Opinió

Informes motivats per a l'R+D+I catalana

Com a norma general, aquest tipus d'informe motivat es pot sol·licitar
en qualsevol moment previ a l'inici del projecte en qüestió i s'emet per a tot
el projecte en qüestió

Hi ha un aspecte relatiu a la incorporació de la recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) per part del teixit productiu que encara resulta massa poc conegut. Es tracta de l'obtenció de l'informe motivat, expedit pel Ministeri d'Economia i Competitivitat amb caràcter vinculant per a l'Administració Tributària, que atorga a les empreses seguretat jurídica per a la sol·licitud d'un incentiu (sovint en forma de deducció, però no només) per als seus projectes de R+D+I.

Tot i aquest desconeixement, s'ha de dir que des que aquest mecanisme es va habilitar l'any 2004, la xifra total motivada respecte de l'aplicada per activitats d'R+D+i ha crescut de forma continuada. Aquesta circumstància reflecteix la bona acollida que aquest sistema d'aplicació de les deduccions fiscals ha tingut en les empreses.

Un de les principals dificultats a què aquestes han hagut de fer front en el procés d'obtenció d'aquest document és que sovint es produeixen dilacions en el temps de fins a un any des de la seva sol·licitud, un lapse temporal que està lluny dels terminis estipulats (el Reial Decret 1432/2003 fixa un termini de tres mesos). Per la seva part, el termini de sol·licitud davant el Ministeri d'Economia i Competitivitat d'un informe motivat de contingut i primera execució d'un projecte coincideix amb el de la declaració de l'impost de societats.

Per tractar de pal·liar els problemes que genera aquesta demora, des de l'Estat s'ha optat per habilitar de forma progressiva altres entitats o agents perquè també puguin emetre informes motivats. Es troben en aquesta situació organismes com el Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI), així com el mateix Ministeri d'Economia amb la convocatòria Retos-Colaboración, entre altres.

Pel que fa a l'àmbit estrictament català, cal posar èmfasi en el fet que s'ha produït una novetat significativa que hauria d'incidir de forma positiva tant pel que fa a estendre el coneixement sobre els informes motivats com a reforçar la competitivitat del teixit productiu de Catalunya per la via d'incrementar la intensitat de les seves activitats d'R+D+I. Es tracta d'un conveni entre el Ministeri d'Economia i Competitivitat i l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa, ACCIÓ, pel qual es facilita a aquesta última emetre un informe motivat del tipus ex-ante o a priori per a aquells projectes que es financin en les convocatòries sorgides d'aquesta entitat adscrita al Departament d'Empresa i Ocupació.

Com a norma general, aquest tipus concret d'informe motivat es pot sol·licitar en qualsevol moment previ al començament del projecte en qüestió i s'emet per a tot el projecte. A diferència del que ocorre amb l'informe motivat ex-post o a posteriori (que s'emet per a cadascuna de les anualitats de projecte executades), l'informe motivat ex-ante és vàlid per optar a les deduccions fiscals contemplades en l'impost sobre societats, sempre que no existeixin desviacions respecte als objectius cientificotècnics que hi hagi marcats.

Però l'aspecte positiu que sí aporta a l'empresa sol·licitant l'informe a priori és que indica que les activitats que es descriuen abans de la realització del projecte mereixen la qualificació d'R+D+I. Sens dubte, es tracta d'una molt bona notícia que caldrà seguir amb atenció per conèixer exactament quins seran els programes d'ACCIÓ beneficiaris d'aquesta iniciativa.

En qualsevol cas, aquesta entesa entre el Ministeri d'Economia i ACCIÓ hauria de ser un model a seguir en altres comunitats autònomes en benefici dels respectius teixits productius. Desitgem que les empreses catalanes sàpiguen aprofitar l'oportunitat que se'ls presenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.