Opinió

EDITORIAL

Desreguladors sorpresos

Organismes vigilants de l'ortodòxia capitalista com l'FMI i l'OCDE descobreixen que amb la crisi han augmentat les desigualtats dins els estats, revelació a l'alçada de la difusió de la recepta de la sopa d'all. No podia haver passat altra cosa, amb les capes més pobres sense sortides, augmentades per la destrucció de llocs de treball qualificats i amb menys ajuts per les retallades de despesa pública. I ara que comença la recuperació, es declaren preocupats perquè l'alt nivell de desigualtat alenteix el creixement, en un enorme exercici de cinisme a menys que hi hagi un reconeixement que les polítiques que han predicat durant anys estaven equivocades.

La desigualtat s'ha accentuat amb la crisi, però s'havia fomentat molt abans, amb l'OCDE i l'FMI al davant. O potser ja no recorden les vegades que han reclamat reformes laborals per retallar salaris, subsidis d'atur i indemnitzacions per acomiadament? No han estat aquests organismes els impulsors de rebaixes d'impostos al capital i de pujades dels impostos indirectes per treure capacitat redistributiva a les polítiques fiscals? Ara es troben amb el resultat: el creixement no arrenca -desenganyem-nos, només els interessa el creixement, i si aquest fos fort amb salaris de gana no criticarien res- perquè amb tanta recepta desreguladora s'ha creat una classe assalariada tan precària que encara que treballi no surt de la pobresa, i, per tant, no té capacitat per fer el que cal per créixer, que és consumir. Ara, tots a enyorar una classe mitjana que diuen que està desapareixent i que no van parar fins a desmuntar-la perquè no era eficient tenir treballadors que gosaven aspirar a tenir una feina estable i correctament pagada!

El congrés deL mòbil reforça Barcelona

Aquest dijous ha acabat el saló del Mobile World Congress, concretament la desena edició que se celebra de forma consecutiva a Barcelona. El balanç que n'han fet els organitzadors no pot ser millor: rècord de participants amb 93.000 professionals, 3.000 més de les previsions inicials, i també rècord d'ingressos, prop de 450 milions d'euros. A més a més cal destacar els pocs problemes d'organització i un bon nivell de novetats tecnològiques presentades en el saló de mòbils més important del món. Cal subratllar la presència de directius de les empreses més rellevants i mediàtiques, com ara Marc Zuckerberg, creador de Facebook. Un fet que, de ben segur, aixeca la posició de la marca Barcelona arreu del planeta. Cal posar èmfasi, per altra banda, en la consolidació de 4 Years From Now, que ha triplicat el nombre de participants respecte a l'any passat, i que va dirigit al món de l'emprenedoria. Tota la llista de bones notícies descrites fins ara poden estar molt bé, però hem de ser conscients que algun dia s'acabarà aquest aparador mundial. Per això cal fer els deures i cal que s'hagin situat un gruix important d'empreses tecnològiques catalanes relacionades amb les noves tecnologies. També estaria bé que a la capital catalana hi pogués haver la seu, ni que fos per a Europa, d'alguna gran companyia. Sigui com sigui, cal aprofitar la plataforma que representa el MWC perquè les empreses d'aquí accelerin la internacionalització però també perquè altres multinacionals estrangeres incrementin clarament la inversió a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.