ecolasetmana

Ressaca de Ginebra

Les revelacions de la llista Falciani destapen el nom dels qui ocultaven fortunes de 80.000 milions d'euros a Suïssa.

També a Catalunya la setmana arrencava enredada en els fils de la corrupció. Artur Mas, el primer president de
la Generalitat a comparèixer en una comissió d'investigació

L'artista Enrique Iglesias Preysler cantusseja amb prou èxit una cançó (acumula milions de còpies venudes als Estats Units i al mercat llatinoamericà) en què, a força de barrejar anglès i espanyol, clama el seu desig de passar una vetllada amb algú i repeteix enganxosament: “I wanna be contigo una noche loca.” Aquesta setmana s'han fet públiques dades de la que es coneix com a llista Falciani i han estat uns quants els qui, enlluernats per les xifres igual com d'enlluernat està l'hereu Iglesias quan refila, han taral·lejat el seu desig de poder figurar-hi. I és que ni més ni menys que 80.000 milions d'euros en fortunes opaques ha destapat l'afer Falciani. Són un total de 106.000 clients de 203 països diferents els qui figuren en el llistat de milionaris tramposos amb comptes al banc HSBC de Ginebra. L'Estat espanyol ocupa el dotzè lloc del total de països de la llista per nombre de clients –2.694– i el 29è per quantitats de diners amagats –1.840 milions d'euros–, darrere de Grècia i davant de Mèxic. Ha estat el diari El Confidencial el qui ha destapat l'afer i el qui ha revelat que en la relació de noms hi apareixen desenes de catalans, entre els quals hi ha el germà dels ginecòlegs Dexeus, l'advocat Juan de Dios Dexeus; l'empresari Gustavo Buesa –investigat pel cas Crespo de Lloret de Mar–; l'exdiputat del PSC i propietari de la gestora d'immobles Infiprox, Dídac Fàbregas, i Alfons Godall, exvicepresident del FC Barcelona. Emilio Botín, Fernando Alonso, Flavio Briatore, David Bowie, Tina Turner, Elle Macpherson o Valentino Rossi són, també, alguns dels noms populars que hi consten.

També a Catalunya la setmana arrencava enredada en els fils de la corrupció. Artur Mas, el primer president de la Generalitat a comparèixer en una comissió d'investigació, es va desvincular de qualsevol cas de corrupció o irregularitat fiscal. Durant una avaluació parlamentària de gairebé cinc hores, Mas es va apartar dels casos que afecten la família Pujol, inclòs el de les ITV i les deslocalitzacions d'empreses.

A Andalusia el cas dels ERO segueix incendiant els jutjats. La jutgessa Mercedes Alaya ha imputat, d'un sol cop, 34 empresaris per la seva presumpta relació amb el frau dels ERO subvencionats per la Junta d'Andalusia.

I del foc de la corrupció a les brases de la morositat. La tercera edició de la cimera contra la morositat, impulsada per la patronal catalana i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), va servir per reclamar el compliment del termini màxim de pagament a proveïdors: 30 dies a les administracions públiques i 60 dies en l'entorn empresarial. Segons les xifres donades per la patronal catalana Pimec, la morositat ha causat el tancament d'unes 400.000 empreses, principalment pimes, des de l'inici de la crisi, a l'Estat espanyol.

Ha transcendit un informe que assegura que uns 98.000 catalans han caigut en risc de pobresa en quatre anys. El 20% de la població de Catalunya no té cobertes les necessitats bàsiques, percentatge que a tot l'Estat puja al 27%.

L'IPC deixa al descobert que els preus van caure un 1,4% al gener, en relació amb el desembre, cosa que suposa registrar la caiguda intermensual més important des que començà la sèrie històrica per Catalunya de l'Institut d'Estadística espanyol. La inflació anual es va situar en el -0,9%.

Una injecció d'euros serà la celebració, a primers del mes que ve, del Mobile World Congres. S'hi esperen 90.000 visitants i un impacte econòmic de 436 milions d'euros. Mark Zuckerberg, responsable de la xarxa social Facebook, repeteix com a convidat estrella.

Per la seva part, CaixaBank ha estat escollit millor entitat de banca privada a Espanya el 2015 per Euromoney.

Bones notícies per a Aena en la seva estrena a borsa. El gestor aeroportuari ha aconseguit un augment de 12 euros per acció. De manera paral·lela Michael O'Leary, conseller delegat de Ryanair, anunciava que Barcelona tindrà 39 rutes i incrementarà freqüències però, en canvi, a Girona i Reus hi haurà una forta reducció del nombre d'operacions. També augmenta l'oferta des de Barcelona Emirates. Després d'operar durant un any l'A380 amb èxit (un 90% d'ocupació) faran un segon vol diari a partir del 2 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.