Gran angular

Llançar-se al buit de fer negocis

El qui va ser el responsable de recursos humans més jove d'Inditex revela tècniques d'èxit empresarial en un acte a Tarragona

Fugir de les rutines
és una de les claus
per a l'eficiència professional

Leandro Fernández s'ha acabat especialitzant en les xerrades per a equips de treball i en conferències amb finalitats motivadores, però, abans d'això, va ser el responsable de recursos humans més jove que tenia en plantilla Inditex. En la multinacional tèxtil gallega treballava a Pull&Bear i explica: “El primer any de ser-hi, amb 23 anys, vaig tenir la meva primera crisi d'ansietat.” Des d'aquella feta s'ha dedicat a explorar la manera de ser eficient en els negocis i en el món de l'empresa sense acabar bloquejat per les angoixes ni la por del fracàs.

Posa en forma el teu cervell: claus per intuir el futur i el lideratge era el títol de la ponència que Fernández va oferir fa uns dies en la Jornada de l'Emprenedoria del sud de Catalunya, durant la qual es va dedicar a desentrellar aspectes que considera essencials perquè un emprenedor porti a bon port el seu projecte sense defallir en el pedregós camí.

El món de l'emprenedoria està ple de cites estimulants i suposadament inspiradores que busquen incentivar aquells qui tenen un projecte a les mans i moltes pors a l'estómac. “Creo, prenc riscos i visc la meva passió. Sóc un emprenedor”, diu una de les teories. “Segueix els teus somnis o et passaràs la vida treballant per acomplir els somnis d'algú altre”, exposa una altra sentència. Però l'emprenedoria també carrega etiquetes més funestes, com aquella que assegura que “un emprenedor és allò que el meu fill sense feina es pensa que és”.

Risc i control.

“La necessitat de tenir-ho tot sota control i la por que ens genera el refús dels altres són sentiments que tot ésser humà hauria de derrotar. Si ets un emprenedor, encara més”, assegurava Leandro Fernández davant d'un públic, més de 300 persones, que estava configurat bàsicament per joves promeses dels negocis i aspirants a ser-ho. “Les sensacions negatives duren de tres a sis vegades més que el record que deixen les positives”, explicava el ponent en un intent de treure importància al fre mental que representen les incerteses i els dubtes que, en un moment o altre, assalten quan es tracta de tirar endavant un desafiament empresarial.

Hi ha solució per no deixar-se acovardir. “De la mateixa manera que per entrenar el cos anem al gimnàs, també hem de tenir entrenat el cervell per conservar-lo actiu i sa.” En aquest sentit, exposava que fugir dels automatismes és una de les claus de l'eficiència professional. “Quan el cervell desenvolupa rutines se sent a gust perquè ja no cal pensar més. Sortir de la rutina i enfrontar-nos a situacions noves és el que renova les nostres connexions neuronals.” Cal tenir present que “les situacions de canvi augmenten el nivell d'ansietat perquè deixem de tenir el control”, però això no és excusa. “Hi ha una contradicció entre el que és bo per a la persona i el que ve de gust fer. Força't a canviar.”

Xuclador d'energia.

De manera similar cal interpretar l'estrès: “És bo perquè ens fa moure i ens fa segregar adrenalina, però l'excés d'estrès és nociu perquè se'ns menja l'energia.” Sobre aquest aspecte, aconsella Leandro Fernández, compte amb posar la bena abans que la ferida: “El nostre cervell té molt talent per estressar-se davant de situacions imaginàries i l'estrès es menja els recursos que necessitem per impulsar un projecte i fer-lo créixer.”

No es tracta de negar que hi ha determinades situacions que posen a prova l'organisme i el sotmeten a tensions però sí és important entendre les reaccions. “Un estudi de Harvard va demostrar que si a la gent l'eduques per creure que la suor i la respiració alterada és positiva perquè et prepara per als reptes, no es bloqueja. Allò que tu penses determina i condiciona el teu cervell.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.