ecolasetmana

S'anima el consum

L'economia sembla que s'eixoriveix gràcies al renovat impuls del sector del consum i de la inversió.

La Cambra de Comerç remarca que factors interns -més competitivitat i més inversió- i externs -euro depreciat, petroli barat i tipus baixos- s'han conjuminat per poder comptar amb bones previsions de creixement del PIB de Catalunya per a l'any 2015

Sense perdre de vista que el malalt, l'economia, encara està convalescent, com bé relata la monstruosa taxa d'atur, els senyals de millora hi són, almenys en la dada de PIB que ha proporcionat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons la institució, el 2014 es va registrar un creixement de l'1,4%, tot destacant l'acceleració, del 0,7%, al quart trimestre de l'any. En aquesta millora hi van tenir un paper protagonista les famílies, que van fer créixer la seva capacitat de consumir un 2,4%. Cal consignar que l'augment que va experimentar l'economia espanyola durant l'últim trimestre de l'any passat és el més alt des del 2007.

Si les prediccions comencen a ser bones per a l'economia del global de l'Estat, per a Catalunya hi ha un bonus, dins de les prospeccions que ha realitzat el servei d'estudis de la Cambra de Comerç. La institució empresarial estima que Catalunya creixerà un 2% ja en el primer trimestre d'enguany, i que pot acabar l'any amb un augment del PIB del 2,5%. Per al president de la Cambra, Miquel Valls, a aquesta previsió optimista hi han contribuït tant factors endògens, com l'augment de la competitivitat i de la inversió, com exògens, com la depreciació de l'euro, la caiguda del preu del petroli o un preu del diner ranejant el tipus zero.

Un altre argument en aquesta línia el donaria el bon comportament del mercat hipotecari, que el 2014 va créixer, quan no ho feia des del 2006. Va tancar amb un creixement de l'1,6% respecte a l'any anterior, en dades de l'INE. És encara poca cosa, però podria indicar un punt d'inflexió per a aquest mercat tan important per al negoci bancari.

En el nou capítol de la tragèdia grega, el govern de Syriza sembla que ha guanyat temps, els quatre mesos de pròrroga del rescat aprovats per l'Eurogrup. Això sí, Iannis Varufakis, ministre de Finances, ha hagut de jugar a les concessions, com ara no frenar privatitzacions que estiguin en marxa o no prohibir desnonaments de la primera residència. Amb tot, la malfiança al país hi és, i en els darrers tres mesos, 20.000 milions d'euros en dipòsits han fugit del país. I no hi manquen els escèptics a qui els costa creure que Grècia pugui sortir del sot amb un millor control del frau fiscal.

Els oligopolis tremolen. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat les petrolieres per haver pactat preus, amb una sanció conjunta de 32,4 milions d'euros. Cal anotar que darrerament la CNMC està molt activa: va multar amb 98 milions un grup de grans constructores per haver-se repartit el pastís de la gestió de residus, i Telefónica amb 25,8 milions per haver volgut retenir les pimes. Caldrà veure si aquest zel de l'organisme arbitral té continuïtat en el temps.

Finalment, la immobiliària Martinsa entra en liquidació, després de no haver complert el pla de pagaments, tant el 2013 com el 2014. La firma va protagonitzar el 2008 el concurs de creditors més gran de la història d'Espanya, amb un passiu de 6.000 milions d'euros. En els darrers mesos, ja havia caigut en un estat de quasi inactivitat, sense projectes en perspectiva i sense crèdit.

L'asseguradora Catalana Occident ha anunciat uns resultats del 2014 que han millorat un 9,5% els que va aconseguir l'exercici anterior, fins assolir 242 milions d'euros. Els ingressos van augmentar un 7,4%, fins als 3.438 milions d'euros, en bona part gràcies a la bona evolució del negoci d'assegurança de crèdit.

Els extraordinaris justifiquen que Laboratoris Almirall hagi assolit el 2014 un benefici net de 43,5 milions d'euros, fet que suposa un increment del 40,3% respecte a l'any anterior. Aquests resultats són així per la venda de la seva franquícia respiratòria a l'empresa britànica AstraZeneca, que van suposar uns ingressos de 546,1 milions d'euros.

Les empreses catalanes segueixen mirant ben lluny, en els mercats de l'exportació. Un darrer exemple el dóna la metal·lúrgica Comforsa, que ha obert la seva primera oficina comercial, al Japó. Les previsions de negoci per a aquest país són de 3,6 milions d'euros, davant els 3,4 milions que es van assolir l'any passat. La companyia participada per Avançsa va facturar l'any passat 70 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.