ecolasetmana

Pronòstics favorables

El Banc d'Espanya eleva al 2,8% la previsió de creixement del PIB pel 2015, per l'estirada de l'exportació i el consum. Per Joan Poyano

Una anàlisi de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) conclou que la xarxa espanyola d'alta velocitat ferroviària no serà mai rendible -ni considerant els beneficis indirectes com els derivats dels estalvis de temps, la descongestió en les carreteres o el cost evitat en trajectes d'avió- perquè no hi ha demanda suficient

El Banc d'Espanya ha elevat vuit dècimes, fins al 2,8%, la seva previsió de creixement de l'economia espanyola amb vista al 2015, després de constatar un creixement intertrimestral d'un 0,8% entre els mesos de gener i març. Aquest repunt no s'explica només per les exportacions -els socis de l'Associació Multisectorial d'Empreses (Amec) preveuen que les seves vendes a l'exterior augmentaran aquest any un 8,3%-, sinó també per l'increment del consum privat. Pel que fa a Catalunya, el PIB va registrar un augment d'un 1,5% l'any passat, segons dades de l'Idescat.

Una anàlisi de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) conclou que la xarxa espanyola d'alta velocitat ferroviària no serà mai rendible -ni considerant els beneficis indirectes com els derivats dels estalvis de temps, la descongestió en les carreteres o el cost evitat en trajectes d'avió- perquè el nivell de demanda no és ni serà suficient per generar els ingressos necessaris. Segons un estudi anterior de la mateixa fundació, el TAV té 11.800 passatgers per quilòmetre operatiu, molts menys que al Japó o França.

Nestlé invertirà 102 milions d'euros a construir una nova instal·lació a Girona destinada a produir cafè soluble Nescafé, que substituirà l'actual línia de producció, permetrà augmentar la producció un 30% i serà la tercera planta més gran del món de la marca, després de les del Brasil i Mèxic.

El govern d'Andorra ha aprovat una línia de crèdit de fins a 100 milions d'euros per garantir les operacions bàsiques de les empreses clients de Banca Privada d'Andorra (BPA), acusada de blanquejar capitals. A l'Estat espanyol, el jutge ha tirat endavant el concurs de creditors de Banco de Madrid, filial de BPA.

L'asseguradora Allianz haurà d'indemnitzar amb un mínim de 316.882 euros per cada passatger mort en el sinistre de l'avió de Germanwings que dimarts es va estavellar als Alps francesos, segons la normativa europea.

La producció agroalimentària ecològica a Catalunya va créixer el 2013 un 37,8% gràcies a l'aportació dels cellers, la comercialització i la distribució, i el sector dels cereals i la transformació de grans.

Grup Julià ha invertit cinc milions d'euros en la posada en marxa d'un bus turístic a Londres, de moment amb 24 vehicles.

L'empresa vigatana VamCats ha presentat la seva nova col·lecció de vambes amb l'objectiu de fer un pas endavant i consolidar-se com a marca de moda catalana.

El grup Home Meal, propietari de la cadena de menjar Nostrum, farà una ampliació de capital de 3,5 milions d'euros per finançar l'expansió de la firma, no només a la resta de l'Estat, sinó també fent el salt a Europa. Home Meal va facturar l'any passat 12,12 milions d'euros, un 23% més, i va crear 77 llocs de treball, fins a 210.

Abertis preveu invertir 1.100 milions d'euros entre el 2015 i el 2017, majoritàriament en la millora de la xarxa d'autopistes al Brasil i França, i un 25% en el desenvolupament de nous satèl·lits d'Hispasat. El grup d'infraestructures va informar en l'última junta d'accionistes que la seva filial de telecomunicacions, Abertis Telecom Terrestre, passarà a operar l'1 d'abril amb el nom de Cellnex Telecom, denominació amb la qual sortirà a borsa, previsiblement abans del juny.

Gas Natural ha comprat per quatre milions d'euros el 51% de la fins ara empresa pública Mataró Energia Sostenible, que gestiona l'energia generada en el projecte Tub Verd, que subministra a un centenar de clients 15 GW/h de calor i 2,3 GW/h de fred d'energia sobrant d'infraestructures de la ciutat.

Ficosa té previst contractar aquest any 75 nous enginyers per al Centre Tecnològic de Viladecavalls. Les incorporacions no es faran només a la divisió d'automoció, sinó que també aniran dirigides a cobrir llocs de treball relacionats amb sectors en expansió com ara els equipaments mèdics i la mobilitat.

Reig Jofre va tancar el 2014 amb uns indicadors lleugerament inferiors als del 2013 després de la seva fusió amb Natraceutical. La farmacèutica va tancar l'exercici amb una xifra de negoci de 152 milions d'euros i un resultat net de 6,8 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.