Empreses

Obrelsa crea una filial de renovables per operar a l'estranger

La firma instal·ladora detecta grans oportunitats de negoci a Amèrica del Sud i el Carib, en els camps de l'energia fotovoltaica i eòlica

Els seus clients multinacionals disposen dels seus serveis arreu del món

Grup Obrelsa, empresa instal·ladora del subministrament d'electricitat, climatització i aigua, entre altres serveis a les indústries, espera que el 2015 sigui l'any en què definitivament es perfilarà com a empresa amb vocació global, amb la constitució de la filial Eco Industrial Renovables, firma amb la qual oferirà serveis d'instal·lació de parcs solars fotovoltaics i eòlics a tots els mercats d'Amèrica del Sud i el Carib.

A més a més, enguany s'han de materialitzar els primers fruits de les filials que l'empresa ha localitzat a Xile i Perú, a l'àrea llatinoamericana, i a Algèria, al Magreb, que van engegar les seves activitats l'any 2014. El gerent de l'empresa, Enric Moros, explica: “Aquest 2015 és previst que comencem a recollir el fruit de les inversions que hem fet en aquests mercats.” Quant a la nova firma que es dedicarà al mercat de les energies renovables, en què s'ha dipositat l'esperança que a curt termini generi un negoci d'uns cinc milions d'euros, Obrelsa vol aprofitar els trets particulars que presenta aquest mercat en aquesta àrea geogràfica. “A tota l'àrea del Carib, el potencial de l'energia fotovoltaica és realment molt gran”, explica Moros. Així mateix, en casos com el de Xile, es pot treure profit de l'evolució que està tenint l'energia solar, en un país que és líder en radiació solar: “Moltes grans empreses multinacionals, que es dediquen a l'explotació dels recursos miners, han optat per generar elles mateixes l'energia que consumeixen, i per això han aixecat els seus propis parcs solars, tot comptant amb un marc legal que és molt permissiu en aquest àmbit, a l'inrevés del que passa en regulacions com la nostra, que demana molts més requeriments.” I una empresa com Eco Industrial Renovables pot abastar tot el projecte, des del muntatge de les plaques solars fins a la instal·lació de la fibra òptica. Segons Afirma Moros, en aquest àmbit geogràfic llatinoamericà es vol aprofitar que “poques empreses del sector d'instal·lació de serveis estan disposades a anar-hi per establir-s'hi”.

El poc dinamisme industrial que està mostrant el mercat interior va fer decidir aquesta empresa barcelonina a observar quines oportunitats de negoci es podien presentar en altres mercats emergents. “Cinc anys enrere no ens hauria passat pel cap sortir a fora, cosa que, tret d'alguna experiència al Regne Unit, Portugal o Alemanya, no havíem fet, però vam entendre que era un camí que calia transitar.” Val a dir que aquesta opció estava molt condicionada per les empreses amb què treballa Obrelsa, que procedeixen de sectors industrials que, com el farmacèutic, acostumen a ser molt dinàmics en el mercat global. “Els nostres clients, molts dels quals els trobem al sector farmacèutic, tenen una perspectiva global. A Algèria, per exemple, la nostra filial Sarl Saim s'ha vinculat amb farmacèutiques europees que volen introduir-se en aquest mercat.” Per al seu periple internacional, Obrelsa ha disposat del suport del Centre Metal·lúrgic de Sabadell, del qual n'és membre, i ACC10.

En la rica cartera de dos- cents clients de l'empresa hi sovintegen grans grups transnacionals que justament es caracteritzen per tenir molta iniciativa a l'hora d'introduir-se en altres mercats, i Obrelsa ha aprofitat per ser el company de viatge que els ajuda a aixecar un nou actiu industrial. Així, a l'alimentació, hi trobem noms com ara Gallina Blanca o Nestlé i en farmàcia, Novartis o Boehringer, per fer esment només d'un parell de noms. Així mateix, Obrelsa introdueix en aquests mercats encara poc madurs l'activitat del manteniment, que encara no s'ha generalitzat prou entre els teixits industrials d'aquests països.

Enric Moros afirma: “L'èxit de l'empresa als mercats llatinoamericans ha vingut perquè el sector industrial de països com Xile o Perú ha apreciat la nostra capacitat de poder encarregar-nos tant de clients grans com mitjans, no debades per filosofia d'empresa vivim fonamentalment de la fidelitat del client.” Moros defensa la capacitat de la seva empresa de “donar un quart de volta als projectes que presenten els enginyers perquè realment es pugui dir que estan ben fets”. Argumenta que tenen la capacitat d'afegir un sentit pràctic al projecte que han pensat sobre el paper els enginyers que els han encarregat la instal·lació dels diversos serveis. Obres paradigmàtiques en què han participat els tècnics d'Obrelsa són la planta de Novartis a Barberà del Vallès; les de Boehringer a Sant Cugat i Malgrat o la de Nestlé a Girona.

Fortalesa.

Obrelsa ha arribat a la seva aventura internacional després d'haver superat anys durs de recessió en què molts dels seus competidors han hagut de retirar-se del mercat. Del 2008 ençà, la firma ha pogut seguir navegant, situant-se en una forquilla de negoci de 10 a 12 milions d'euros, i donant sempre beneficis, gràcies “a la fortalesa financera, que s'ha basat en el fet que els socis no han retirat beneficis durant aquests anys, s'han estimat més destinar-los a reserves”, diu Moros. I hi afegeix: “El nostre èxit ha estat no tenir deute, poder treballar amb recursos propis, cosa que ens ha permès reestructurar-nos en funció de la situació del mercat a mesura que avançava la crisi.”

Noves filials arreu

Obrelsa pot oferir serveis d'instal·lacions elèctriques; senyals com megafonia, telefonia, informàtica o seguretat; instal·lacions contra incendis; quadres elèctrics o instal·lacions mecàniques i de fluids (climatització, ventilació, aigua, gas, vapor, energia solar, aire comprimit). Del grup en formen part les firmes Obrelsa Clima Fluids, Masterquadre i la recentment constituïda Eco Industrial, que s'encarregarà del negoci de renovables d'Obrelsa arreu del món. Les divisions internacionals de l'empresa són Eco Industrial Peruana, al Perú; Eco Industrial Chilena, a Xile, i Sarl Saim, a Algèria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.