ecolasetmana

Tren de baixa utilitat

La poca utilització del TAV pel túnel del Pertús porta que la concessionària presenti preconcurs de creditors.

El retard de les obres a càrrec de l'Estat espanyol ja va fer que el túnel entrés en funcionament més tard del previst, provocant que TP Ferro fos indemnitzada amb 108 milions d'euros i l'allargament de la concessió de 50 a 53 anys

Engegar obres multimilionàries sense haver fet estudis de mercat sobre la seva viabilitat porta a fiascos com el del TAV. No parlem pas només de que els bitllets de l'AVE cap a Madrid s'hagin posat a preu de mitjana distància per poder escalfar els seients, sinó del fracàs de la connexió amb França pel túnel del Pertús. La concessionària -TP Ferro, formada al 50% per l'espanyola ACS i la francesa Eiffage- ha presentat preconcurs de creditors perquè no pot pagar el crèdit del voltant de 400 milions d'euros que va contractar per finançar part de l'obra -600 milions els van pagar els estats espanyol i francès i la UE-, ja que els peatges que ingressa pel pas de trens de viatgers i mercaderies són molt inferiors als esperats. El retard de les obres a càrrec de l'Estat espanyol ja va fer que el túnel entrés en funcionament més tard del previst, provocant que TP Ferro fos indemnitzada amb 108 milions d'euros i l'allargament de la concessió de 50 a 53 anys.

El cas d'aquest túnel és semblant al de l'autovia C-17 de Ripoll a Vic, construïda per Cedinsa a canvi d'uns peatges que tampoc no han estat els esperats, de manera que la Generalitat ha hagut d'afegir al deute públic de 2014 els 276 milions d'euros que aquesta empresa no pot tornar a la banca. Segons les dades provisionals del pressupost de 2014, la Generalitat va tancar l'any passat amb un dèficit de 4.230 milions d'euros, un 2,13% del PIB, que segons el Departament d'Economia no és un problema de despesa -la desviació a l'alça va ser de 47 milions- sinó d'ingressos, que van ser 1.908 milions menys dels previstos per operacions de concessions i venda d'immobles.

El govern andorrà continua buscant solucions per a Banca Privada d'Andorra, intervinguda després que els Estats Units van denunciar que participava en el blanqueig de capitals, que podrien implicar la liquidació o la reestructuració. El que sí que és segur que serà liquidat és el Banco de Madrid, la filial de BPA a l'Estat espanyol, ja que el FROB ha decidit que no el rescatarà. Andorra i la Unió Europea van obrir formalment dimecres les converses amb vista a la firma d'un acord d'associació perquè aquest país pugui acabar participant en el mercat únic europeu com ho fan Noruega i Islàndia.

El consell d'administració de Banc Sabadell va aprovar divendres una ampliació de capital amb dret de subscripció preferent per un import màxim de 1.606 milions d'euros per finançar l'OPA sobre el banc britànic TSB, del qual Lloyd 's posseeix prop d'un 50%, per un valor total d'uns 1.700 milions d'euros. Sabadell i Lloyd 's han arribat a un pacte pel qual el banc britànic vendrà ja a Sabadell un 10% de TSB per 170 milions de lliures i es compromet a acudir amb el seu altre 40% a l'OPA.

LetsBonus, la plataforma de descomptes per internet, ha iniciat un procés de reestructuració que podria afectar la meitat dels 186 treballadors espanyols, necessària segons la companyia per la “tendència decreixent del mercat” i perquè l'estructura organitzativa està sobredimensionada en relació al volum de negoci. L'anunci es produeix només unes setmanes després que Juan Luis Rico, conseller delegat, i Joan Pina, responsable financer, van comprar l'empresa al grup nord-americà LivingSocial, imposant-se a altres firmes interessades en l'operació, com la catalana Ofertix.

El govern impulsarà la creació d'empreses científiques a través del programa Indústria del coneixement, que s'enceta amb una partida de 2,7 milions d'euros que s'invertiran a fons perdut en idees nascudes en universitats, centres tecnològics, fundacions hospitalàries i institucions sense ànim de lucre i permetran que les propostes més innovadores es converteixin en projectes empresarials. El programa incorpora a més 2 milions d'euros en préstecs que atorgarà l'Institut Català de Finances per ajudar les empreses a fer el salt cap al mercat laboral.

La Comisión Nacional de Mercados y Competencia (CNMC) ha sancionat amb 8.750.000 d'euros Repsol per haver incomplert una resolució de 2009 que li prohibia pràctiques de fixació indirecta de preus a les estacions de servei, una conducta que afecta no només la competència intramarca, sinó també la competència intermarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.