Gran angular

La Xina va a caçar talent i innovació a Europa

El gegant asiàtic cerca intangibles europeus per transformar la seva indústria

Des de fa un any i mig empresaris de Jieyang visiten companyes punteres de Catalunya

El govern xinès ha començat a accionar el joystick amb què comanda la seva economia al mil·límetre per canviar el model de producció a costos baixos, que l'han convertit en la fàbrica del món, per un altre de més valor afegit. Els trets bàsic d'aquest nou rumb els va explicar el primer ministre Li Keqiang durant la presentació del pla anomenat Made in China 2025 en la reunió anual del parlament xinès fa poques setmanes. “Buscarem el desenvolupament impulsat per la innovació, aplicarem tecnologia intel·ligent, enfortirem els fonaments, cercarem el progrés ecològic i redoblarem els nostres esforços per fer que la Xina passi a ser un productor de quantitat a un de qualitat”, va dir.

Aquesta decisió ve provocada pels primers signes d'esgotament del model econòmic desplegat durant les darreres dècades. El creixement s'està alentint perquè el sector immobiliari és menys vigorós, la indústria demostra un excés de capacitat, el dèficit públic està creixent i el govern es veu obligat a reduir la despesa. Segurament l'arrel de tot plegat és que ja no resulta interessant fabricar a la Xina perquè els salaris estan pujant i la bretxa competitiva amb la resta del món s'està reduint. Però tampoc no es pot oblidar que urgeix corregir els excessos que han provocat greus problemes mediambientals i de salut pública.

EstÍMULS.

En aquest nou context, l'estratègia de les autoritats xineses ja no pot ser la de gestionar l'abundància empresarial, com fins ara, sinó que cal estimular els nous aterratges amb el ganxo de les ajudes, les facilitats i l'accés a un mercat gegantí. I fer-ho de manera selectiva per així atreure empreses que encaixin amb el nou rumb.

De fet, algunes ciutats xineses ja fa temps que estan desplegant aquest sistema. Són sobretot aquelles urbs que s'han quedat al marge del procés d'industrialització que ha experimentat el país. Ara busquen una oportunitat amb l'embranzida de les noves fites d'innovació, disseny i sostenibilitat mediambiental. El cas és que estan cercant a Europa allò que necessiten; bàsicament: bons enginyers, patents innovadores, indústries punteres i centres de recerca.

Aquesta llista de desitjos és la que han rebut la consultora catalana Emergia Partners. Nascuda com una firma que facilitava els negocis d'empreses catalanes i espanyoles a la Xina a través de fusions, adquisicions o joint ventures, Emergia s'ha adaptat a la nova realitat i ha començat a treballar per a un organisme de promoció econòmica de Jieyang, el principal nucli habitat -té una població de 5,8 milions de persones- de la regió de Chaoshan, a l'extrem oriental de la província de Guangdong. Mentre que el conjunt del país comença a desaccelerar el creixement, Chaoshan encara ho fa a un ritme del 15% anual.

Des del 2013, la ciutat de Jieyang té un pont empresarial amb Europa, en concret amb Alemanya, on han obert una oficina de representació, i amb l'Estat espanyol (sobretot Catalunya), impulsat pel Zhongde Metal Group, una mena de consorci publicoprivat de promoció, i l'associació local d'empreses metal·lúrgiques. Aquesta relació s'ha concretat en diversos projectes de col·laboració empresarial. Jieyang és una ciutat especialitzada en la indústria del metall des de temps imperials. Aquí es fabrica el 30% dels articles metàl·lics de la Xina, sobretot, de ferreteria, coberteria, aixetes i olles. “Ara volen diversificar cap a sectors de més valor afegit i sofisticació com ara l'aviació, l'automoció o l'arquitectura i necessiten portar intangibles que té Europa cap a la Xina”, explica Jacint Soler-Matutes, soci d'Emergia.

Un d'aquests intangibles és l'enginyeria europea. En aquest sentit, a través del Col·legi d'Enginyers alemany, les empreses xineses de la regió han començat a contractar professionals ja jubilats amb l'objectiu que apliquin el seu coneixement i la seva experiència en el desenvolupament de productes i processos a les fàbriques xineses. També moltes firmes germàniques del sector estan implicades en un projecte urbanístic d'un parc industrial on s'instal·laran les noves activitats i la voluntat és que sigui respectuós al màxim amb el medi ambient. Aquesta fita els ha portat a posar en el punt de mira les empreses que proveeixen de solucions ambientals, firmes de reciclatge i de gestió de residus.

I és aquí on les empreses catalanes tenen una oportunitat. En les quatre visites que en un any i mig han fet les delegacions xineses, ja han contactat amb empreses de triatge de brossa, i de reciclatge de plàstic per fer roba; també s'han interessat per firmes del sector del metall com un productor d'eines de tall, que treballa per a l'automoció i l'aviació, o un fabricant de línies de transport per a aeroports o magatzems. D'altra banda, també han entrat en contacte amb centres de disseny, com l'escola Elisava, o centres tecnològics, com Ascamm.

Propostes.

Soler-Matutes explica que els xinesos de Jieyang vénen amb diverses propostes de col·laboració sota el braç. A les empreses petites amb tecnologia molt innovadora els solen oferir un contracte de transferència i ajuda a la implantació a canvi de royalties i percentatge sobre les vendes. A les empreses de més dimensió els proposen la fundació d'empreses conjuntes o facilitats per la implantació directa i l'accés al mercat. El soci d'Emergia Partners reconeix que les empreses xineses “no tenen bona premsa a Catalunya”, per la qual cosa sovint es troben amb negatives per part de firmes d'aquí que els interessaria visitar: “No ens volen ni rebre”, reconeix Jacint Soler-Matutes. Per contra, hi ha “convençuts” que en les actuals circumstàncies hi veuen una oportunitat d'entrar-hi.

Crida a pimes, dissenyadors i enginyers

Per consolidar el pont empresarial entre Europa i la ciutat de Jieyang, entre els dies 5 i 7 de juny tindrà lloc el primer fòrum Xina-Europa de cooperació empresarial (Emerging Jieyang). S'espera la participació d'un centenar d'empreses locals i s'ha fet una convocatòria a les empreses europees interessades. La crida es fa sobretot a firmes industrials, en concret, pimes que valorin l'entrada en un gran mercat de consum, de sectors preferents: metall, maquinària, subministraments industrials, components d'automoció, química, electrònica, tecnologies netes i productes ecològics.

També s'espera la participació de centres tecnològics i de recerca interessats en la venda de coneixement a les empreses locals, en concret, d'innovacions en processos, nous productes o nous materials.

En aquesta mateixa línia, els organitzadors també busquen la complicitat de gestores de titulars de patents europees a les quals recorden que hi ha moltes empreses locals interessades a incorporar tecnologia europea.

A la trobada també han convidat dissenyadors i enginyers europeus que vulguin oferir els seus serveis a la indústria de Jieyang.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.