ecolasetmana

El BCE fa una catxa pobra

Fa veure que espanta els grecs no acceptant-los el deute com a garantia, però multiplica per sis l'ajut d'emergència. Per Joan Poyano

La catxa no va funcionar i va quedar totalment desacreditada quan l'endemà es va saber que el BCE apujava de 10.000 milions a 60.000 el programa per donar liquiditat d'emergència a la banca grega

Diuen que amb això del rescat de Grècia s'està jugant una partida de pòquer. I en aquest joc, es guanya tenint millors cartes o fent creure al contrari que ho són, fent una catxa que fa que aquest es retiri per por. Però si els altres no es creuen la catxa, ja has llepat, i això és el que ha passat amb l'anunci que dimecres va fer el BCE de deixar d'acceptar el deute públic grec com a garantia dels préstecs que concedeix a la banca i que aquesta inverteix en deute a curt termini per finançar el govern. El govern i la banca grecs van dir que no passava res, cosa d'esperar, però tampoc no va passar res de catastròfic als mercats financers. La catxa no va funcionar i va quedar totalment desacreditada quan l'endemà es va saber que el BCE apujava de 10.000 milions a 60.000 el programa per donar liquiditat d'emergència a la banca grega. Més que catxa, pels grecs ha estat una actuació de cara a la galeria alemanya, que s'oposa a una renegociació del rescat grec que cada cop sembla més evident per a quasi tothom.

Les previsions econòmiques d'hivern de la Comissió Europea indiquen que per primera vegada des del 2007 les economies de tots els estats de la UE tornaran a créixer aquest any, per la millora de la situació gràcies a la baixada del preu del petroli, la depreciació de l'euro, les facilitats anunciades pel BCE i el pla d'inversions de la comissió. Pel que fa a Espanya, es preveu un augment del PIB del 2,3% el 2015 i d'un 2,5% el 2016, i que no creixi l'atur, un atur que baixa molt a poc a poc: el gener, que sempre està condicionat per un component estacional important per l'acabament de la campanya de Nadal, a Catalunya, ha crescut un 1,82%, la dada de desocupats nous és la més baixa des del 2007. Aquesta setmana també s'ha sabut que l'economia catalana va tancar el 2014 amb un creixement del PIB de l'1,2%, dues dècimes menys que a l'Estat espanyol.

Les universitats públiques i privades catalanes s'han adherit a l'acord de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) d'ajornar, amb excepcions, fins al curs 2017/2018, la introducció dels graus de tres anys que preveu el decret aprovat pel govern espanyol. El secretari d'Universitats i Recerca del govern espanyol, Antoni Castellà, ha obert la porta a abaixar el preu del primer any de màster per abaratir el cost que per als estudiants pot suposar la implantació de graus de tres anys i l'eventual conversió de molts màsters d'un any a dos.

El PP ha aturat l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat del 2015, ja que ha demanat un dictamen sobre la constitucionalitat d'incloure partides destinades a la creació d'estructures d'estat. Els populars han estat acusats per CiU de fer demagògia en afirmar que aquests diners podien anar a ajuts socials, però la coalició governant ha fet una demagògia semblant en afirmar que durant unes setmanes no es podran utilitzar 100 milions d'euros per augmentar els ajuts a la dependència i ajudar a famílies amb pobresa energètica. Si tanta pressa hi havia, perquè aquests fons no van existir en les 52 setmanes de l'any passat?

Fluidra, grup dedicat al desenvolupament d'aplicacions per a l'ús sostenible de l'aigua, ha obert una filial al Vietnam per impulsar el seu negoci a l'Àsia. Amb aquesta obertura ja són 43 les filials que la companyia té a tot el món,8 de les quals són asiàtiques.

El grup farmacèutic Uriach ha arribat a un acord amb la companyia especialitzada en productes pediàtrics Pediapharm que li permetrà entrar al mercat canadenc, on les previsions són començar a comercialitzar el seu producte estel·lar, l'antihistamínic Rupatadina, a final del 2016. La companyia continua l'estratègia d'internacionalització que l'any passat li va permetre firmar contractes semblants amb companyies del Japó, Colòmbia, Holanda i els països nòrdics.

Áreas, empresa especialitzada en botigues i restaurants en aeroports i carreteres, en l'últim exercici -d'octubre del 2013 a setembre del 2014- va registrar uns beneficis de 19,5 milions d'euros i va tornar a tenir guanys després que en l'anterior va perdre 19,3 milions. La facturació ha pujat un 1,42% gràcies al creixement dels mercats, on ha concentrat l'activitat, liderats pels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.