Opinió

Aconsegueix més temps en dos passos

Si no tens temps per a l'estratègia o la resta de coses importants de la teva vida, potser ha arribat l'hora de prioritzar i ser coherent amb la
decisió presa

No tinc temps per a l'estratègia de la meva empresa perquè tinc molta feina ara mateix. Tot i així, quan hagi acabat el que tinc entre mans, m'hi posaré.” Et resulta familiar? Malauradament és una de les frases que més escolto quan treballo amb empresaris de tots els sectors i, juntament amb la frase “si tan sols hagués...”, formen part de les frases més tristes que acostumo a escoltar en boca d'empresaris de tota mena.

Però no deixa de ser una excusa. I, a més, em sembla una excusa tan fluixa com la que posen altres empresaris que culpen la feina del fet d'arribar sempre massa tard a casa per poder veure desperts els seus fills. El temps no es gestiona, sinó que es prioritza. Tú decideixes a què vols dedicar les hores que passes a l'empresa, però també decideixes a què vols dedicar les hores que hauries de passar a casa. No nego que hi pugui haver excepcions. Però, com bé indica la mateixa paraula, seran excepcionals, no ordinàries.

I llavors, alguns empresaris afegeixen que quan tinguin temps es dedicaran a l'estratègia de la seva pròpia empresa. O bé diuen que estan enllestint un assumpte que no pot esperar i que un cop llest, podran reorganitzar la seva vida professional i personal. El problema és que aquest assumpte és seguit per un altre, i un altre, i un altre... Fins que el dia a dia es converteix en un seguit d'assumptes que cal resoldre abans de posar-se en allò que és important, com l'estratègia de l'empresa i la família.

T'hi veus representat? I què fas per resoldre-ho? No tenir temps per planificar és un error que acostumen a cometre molts empresaris i només es pot resoldre tenint temps. Et semblarà absurda aquesta resposta, però no hi ha més solució a la manca de temps que prioritzar allò que consideres important. I com ho faig això? Doncs...

1. decidint què és important per a tu, i 2. posant-ho sempre al davant de la resta. Per exemple, bloquejant la primera mitja hora del dia per a l'estratègia o no agafant visites que impedeixin arribar a casa abans de posar els nens a dormir.

Sí, pots utilitzar eines de gestió del temps, n'hi ha moltes i variades. Algunes són francament divertides, com la del Pomodoro que podeu trobar a internet i que ve a ser un rellotge en forma de tomàquet que et permet mantenir jornades laborals on combines la feina intensiva amb moments de plaer. Però, tot i així, l'eina més eficaç, la que et permetrà guanyar temps per a allò important, és el compromís en els dos passos que he escrit abans. I és l'eina més eficaç perquè incideix precisament en la gestió de les teves prioritats i no pas en la gestió del temps.

Però, si no et sembla prou, inverteix esforços a millorar cada dia: compra fulls en blanc grans per planificar el teu dia, utilitza pissarres a l'oficina per dibuixar la teva estratègia, grava totes aquelles idees i pensaments que et vinguin al cap mentre condueixes, pren notes o fotografies d'aquelles coses importants, no deixis que les interrupcions trenquin el teu dia, delega de manera eficaç, crea sistemes de tot el que fas i que vols deixar de fer personalment, tingues ben visibles els teus somnis i objectius personals (una foto del cotxe que desitges, per exemple), ajuda el teu equip a fer el mateix que tu, automatitza totes les feines que puguis i, sobretot, tingues clar per què treballes, quin és el motiu que fa que cada dia dediquis tantes hores a l'empresa. I no, no crec que l'empresa en si sigui el motiu. Probablement serà una bona educació per als teus fills, una vida plena de viatges a l'estranger, una jubilació daurada, temps per anar en bicicleta entre setmana o un Ferrari vermell al garatge d'una casa al Pirineu, entre molts altres objectius personals que ens mouen cada dia dels nostres llits.

Et sembla difícil? Ho és. Però no per ser difícil deixa de ser important, oi? Doncs, si no tens temps per a l'estratègia o la resta de coses importants de la teva vida, potser ha arribat l'hora de prioritzar i ser coherent amb la decisió presa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.