Gran angular

El telèfon busca vacuna

Amb el Congrés Mundial del Mòbil a tocar dels dits, les principals marques del sector de les telecomunicacions deixen anar, ni que sigui amb comptagotes, algunes de les novetats que portaran a Barcelona. Pantalles corbes, tauletes digitals de totes mides i telèfons multidisciplinaris que són connectables a tot els estris possibles, des del cotxe a la rentadora passant per les ulleres, brillaran en el MWC. Ara bé, l'any passat ja es va fer notar un fenomen que prova que, més enllà de les impensables funcions que els fabricants són capaços d'encabir en un telèfon, l'usuari manté una creixent preocupació per la seguretat. El petit estand de Blackphone, el telèfon que encripta missatges i comunicacions i que diu garantir privacitat absoluta, va ser un dels més atapeïts de gent durant els dies del MWC.

Aquesta setmana transcendia una notícia que pot haver generat angoixes i hiperventilacions als hipocondríacs tecnològics. AVG, una empresa que es dedica a dissenyar sistemes de seguretat per a programes informàtics, filtrava un comunicat on revelava que un nou virus (malware, en anglès) que ataca els telèfons mòbils equipats amb sistema Android és capaç d'espiar l'usuari fins i tot quan el telèfon està apagat.

O aparentment apagat, caldria matisar, ja que el punt fort del virus rau precisament en el fet que simula tot el procés de desconnexió del telèfon (cançoneta, gràfics i finalment pantalla negra) però, en realitat, resta operatiu. L'informe d'AVG revela que, en aquest estat d'aparent repòs, el telèfon és capaç de reenviar a tercers els missatges o les fotos que hi ha arxivades en la memòria de l'aparell i, suposadament, també podria arribar a capturar imatges i a gravar les converses que es duen a terme al voltant seu.

AVG calcula que l'Android/PowerOffHijack.A, així s'ha batejat el virus, hauria infectat uns 10.000 terminals. La mateixa companyia de seguretat, que diu tenir un antivirus capaç d'inhabilitar l'amenaça, manifesta que l'única alternativa a aquest antivirus passa per desmuntar les bateries del telèfon cada cop que es pretengui desconnectar-lo totalment.

Tendència creixent.

Malgrat que en ocasions les amenaces destil·len més estratègia comercial per vendre que no pas veracitat, el cert és que els virus que ataquen els telèfons mòbils han esdevingut una preocupació creixent. No aporta gaire res a la calma que cada dos per tres surtin fotos de famoses nues i que aquestes s'afanyin a al·legar que han sofert l'atac dels pirates informàtics i que, en cap cas, no han enviat les fotos per descuit ni, encara menys, de manera intencionada.

El departament de seguretat de la companyia Alcatel-Lucent ha fet públic un estudi on revela que 16 milions de terminals equipats amb els sistema Android han estat infectats per algun virus durant el 2014. La dada posa en relleu que, per primera vegada, els atacs als mòbils superen la incidència dels virus en els ordinadors Windows.

Alcatel-Lucent destapa que la xifra de telèfons infectats ha crescut exponencialment, en tan sols un any, un increment del 25% respecte a 2013, la qual cosa esdevé un problema per als usuaris d'Android i per a la solvència de la companyia.

I és que les infeccions detectades en el sistema iOS d'Apple o en el de Blackberry només representen l'1% dels terminals afectats. La popularització d'Android hauria accentuat que es dissenyi malware específic per a aquesta plataforma. Android domina amb solvència el mercat perquè, malgrat que als Estats Units la diferència amb Apple és de tan sols un punt percentual (48,4% respecte al 47,4%) a Europa i a la Xina el forat és de 80 a 20.

L'informe descriu que els principals virus introduïts al programari actuen com un espia i ataquen la informació personal a través de l'accés als contactes de les agendes, als missatges, al registre de trucades i a la navegació per internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.