estan a l'aguait de la nova llei de finançament empresarial que està al Senat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Finanzarel preveu intermediar 40 M€ per a pimes el 2015

Publicat a