Gran angular

Els deutes dels autònoms insolvents ja no seran eterns

Es prepara una reforma concursal que els esborra al cap de tres anys de la liquidació

L'1% s'han acollit a la norma que preserva dels creditors l'habitatge

El concurs de creditors és un sistema pel qual s'intenten salvar les empreses que no poden pagar els deutes –mitjançant la reducció d'aquests o l'allargament dels terminis de pagament– o s'intenta fer una liquidació ordenada dels seus actius en el cas que no sigui possible. Malgrat les reformes fetes en els últims anys, el sistema no funciona, com ho demostren les xifres. Des del 2008, la mitjana anual de tancament d'empreses ha estat de gairebé 300.000, però cap any no s'han arribat a tramitar 10.000 concursos. Pel que fa als autònoms, el recurs a aquest procediment és igualment escàs: 1.510 concursos entre el 2007 i el 2013, quan en aquest període el seu nombre ha baixat de 324.942.

Aquesta poca requesta no és casual. No paga la pena embolicar-se en una liquidació judicial si el resultat és que l'empresari autònom continua responent dels deutes pendents “amb tots els seus béns, presents i futurs”, com diu l'article 1.911 del Codi Civil. La llei 14/2013 de suport als emprenedors va introduir una excepció segons la qual, en cas de liquidació, els deutes pendents quedaran extingits si s'han pagat íntegrament els hipotecaris i d'Hisenda i la Seguretat Social i el 25% de la resta (aquest últim també s'elimina si s'ha intentat, sense èxit, un acord extrajudicial amb els creditors). Tenint en compte que la majoria dels deutes dels autònoms són amb les administracions públiques i que hi ha molts préstecs amb garantia hipotecària, a la pràctica l'excepció no serveix.

La patronal Pimec reclama que en aquells casos en què l'empresa no sigui viable no es castigui la persona que ha començat el projecte empresarial i se li ofereixi una segona oportunitat, amb mesures com que es puguin cancel·lar els deutes amb el sector bancari, Hisenda i la Seguretat social de les persones insolvents que han actuat de bona fe.

En un informe sobre com cal donar una segona oportunitat als autònoms, el Consell General d'Economistes (CGE) assenyala que és necessari que quan es faci la liquidació quedin eliminats tots els deutes pendents a particulars i part dels que quedin amb l'administració. I aquest és el sentit de la proposta de reforma de la llei concursal que ha elaborat el Ministeri de Justícia, que podria entrar en vigor a l'abril vinent mitjançant un decret llei. L'esborrany dictamina que l'autònom que aspiri a començar de nou esborrant els deutes ha d'intentar, en primer lloc, obtenir un acord extrajudicial de pagaments. Si no hi ha acord, ha d'instar concurs, i si acaba en liquidació, el magistrat podrà autoritzar que al cap de tres anys li quedin esborrats tots els deutes (llevat del que tingui amb la Seguretat Social, del qual només quedaria eliminat la meitat) si es comprova que en aquest període l'autònom ha fet tot el possible per pagar.

Com que l'acord extrajudicial és un requisit previ, el CGE demana que s'elimini el màxim de 5 milions d'euros de passiu que la llei exigeix. I proposa que aquesta mediació s'estengui a totes les persones encara que no tinguin activitat empresarial, perquè “altrament, hauríem d'obligar una persona natural que es trobi en situació d'insolvència que es converteixi en empresari o, en cas contrari, que hagi d'acudir a un procediment concursal tradicional”, i que, per tant, quedi atrapat per l'article 1.911.

Dimecres passat CiU va registrar una proposició de llei al Congrés per incloure en la normativa concursal, un títol per regular un procediment específic de segona oportunitat per a particulars i autònoms que deguin fins a tres milions d'euros, i que només es podria sol·licitar una vegada. Segons aquesta proposta, si no s'arriba a un acord extrajudicial es declararia concurs, en el qual el deutor proposaria al jutge un pla de pagaments específics per a un període de tres anys que, si es compleixen, comportaria la remissió de tot el deute pendent. En el cas que el jutge no acceptés el pla, es procediria a la fase de liquidació; en el cas que afecti l'habitatge habitual, el creditor hipotecari se l'adjudicaria en pagament pel preu de la subhasta.

L'Habitatge. La llei 14/2013 va introduir la possibilitat que l'habitatge habitual dels autònoms sigui preservat dels creditors sempre que es compleixin una sèrie de condicions: que el seu valor no superi els 300.000 euros; que l'empresari s'inscrigui al registre mercantil com a emprenedor de responsabilitat limitada; i que formuli els comptes anuals com a societat unipersonal de responsabilitat limitada. Només un 1 per cent dels enquestats en l'Observatori del Treball Autònom, elaborat per la Confederació Intersectorial d'Autònoms de l'Estat espanyol (Ciae), s'han acollit a aquesta mesura, i un de cada quatre considera que és molt cara.

Consell d'economistes

Incloure els fiadors

El Consell General d'Economistes (CGE) es mostra preocupat pels socis i administradors d'empreses, empresaris persones físiques i persones relacionades que hi han atorgat avals personals. “Si amb la reforma de la segona oportunitat no queden inclosos els avaladors i fiadors en la possible remissió de deutes, els podríem estar abocant a ser insolvents i impedir que emprenguin una nova activitat econòmica, o bé dirigint-los cap a l'economia submergida”, assenyala l'informe del CGE. En els acords extrajudicials, els creditors conserven el dret d'actuar contra els fiadors.

Pimec

Reacció ràpida

La Pimec considera que per afavorir les segones oportunitats als autònoms cal facilitar l'accés al finançament de les empreses en dificultats i impulsar un sistema de reacció ràpida als problemes d'insolvència, donant suport a plans de reestructuració.

Dins dels concursos de creditors, aquesta patronal proposa millorar les condicions de venda de les unitats productives, establir mecanismes per facilitar que siguin adquirides pel propi empresariat, i que els creditors protegits “deixin de tenir un tracte clarament preferent que dificulta l'assoliment d'acords entre deutors i creditors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.