Gran angular

El camp català denuncia preus manipulats

Els sindicats agraris reclamen a les autoritats de control de la competència que obrin una investigació per destapar el suposat frau

Els productors catalans d'oli han vist com rebien els preus més baixos del món
La cotització de l'oli, la fruita seca i el vi en origen és la menys rendible de la UE

Dies de queixa i protestes pel sector de l'agricultura. El malestar que manifesten els productors pels baixos preus que fixa la indústria agroalimentària han derivat en una successió de manifestacions i en l'amenaça de passar a accions més expeditives si no s'arregla, diuen, una situació que els aboca cap a un empobriment irremeiable. “Ens mobilitzem per evidenciar que el diferencial de preu entre el nostre mercat i el mercat europeu està per sota d'un euro el quilo.” Ho diu Josep Carles Vicente, responsable d'organització del sindicat Unió de Pagesos, i lamenta que “la llei de la cadena alimentària no va ser capaç de regular quin era el preu mínim i què era venda a pèrdues”.

Les protestes tenen poca cosa de novetat perquè des de fa mesos el sindicat Unió de Pagesos ha estat molt actiu en la denúncia de la situació que s'està vivint al camp català. “L'ametlla a Reus s'està pagant entre 40 i 50 cèntims menys del que es paga a la llotja de Múrcia”, assegura Josep Carles Vicente i senyala directament “les empreses que operen a la llotja de Reus” com a responsables directes de fixar preus a la baixa.

A la cua.

Els representants sindicals manifesten que, llevat de conflictes territorials especialment sagnants com el que pugui haver-hi a Catalunya amb la fruita seca, la situació de preus per sota mercat es dona en el global del sector agrícola de l'Estat espanyol. “Tenim una situació de greuge important per a la pagesia productora de determinats sectors agraris, especialment de l'oli d'oliva, de la fruita seca i del vi base en origen, ja que són els que reben els preus més baixos dels països de la Unió Europea”. La situació de marginació, de fet, no s'evidencia només en una comparativa amb els països de l'espai comunitari sinó que els preus són inferiors fins i tot al que s'està pagant en alguns països d'entorns subdesenvolupats com Àfrica o Àsia.

Per al sindicat, el fet que productes de la mateixa qualitat comercial obtinguin en els mercats de l'Estat espanyol preus significativament més baixos que a la resta de països productors és un indici clar que “els diferents agents que hi actuen, com la gran distribució i sectors de l'agroindústria, alteren la competència del mercat agroalimentari. Aquests indicis són prou contundents perquè les administracions competents, tant l'Autoritat Catalana de la Competència a Catalunya com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència a l'Estat espanyol, iniciïn d'ofici una investigació sobre aquest comportament anòmal del mercat”.

En el cas del vi, les dades de la Comissió Europea fan palès que des de l'any 2002 fins al 2012 els preus del vi negre pagat al productor de l'Estat espanyol en euros per grau alcohòlic volumètric han estat practicament sempre per sota del preu del mateix vi produït a Itàlia, i molt per sota del preu del mateix vi produït a França, amb diferències que han arribat a ser del 100% (2,50 euros/ºvol/Hl de diferència). En el cas del vi blanc, els preus encara han estat més constants en el seu baix nivell, sempre per sota del que es pagava a Itàlia i França (han multiplicat per dos i per tres les cotitzacions del mercat espanyol).

Pel que fa a l'oli d'oliva, segons dades recollides pel Comitè Oleícola Internacional (COI) dels preus pagats als oleïcultors a Itàlia, Grècia i Tunísia durant les campanyes 2012-2013 a 2014-2015, el preu de l'oli d'oliva verge extra a l'Estat espanyol s'ha situat sempre molt per sota del preu italià, i la diferència s'ha anat agreujant. En gran part d'aquest període s'ha situat fins i tot per sota del preu de Tunísia, i en la campanya 2013-2014 també es va situar per sota del preu de Grècia. Per tant, els productors catalans d'oli van percebre el preu més baix de tot el món en aquella campanya d'oli.

Empipats com una abella.

Els darrers a sumar-se al moviment de queixa han estat els membres de les associacions d'apicultors de Catalunya. Han denunciat al Síndic de Greuges la necessitat de trobar una solució als greus danys que causa l'abellerol a les explotacions de mel. L'abellerol és un ocell migratori protegit que troba en les abelles la seva preferència alimentària (constitueixen el 70% de la seva dieta). Els productors esgrimeixen l'efecte que això té en la població d'abelles i el greu perjudici econòmic que els representa perquè les produccions de mel cauen en picat. Atès que es tracta d'un ocell protegit i no es pot actuar sobre ell directament, les associacions consideren necessari que s'articulin compensacions per aquests danys, i que es creï una figura legal de protecció per a l'abella.

Catalunya perd 41,5 milions per culpa d'Espanya

El clima de disgust que domina el sector va portar mig miler de pagesos a manifestar-se dijous pel centre de Madrid, convocats per Unió de Pagesos, i estatalment per Unió d'Unions. L'acte de protesta va reunir 5.000 persones que clamaven per uns preus justos per a la pagesia i reclamaven polítiques que afavoreixin la rendibilitat dels sectors agraris i ramaders. Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, va denunciar l'abast de les afectacions de les actuacions contràries a la normativa de la Unió Europea (UE) del govern de l'Estat espanyol en l'aplicació de la nova PAC 2015-2020, que pot comportar una reducció de 41,5 milions d'euros anuals a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.